Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolison pettäminen ja suhteet kauniisiin naisiin ovat virolaiselle miespoliitikolle pelkkää bonusta

Suomalaisittain on hämmentävä seurata, minkälaisella ymmärryksellä virolainen lehdistö varjelee poliitikkojen pettämistä ja perheiden hajoamista ja iloitsee uuden rakkauden puhkeamista.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Rene Riisalu / presidentin kanslia
Virossa iloitaan presidentti Toomas Hendrik Ilveksen, 61, ja latvialaisen Ieva Kupcen, 38, kihlautumisesta.
Virossa iloitaan presidentti Toomas Hendrik Ilveksen, 61, ja latvialaisen Ieva Kupcen, 38, kihlautumisesta. Kuva: Rene Riisalu / presidentin kanslia

Tallinna. Virossa perheiden hajoamiset, erot tai pettämiset eivät jarruta poliitikon uraa. Päinvastoin: suhde kauniin naisen kanssa pikemminkin tuo poliitikolle uutta hohtoa.

Tällä viikolla Virossa on iloittu presidentti Toomas Hendrik Ilveksen kihlausuutisesta. Presidentti kihlautui rakkaan latvialaisensa kanssa, kertoivat tiedotusvälineet kihlauksen julkistuspäivänä maanantaina.

Kuvissa pitkätukkainen, hoikka Ieva Kupce, 38, huokuu elinvoimaa Ilveksen, 61, rinnalla.

Illan pääuutislähetys raportoi ensin Latvian hallituksen hajoamisesta sisäisiin kiistoihin ja seuraavaksi Ilveksen kihlautumisesta Latvian puolustusministeriön kyberturvallisuuspolitiikan osastonjohtajan Kupcen kanssa.

Suhde oli pitkään julkinen salaisuus, jonka julkistusta lehdistö odotteli hienotunteisesti.

Suhteesta alettiin raportoida, kun Ilveksen avioero oli ollut voimassa joitain kuukausia ja uusi kumppani näyttäytyi vapaa-ajan tapahtumissa presidentin kanssa. Aiemmin heidät oli nähty yhdessä pääasiassa turvallisuuspolitiikan konferensseissa.

Ilveksellä on nyt takanaan kaksi hajonnutta avioliittoa. Kolmas solmitaan Postimees-lehden mukaan vielä presidenttikauden aikana. Uudella parilla on yhteensä viisi lasta, kummallakin kahdesta aiemmasta suhteesta.

Pohjoismaiseen puritaanisuuteen tottuneen on hämmentävä seurata, miten ymmärtävästi virolainen lehdistö varjelee pettämistä ja perheiden hajoamista sekä iloitsee uuden rakkauden puhkeamisesta.

Virossa on mannereurooppalainen suhtautuminen poliitikon yksityiselämään, arvioi Kanadassa kasvanut professori Andres Kasekamp Tarton yliopistosta.

Esimerkiksi Ranskassa, Italiassa ja Saksassa poliitikon pettämiset yksityiselämässä eivät tarkoita, että hän olisi epäluotettava politiikassa.

Angloamerikkalaisessa kulttuurissa moraali yksityiselämässä ja uskottavuus politiikassa liittyvät yhteen. Jos ihminen pettää yksityiselämässä, hän on epäluotettava myös poliitikkona.

Ilveksen suhderumba ei ole mitään tavatonta. Myös laajasti arvostettu presidentti Lennart Meri erosi ja meni uusiin naimisiin juuri ennen presidenttikautensa alkua.

Ylivoimainen kuhina käy pisimpään vallassa pysyneen keskustajohtaja Edgar Savisaaren, 65, ympärillä. Edes jalan amputointi ei ole hillinnyt menoa.

Huhujen saattelemat kuvat Savisaaresta nuorten naisten kanssa ilmestyvät sellaisina hetkinä, että vastustajien mukaan ne on valittu tarkoitushakuisesti välittämään mielikuvaa viriilistä miehestä.

Pelkästään vallassa olevien miesten ehdoilla Virossa ei kuitenkaan mennä.

Savisaaren kolmas ex-vaimo, Vilja Savisaar-Toomast, on juuri julkaissut paljastuskirjan. Hän väittää suostuneensa naimisiin poliittisista syistä suosion takaamiseksi vaalien alla. Hänen mukaansa Savisaarella olisi ollut uusi suhde jo hääaamuna.

Myöskään Ilveksen edellinen puoliso, Evelin Ilves, 47, ei jäänyt sanattomaksi. Hän ilmoitti sosiaalisessa mediassa olevansa helpottunut, kun suhde Kupceen tuli julki. Evelin Ilveksestä oli julkisuudessa muodostunut pettäjän kuva, kun hänet oli kuvattu suutelemassa vieraan miehen kanssa.

Nyt hän kirjoittaa: ”Tietysti on jokaisen oikeus uskoa, että yksi hylätty ja murheen murtama mies voi jo alle puoli vuotta avioeron jälkeen kihlautua. Kuin sadussa. Vai eikö tarina sittenkään ole niin yksinkertainen ja lyhyt?”

Ei ole selvää, miten Virossa suhtauduttaisiin kumppania vaihtaviin naispoliitikkoihin. Johtavia naispoliitikkoja on vielä vähän, eikä heidän seurapiirielämästään kierrä huhuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat