Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n pakolaisjohtaja: turvapaikanhakijoita ei saa syyllistää EU:n epäonnistumisista

Suomessa vieraillut António Guterres haluaa EU:n ulkorajoille hallittuja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia ja tasaista vastuunjakoa EU-maiden kesken.

Ulkomaat
 
Mika Ranta / HS
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääsihteeri António Guterres arvioi keskiviikkona vierailullaan Helsingissä, että sekasortoiselta vaikuttava ihmisvirta Eurooppaan lietsoo pelkoja. Hänestä EU:n pitäisi ottaa tilanne haltuunsa parantamalla eikä heikentämällä turvapaikkapolitiikkaa.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääsihteeri António Guterres arvioi keskiviikkona vierailullaan Helsingissä, että sekasortoiselta vaikuttava ihmisvirta Eurooppaan lietsoo pelkoja. Hänestä EU:n pitäisi ottaa tilanne haltuunsa parantamalla eikä heikentämällä turvapaikkapolitiikkaa. Kuva: Mika Ranta / HS

YK:n pakolaisjärjestön pääsihteeri António Guterres arvostelee EU-maita siitä, etteivät ne ole kyenneet luomaan yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja ottamaan yhteisvastuuta pakolaiskriisistä.

Joidenkin EU-maiden vastuunpakoilu on johtanut siihen, että turvapaikanhakijoita asiallisesti kohteleviin maihin on kohdistunut suhteettoman suuri paine, minkä vuoksi ne ovat alkaneet kiristää politiikkaansa, Guterres sanoo.

HS tapasi Suomessa vierailleen Guterresin Finlandia-talossa keskiviikkona.

Suomen hallitus päätti juuri kiristää turvapaikkapolitiikkaa. Auttaako tiukentunut politiikka pakolaiskriisin ratkaisemisessa?

Ensinnäkin Suomi on tehnyt hienoa työtä vastaanottaessaan ja majoittaessaan kymmenkertaisen määrän turvapaikanhakijoita viime vuoteen verrattuna. Viranomaiset, järjestöt ja vapaaehtoiset ansaitsevat kiitoksen.

Politiikan tiukentuminen johtuu siitä, että Euroopan mailta on puuttunut yhteinen vastuunkanto. Maahanmuutto on jäänyt ihmissalakuljettajien käsiin ja muuttovirta kohdistunut maihin, joissa on paras turvapaikkajärjestelmä. Niinpä on syntynyt trendi, jossa esimerkiksi Suomi, Ruotsi Saksa omaksuvat nyt tiukempia keinoja. En ole tästä iloinen, mutta syy on niiden, jotka eivät ole kantaneet vastuutaan ja osallistuneet ongelmien ratkaisuun. Jos kaikki EU-maat olisivat kantaneet vastuutaan, taakka olisi jakautunut tasaisemmin.

Vaarana on noidankehä, jossa maat kilpailevat siitä, kenellä on huonoin turvapaikkapolitiikka. Heikoimpien maiden pitäisi parantaa eikä parhaimpien maiden heikentää vastuunkantoaan.

Mitä EU:n pitäisi käytännössä tehdä?

Ensinnäkin sitoutua voimakkaammin [Syyrian] rauhanneuvotteluihin eli puuttua kriisin alkusyihin. Toiseksi antaa tehokasta humanitaarista apua pakolaisille, jotka ovat [Syyrian] naapurimaissa Libanonissa, Jordaniassa ja Turkissa.

Kolmanneksi pitää kehittää laillisia keinoja saapua Eurooppaan, kuten humanitaarinen viisumi ja perheenyhdistäminen. Maahanmuuton pitää olla järjestäytynyttä ja hallittua, ei ihmissalakuljettajien käsissä.

Neljänneksi tarvitaan suuria panostuksia Välimeren sisäänkäynneille. Siellä tulijat seulottaisiin, turvatarkastettaisiin ja turvapaikan saaneet jaettaisiin tasaisesti EU-maihin. Tarvitaan ihmisten hallittua liikettä. Sekasortoinen ihmisvirta Eurooppaan vain lietsoo pelkoja.

Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita Irakista, jotka eivät välttämättä pakene sotaa tai vainoa vaan etsivät parempaa elämää. Oletteko huolissanne siitä, että turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttäjät rapauttavat koko järjestelmän uskottavuuden?

Juuri tämän vuoksi kaikki turvapaikkahakemukset selvitetään. Juuri siksi on olemassa viranomaisia, jotka työskentelevät pakolaisuuden parissa.

Olen varma, että monet irakilaiset pakenevat sotaa. Irakissa on meneillään konflikti. On mahdollista, että jotkut tulevat taloudellisista syistä. Niille, jotka tulevat konfliktin tai vainon johdosta, pitää myöntää turvapaikka. Taloudellisista syistä saapuneita pitää kohdella kunnioittavasti, mutta heillä ei ole oikeutta turvapaikkaan. On laillista lähettää heidät takaisin.

Mutta tämä maksaa. Monet suomalaiset ovat vihaisia, koska meillä on muutenkin heikko taloustilanne. Ymmärrättekö näitä tunteita?

Kyllä, mutta ollaanpa rehellisiä. Ei ihmisten palauttaminen maksa niin paljoa, että se rapauttaisi Suomen talouden. Pitää olla suhteellisuudentajua.

Olennaista on se, että EU järjestäytyy. Jos Euroopassa olisi lailliset sisääntulopisteet, joissa tulijat seulottaisiin järjestelmällisesti ja lähetettäisiin tasaisesti EU-maihin, Suomeen olisi tullut tänä vuonna noin 6 000 pakolaista. Sen sijaan teillä on 35 000 turvapaikanhakijaa. Syy ei ole pakolaisissa vaan Euroopassa, joka ei kykene toimimaan yhdessä.

Suomen hallitus leikkasi juuri kehitysapua lähes 40 prosentilla. Kuinka älykästä se oli tässä tilanteessa?

Mielestäni on tärkeää pitää kehitysapu asiaankuuluvalla tasolla varsinkin niillä alueilla, jotka ovat pakolaisuuden alkulähteitä, olipa kyse konfliktista, ilmastonmuutoksesta tai muusta, joka pakottaa ihmiset liikkeelle.

Pakolaiskriisi on synnyttänyt monissa Euroopan maissa pelkoja ja jopa kansanliikkeitä turvapaikanhakijoita vastaan. Mitä mieltä olette niistä?

Varsinkin muutama kuukausi sitten media oli päivittäin täynnä kuvastoa, jonka perusteella näytti siltä, että meneillään on massiivinen invaasio Eurooppaan. Kotisohvalla saattoi tuntua siltä, että kohta ne tulevat ovesta sisään. Jälleen kerran: Jos ihmisten vastaanotto olisi järjestetty paremmin, tällaista tunnetta ei olisi.

Joskus julkinen mielipide perustuu sille, miltä asiat näyttävät, eikä se aina välttämättä vastaa todellisuutta.

Olet ollut UNHCR:n pääsihteerinä kymmenen vuotta. Miten maailman pakolaistilanne on muuttunut?

Kymmenen vuotta sitten maailmassa oli 38 miljoonaa pakolaista, nyt niitä on 60 miljoonaa. Ongelman kiihtyminen alkoi 2010–2011. Suurin syy on Syyrian kriisi, josta kehittyi globaali kriisi.

Viime viikkoina Venäjä, Ranska ja Yhdysvallat ovat kiihdyttäneet ilmaiskuja Syyriassa. Millä tavalla pommitukset vaikuttavat pakolaistilanteeseen?

Sitä on hyvin vaikea analysoida tarkasti. Tiedämme sen, että pakolaisia saapuu edelleen, mutta on vaikeaa vetää yhteys siihen, mitkä pommi-iskut tai hyökkäykset ovat syynä pakolaisten lisääntymiseen. Yleisesti ottaen kun iskut kiihtyvät, pakolaisuus lisääntyy.

Vieläkö maailman pakolaistilanne pahenee tästä?

Tuoreimmat raporttimme viittaavat siihen, että paheneva trendi jatkuu. Näyttää siltä, että turvallisuustilanne maailmassa on sellainen, että pakolaistilanne voi tästä vielä pahentua ennen kuin taas helpottaa.

Näettekö toivon merkkejä?

Aina on toivoa. Wienissä on meneillään rauhanneuvottelut Syyrian sodan lopettamiseksi. On tärkeää että ne, jotka ovat ylläpitäneet sotaa antamalla aseita tai poliittista tukea saadaan ymmärtämään, ettei tätä sotaa voi voittaa, vaan kaikki häviävät.

Sota vaikuttaa jo alueelliseen vakauteen ja siitä on tullut maailmanlaajuinen uhka rauhalle ja turvallisuudelle. Niiden, joilla on valtaa sodan osapuoliin, on aika kokoontua yhteen ja tehdä sodalle loppu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat