Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syytetty avautui yllättäen NSU-uusnatsisolun oikeudenkäynnissä Saksassa

Ulkomaat
 
MICHAEL DALDER / Reuters
Syytetty Beate Zschäpe oikeudessa keskiviikkona.
Syytetty Beate Zschäpe oikeudessa keskiviikkona. Kuva: MICHAEL DALDER / Reuters

Berliini. Saksassa jo yli kaksi vuotta jatkunut oikeudenkäynti sai keskiviikkona yllättävän käänteen, kun syytetty Beate Zschäpe avautui osallistumisestaan NSU-uusnatsisolun tekemiin murhiin ensi kertaa.

Oikeudenkäynnissä käsitellään yhdeksää vuosina 2000-2006 Saksassa tehtyä maahanmuuttajataustaisten miesten murhaa, joista tekijöiksi epäillään kahta uusnatsijärjestöön kuulunutta miestä Uwe Mundlosia ja Uwe Böhnhardtia. Uhreista kahdeksan oli turkkilaisia tai saksanturkkilaisia ja yksi oli kreikkalainen. Kaikki työskentelivät pienyrityksissä kuten katuruokapaikoissa. Lisäksi he murhasivat poliisi Michele Kiesewetterin vuonna 2007.

Beate Zschäpe on neljän muun miehen kanssa syytteessä avunannosta murhiin. Mundlos ja Böhnhardt tekivät kummatkin marraskuussa 2011 itsemurhan. Zschäpe ei ole oikeudessa ilmaissut itseään millään tavalla, vaikka oikeudenkäynti on kestänyt Münchenissä jo keväästä 2013.

Keskiviikkona syytetty muutti linjaansa. Hänen asianajajansa luki 53 sivua Zschäpen puolustustekstiä. Siinä Beate Zschäpe ilmoitti, että hän oli mukana solun toiminnassa ainoastaan rakkaudesta ystäviinsä Uwe Mundlosiin ja Uwe Böhnhardtiin.

Böhnhardtiin Zschäpellä oli suhde, joka oli aina välillä katkolla. Zschäpe väitti, ettei hän tiennyt miesten murhasuunnitelmista mitään, mutta hän kuitenkin myönsi saaneensa tietää niistä jälkikäteen. Joka kerta uudesta murhasta kuultuaan Beate Zschäpe väitti olleensa täysin poissa tolaltaan ja syvästi pettynyt ystäviinsä.

Hän myös myönsi lähettäneensä tekojen jälkeen dvd-tallenteet, joissa uusnatsisolu kertoi tehneensä murhat ja hän myönsi sytyttäneensä Zwickaun kaupungissa olleen piilopaikka-asunnon tuleen.

Lausuntonsa lopussa Zschäpe myös pyysi uhreilta ja heidän läheisiltään anteeksi. Hän myös sanoi, että tuntee olevansa moraalisesti syyllinen, koska ei pystynyt estämään kahden miehen toimia.

Vaikka syytetty nyt kertoi oman tarinansa oikeudessa ensimmäistä kertaa, hän ilmoitti, ettei hän tule vastaamaan mihinkään syyttäjän kysymyksiin.

”Tällä selityksellä Zschäpe yrittää päästä eroon vastuusta. En usko hänen sanomastaan sanaakaan”, sanoi Gamze Kubasik Süddeutsche Zeitungille. Hän on vuonna 2006 Dortmundissa murhatun Mehmet Kubasikin tytär .

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat