Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan ihmisoikeus­tuomioistuin: 14-vuotiaana solmittu avioliitto ei ole pätevä

Ulkomaat
 

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan lapsena solmittu avioliitto ei ole pätevä, eikä se siten muodosta perhesidettä. Tämän vuoksi Sveitsi ei rikkonut perhe-elämää suojaavaa artiklaa, kun se kieltäytyi tunnustamasta afganistanilaisen pariskunnan avioliittoa ja karkotti miehen.

Avioliitto oli solmittu uskonnollisin menoin Afganistanissa vuonna 2010, kun morsian oli 14-vuotias ja sulhanen 18-vuotias.

Vuonna 2011 pariskunta tuli Italian kautta Sveitsiin hakemaan turvapaikkaa. Sveitsi ei myöntänyt turvapaikkaa, ja mies karkotettiin takaisin Italiaan.

Sveitsin viranomaiset kieltäytyivät tunnustamasta pariskunnan avioliittoa päteväksi. He huomauttivat, että Afganistanissa ikäraja naisen avioliitolle on 15 vuotta. Sveitsissä taas seksi alle 16-vuotiaan kanssa on rikos.

Pariskunta valitti EIT:een, koska heidän mielestään kohtelu loukkasi perhe-elämän suojaa.

EIT totesi, ettei sopimusvaltioiden tarvitse tunnustaa 14-vuotiaan lapsen solmimaa avioliittoa päteväksi. Tämän takia Sveitsillä oli oikeus tulkita tilannetta niin, ettei pariskunta ole naimisissa. Ihmisoikeussopimusta ei ole rikottu.

Mies palasi kolmen päivän päästä karkotuksesta Sveitsiin. Hänelle myönnettiin sittemmin turvapaikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat