Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastoskeptikot saavat kyytiä Pariisin kokouksessa

Greenpeace tilasi valeyhtiöiden turvin ilmastonmuutosta ylistävän raportin huippuyliopistojen professoreilta

Ulkomaat
 
Avaaz
Avaaz-ympäristöjärjestö etsintäkuuluttaa ilmastoskeptikoina tunnettuja ihmisiä. Julisteita on levitetty ympäri Pariisia.
Avaaz-ympäristöjärjestö etsintäkuuluttaa ilmastoskeptikoina tunnettuja ihmisiä. Julisteita on levitetty ympäri Pariisia. Kuva: Avaaz

Pariisi

Ilmastoskeptikot ovat saaneet kyytiä Pariisin ilmastokokouksen toisen neuvotteluviikon aikana.

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkisti raportin, jossa se kertoi tilanneensa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ylistävän raportin kahdelta tunnetulta ilmastoskeptikolta valeyhtiöiden turvin.

Kohteina olivat Pennsylvanian yliopiston professori Frank Clemente ja Princetonin yliopiston emeritusprofessori William Happer. Molemmat professorit ovat tunnettuja kannanotoistaan, jotka eroavat merkittävästi tieteentekijöiden yhteisestä näkemyksestä ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Greenpeacen aktivistit esittivät Lähi-idässä toimivan öljy-yhtiön sekä indonesialaisen hiiliyhtiön konsultteja. Aktivistit pyysivät professoreilta raportteja, jossa ylistettäisiin ilmastonmuutoksen positiivisia vaikutuksia ja kerrottaisiin hiilen käytön mahdollisuuksista.

Molemmat professorit suostuivat pyyntöön ja lupasivat, ettei tutkimuksen rahoittaja tulisi ilmi. Happer pyysi, että palkkio maksetaan CO2 Coalition –yhdistykselle, jonka tarkoituksena on ”kertoa fossiilisten polttoaineiden hyödyistä.”

”Tutkimuksemme paljastaa, että kunnianarvoisten yliopistojen professorit on mahdollista ostaa fossiilisia polttoaineita tuottavien yritysten käyttöön, eikä rahoitus tule näkyviin”, sanoi Britannian Greenpeacen johtaja John Sauven The Guardianille.

Greenpeace julkisti tietonsa vajaa kuukausi sen jälkeen kun New Yorkin osavaltion oikeusministeri aloitti tutkimuksen öljy-yhtiö Exxon Mobilin lausunnoista. Tutkimuksessa selvitetään, ovatko yhtiön ilmastonmuutoksen riskejä koskevat lausunnot ristiriidassa yhtiön sisäisten tutkimustulosten kanssa.

Tutkinta-aikana Exxon Mobil on rahoittanut ulkopuolista tutkimusta, joka on pyrkinyt kyseenalaistamaan ilmastonmuutoksen, samaan aikaan kun yhtiön omat tutkijat ovat kertoneet johdolle ilmastonmuutoksen mahdollisista seurauksista.

The New York Times kertoi marraskuussa, että myös Yhdysvaltain suurin hiilentuotantoyhtiö Peabody Energy on ollut jo kaksi vuotta erillisen tutkimuksen kohteena siitä, onko se antanut sijoittajille riittävästi tietoa ilmastonmuutoksen riskeistä.

Internetverkostona toimiva Avaaz-ympäristöjärjestö otti Pariisissa puolestaan käsittelyyn skeptikkojen lisäksi kivihiiliteollisuuden suuret lobbaajat. Järjestö liimasi alkuviikolla Pariisin kaduilla 1 000 julistetta, jossa se vaatii ilmastorikollisten kiinniottoa. Julisteet on tehty villin lännen etsintäkuulutuksista tuttuun tyyliin.

Avaazin etsintäkuulutettavien ilmastorikollisten listalla on muiden muassa Maailman hiilijärjestön johtaja Benjamin Sporton, kaivosjätti BHP Billitonin ympäristöjohtaja Fiona Wild, yhdysvaltalaisen konservatiivisen ajatuspaja Heartlandin asiantuntija James Taylor sekä ilmastoskeptisistä kirjoituksistaan tunnettu tanskalainen Bjørn Lomborg.

Lisää ilmastonmuutosta käsitteleviä uutisia on luettavissa HS:n Ilmasto muuttuu -teemasivustolta tästä linkistä.

Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat