Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolan uusi hallitus pani tuulemaan – siivoaa EU-lippuja ja miehittää avainvirkoja

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / REUTERS
Nainen piti Puolan perustuslakia kädessään perustuslakituomioistuimen edustalla Varsovassa keskiviikkona. Oppositio pitää päätöstä tuomareiden vaihdosta lainvastaisena.
Nainen piti Puolan perustuslakia kädessään perustuslakituomioistuimen edustalla Varsovassa keskiviikkona. Oppositio pitää päätöstä tuomareiden vaihdosta lainvastaisena. Kuva: KACPER PEMPEL / REUTERS
Tästä on kyse

Konservatiivipuolue voitti Puolan vaalit

 Euroskeptinen ja konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) sai suurvoiton parlamenttivaaleissa lokakuussa.

 PiS:llä on tiiviit suhteet katoliseen kirkkoon. Se suhtautuu kielteisesti muun muassa aborttiin ja hedelmöityshoitoihin.

 Talous- ja sosiaalipolitiikassa PiS on vasemmalla.

Bryssel

Kun toimittajat kerääntyivät Puolan hallituksen tavanomaiseen tiedotustilaisuuteen Varsovassa kaksi viikkoa sitten, salin sisustuksesta puuttui jotain.

Tarkkasilmäiset huomasivat nopeasti, että Puolan punavalkoisen lipun rinnalla ei ollut EU:n sinistä tähtilippua. Uusi Laki ja oikeus -puolueen (PiS) muodostama konservatiivihallitus oli päättänyt, ettei unionin lippua enää huolita hallituksen tiedotustilaisuuksien taustalle.

”Miksi ihmeessä!” sanoi Puolan yleisradion Telewizja Polskan toimittaja tällä viikolla HS:lle. ”Puola hyötyy suuresti EU:n rahoituksesta.”

Lokakuussa Puolan parlamenttivaalit voittanut PiS on pannut tuulemaan. Nurkista on alettu siivota EU-lippujen lisäksi entisen valtapuolueen Kansalaisfoorumin tukijoita. Vaihtoon ovat menneet muun muassa perustuslakituomioistuimen tuomarit ja tiedustelupalveluiden johto.

Puolue suunnittelee myös mylläävänsä kansallisen televisioyhtiön hallintoa.

”Kaikki pelkäävät potkuja”, kertoo HS:lle puhunut toimittaja, joka ei uskalla paljastaa nimeään. Hänen mukaansa suuri osa yleisradioyhtiön toimittajista on nykyhallitusta liberaalimpia ja Puolassa pyörii jo nimilistoja niistä, jotka hallitus haluaa erottaa. HS ei pystynyt vahvistamaan väitettä.

Siinä, että PiS täyttää hallintokoneistoa kannattajillaan, ei ole mitään poikkeuksellista. Sama ilmiö toistuu ympäri Eurooppaa.

Arvostelijoiden mukaan PiS:n toimet viittaavat kuitenkin siihen, että puolue yrittää saada hallintaansa myös oikeuslaitoksen ja median. Tässä PiS seuraa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin esimerkkiä.

”Olen huolissani”, sanoo puolalainen virkamies HS:lle.

PiS:n on helppo puskea läpi haluamiaan muutoksia jo nyt, sillä puolue on muodostanut hallituksen yksin ja yli puolet 460-paikkaisesta parlamentista on puolueen kansanedustajia.

Lakiesitykset allekirjoittaa maan presidentti Andrzej Duda, joka on puolueen omia miehiä. Hän muun muassa armahti marraskuussa Mariusz Kamińskin, joka johti PiS:n edellisellä valtakaudella viime vuosikymmenellä korruptionvastaista virastoa.

Oikeus tuomitsi Kamińskin maaliskuussa kolmeksi vuodeksi vankeuteen vallan väärinkäytöstä. Nyt uusi hallinto on nimittänyt hänet Puolan turvallisuuspalvelun koordinaattoriksi.

EU:ssa PiS:n toimia seurataan tarkkaan. Etenkin perustuslakituomioistuimen tuomareiden vaihto on herättänyt huomiota.

”Komissio seuraa tilannetta ja kerää parhaillaan faktoja”, sanoi EU-komission päätiedottaja Margaritis Schinas tiistaina. Komissiosta vakuutellaan HS:lle, ettei PiS:n kanssa ole ollut ongelmia. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasi pääministeri Beata Szydłon joulukuun alussa ”positiivisissa merkeissä”, ja Szydło kutsui Junckerin vierailulle Puolaan alkuvuodesta.

PiS onkin sinänsä EU-myönteinen puolue. Pääministerin taustalla naruja vetelevä Jarosław Kaczyński osaa laskea hyvin, ja numerot kertovat Puolan hyötyvän EU-varoista enemmän kuin mikään muu jäsenmaa.

”Hallitus ei ole julistautunut EU-vastaiseksi”, sanoo myös puolalainen virkamies.

Jotain PiS on kuitenkin jo tehnyt myös EU:ssa. Viime viikolla Puola esti Unkarin kanssa lakiesityksen, joka olisi selkiyttänyt omaisuuden jakoa esimerkiksi kahta eri kansallisuutta olevan pariskunnan erotessa. Puolaa ahdisti se, että esitys olisi koskenut myös samaa sukupuolta olevien rekisteröityjä parisuhteita.

PiS:n ministerit ovat osoittautuneet muutenkin uskollisiksi maan katoliselle kirkolle. Joulukuun alussa hallitus ilmoitti, että se lopettaa julkisen rahoituksen kirkon syntinä pitämiltä keinohedelmöityshoidoilta kesäkuussa 2016. Edellinen hallitus sai tänä vuonna läpi hedelmöityshoitoja säätelevän lain ja lupasi rahoituksen jatkuvan vuosia.

Terveysministeri Konstanty Radziwiłł sanoi Puolan medialle, ettei valtiolla ole varaa hoitojen rahoittamiseen. Samaan aikaan hallitus on kuitenkin tehnyt lupauksia paljon kalliimmiksi tulevista uusista lapsilisistä ja eläkeiän alentamisesta.

Tavallisille, alle 1 000 euroa kuussa ansaitseville puolalaisille hedelmöityshoitojen kustantaminen omasta pussista on käytännössä mahdotonta.

Puolalaiset takasivat PiS:lle murskavoiton vaaleissa, koska he eivät nähneet maan kokeman talouskasvun hedelmiä taskussaan ja olivat muutenkin pettyneitä edellisiin vallanpitäjiin.

PiS:n kuherruskuukausi kansan kanssa voi silti loppua lyhyeen. Ibris-laitoksen äskettäin tekemän kyselyn mukaan 55 prosenttia puolalaisista pelkää demokratian olevan uhattuna.

”Äänestäjät hyväksyivät kevytversion PiS:stä. Kansan täytyy reagoida, jos he jatkavat näin”, puolalainen virkamies sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat