Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääripäät jäljellä ilmastosovittelussa – kolme kysymystä ratkaisevat Pariisissa

Ulkomaat
 
JACKY NAEGELEN / Reuters
Ranskan ulkoministeri ja kokouksen puheenjohtaja Laurent Fabius esitteli Pariisin uuden sopimusluonnoksen.
Ranskan ulkoministeri ja kokouksen puheenjohtaja Laurent Fabius esitteli Pariisin uuden sopimusluonnoksen. Kuva: JACKY NAEGELEN / Reuters

Pariisi. Pariisin ilmastokokouksessa on jäljellä kolme kysymystä, jonka kanssa osapuolet painivat vielä ainakin perjantaihin asti.

Ranskan ulkoministeri ja kokouksen puheenjohtaja Laurent Fabius esitteli Pariisin uuden sopimusluonnoksen keskiviikkona iltapäivällä. Uusi teksti oli Fabiuksen mukaan yhteenveto tähänastisesta edistyksestä.

Pituus on pudonnut 43:sta sivusta 29:ään, josta varsinainen Pariisin sopimus on kymmenen sivua.

”Voi olla, että teksti sisältää edelleen väärinkäsityksiä tulkinnasta. Jos on näin, pyydän anteeksi ja ne selvitetään.”

Kipeimmät kysymykset ovat Fabiuksen mukaan jäljellä. Ne koskevat kehitysmaiden ja teollisuusmaiden vastuunjakoa, rahoitusta ja sopimuksen kunnianhimon tasoa.

”Näiden kysymysten parissa vietämme seuraavat tunnit ja huomisen päivän.”

Sen sijaan edistystä on saavutettu ilmastonmuutoksen seurauksiin sopeutumisessa, sopimuksen tarkastelujaksoissa sekä teknologian siirrossa.

”Yhdistetään voimamme, niin voimme löytää ratkaisun. Työtä riittää”, Fabius sanoi.

Fabius muistutti, että YK:n prosessin mukaan ”mitään ei ole ratkaistu ennen kuin kaikki on ratkaistu”. Tällä Fabius viittaa siihen, että kaikkien 195 kokoukseen osallistuvan maan on päästävä yksimielisyyteen sopimuksesta.

Pariisin ilmastokokouksessa on tarkoitus solmia oikeudellisesti sitova ja kaikkia maita kattava kansainvälinen sopimus vuoden 2020 jälkeiselle ajalle.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Antto Vihman mukaan sopimustekstissä on edelleen paljon sellaista, mikä ylittää eri maiden neuvottelumandaatit.

”Kaikki ääripäät on vielä olemassa. Tekstin lopullinen siivous puuttuu.”

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mukana on sananmuoto, jonka mukaan maapallon keskilämpötila rajoitetaan 1,5 asteeseen. Kirjaus olisi ennennäkemättämän kunnianhimoinen.

Myös rahoituksen osalta kirjaukset vaihtelevat. Ääripäässä jo luvattu sadan miljardin vuosittainen ilmastoraha teollisuusmailta kehitysmaille vuoteen 2020 mennessä on vain lähtötaso, johon tulee merkittäviä lisäyksiä.

Pariisin kokousta ennen 186 maata antoivat vapaaehtoiset päästölupauksensa. YK:n arvion mukaan niillä perusteella maapallon lämpenee 2,7 astetta tavoitellun kahden asteen sijaan.

Vihma pitää hyvänä merkkinä sitä, että päästölupauksille on suunniteltu tarkistuskohtaa joko vuonna 2018 tai 2019.

”Esimerkiksi Yhdysvallat tarvitsee tällaisen tarkastuskohdan, sillä sen lupaus ulottuu vain vuoteen 2025.”

Ympäristöjärjestöille uusi sopimusluonnos tarjoaa sekä mahdollisuuksia että kauhukuvia.

”Tekstissä on eväät todella kunnianhimoiseen sopimukseen”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen.

Kososen mukaan tekstistä näkyy, että isoilla saastuttajilla on edelleen liian vähän haluja kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan.

”Jos sopimukseen saadaan kunnianhimoinen lämpötilatavoite, mutta vähän velvoitteita, jää väliin liian suuri kuilu.”

Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat