Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistohallitusten kulta-aika hiipuu Latinalaisessa Amerikassa

2000-luvun alussa vasemmisto nousi valtaan monessa Latinalaisen Amerikan maassa. Nyt talousvaikeudet ja korruptio ovat syöneet niiden suosiota Venezuelassa, Argentiinassa ja Brasiliassa.

Ulkomaat
 
Ueslei Marcelino / Reuters
Opposition kansanedustajat juhlivat heilutellen Brasilian lippua ja entistä presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa esittävää kuvaa. Brasilian kongressin edustajainhuone äänesti tiistaina komiteasta, joka selvittää, onko nykyisen presidentin Dilma Rousseffin viraltapanoon edellytyksiä.
Opposition kansanedustajat juhlivat heilutellen Brasilian lippua ja entistä presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa esittävää kuvaa. Brasilian kongressin edustajainhuone äänesti tiistaina komiteasta, joka selvittää, onko nykyisen presidentin Dilma Rousseffin viraltapanoon edellytyksiä. Kuva: Ueslei Marcelino / Reuters

Latinalaisessa Amerikassa puhaltaa uusi tuuli, eikä se tuule vasemmalta.

Sunnuntaina Venezuelan oppositio otti historiallisen vaalivoiton ja selätti parlamenttivaaleissa maata 17 vuotta hallinneen sosialistijohdon.

Argentiinan presidentiksi valittiin varakasta sukua oleva liikemies, keskustaoikeistolainen Mauricio Macri, joka on luvannut panna maan talouspolitiikan uusiksi.

Brasiliassa, joka oli vähän aikaa sitten nousevien talouksien tähti, hallitseva Työväenpuolue on pahoissa vaikeuksissa. Presidentti Dilma Rousseffia yritetään panna viralta taloudenpitoon liittyvän keplottelun vuoksi. Valtataistelusta uhkaa tulla pitkä ja likainen.

2000-luvun alussa vasemmistolaiset johtajat nousivat valtaan monessa Latinalaisen Amerikan maassa. Niitä kutsuttiin nimellä vaaleanpunainen aalto. Se oli karkea yleistys. Maat ovat omanlaisiaan, ja niin ovat olleet niiden poliittiset kiemuratkin. Etenkin Argentiinaa johtaneet peronistit ovat aina istuneet huonosti oikeisto–vasemmisto -akselille.

Hallituksia yhdisti muun muassa pyrkimys tasata tulonjakoa. Ne ovat tyypillisesti myös suhtautuneet epäluuloisesti Yhdysvaltoihin ja sen ulkopolitiikkaan.

Tyylissä oli toki eroja. Venezuelan Hugo Chávez sanoi haistaneensa paholaisen saavuttuaan puhujapönttöön George W. Bushin jälkeen. Brasilian Luiz Inácio Lula da Silva rupatteli Bushin kanssa leppoisasti takkatulen äärellä, mutta kaveerasi samaan aikaan Yhdysvaltojen vihollisten kuten Iranin kanssa.

Raaka-aineiden hintabuumi antoi vasemmistojohtajille hyvää vetoapua. Öljyn hinta nousi, Kiina osti Etelä-Amerikasta rautamalmia ja soijaa.

Suotuisten tuulten aikana keskiluokka kasvoi kymmenessä vuodessa Latinalaisessa Amerikassa historiallisen paljon, 50 prosenttia. Myös syvät tuloerot alkoivat pienetä. Eräs taloustieteilijä kiteytti asian sanoen, että Brasiliassa köyhien tulot kasvoivat kuten Kiinan talous, rikkaiden kuten Saksan.

Nyt raaka-aineiden hinnat laskevat eikä ylimääräistä jaettavaa enää ole. Se ei vielä silti kunnolla selitä vasemmistohallitusten hapenpuutetta. Talous kasvaa yhä monissa Andien maissa, jotka ovat vaikkapa Brasiliaa selvästi vahvemmin vientiriippuvaisia. Suuri osa ongelmista on kotitekoisia.

Yksinkertaista oikeisto–vasemmisto -jakoa merkittävämpi on silti ollut suhtautuminen vapaakauppaan ja protektionismiin. Brasilia, Argentiina sekä Venezuela ovat edustaneet suljettua linjaa, kun taas Tyynenmeren maat kuten Chile ovat valinneet avoimemman asenteen vapaakauppaan. Ensimmäinen ryhmä on nyt ongelmissa. Ne olivat huonosti varautuneita raaka-aineiden supersyklin päättymiseen.

Nouseva työttömyys ja korkea inflaatio tarkoittavat, että tavalliset ihmiset tuntevat talouspolitiikan virheet yhä enemmän nahoissaan. Tyytymättömyyttä lisää laajalle pesiytynyt korruptio, joka ei sinänsä tietenkään ole uusi keksintö.

Eräs brasilialainen politiikan toimittaja sanoi minulle hiljattain, että neljä vuotta sitten Brasiliassa juuri kukaan ei kehdannut sanoa olevansa oikeistolainen. Oikeisto yhdistettiin sotilasdiktatuureihin, jotka vielä joitain vuosikymmeniä sitten hallitsivat monessa maassa. Nyt tilanne on muuttumassa, hän sanoi. Nuoret eivät ole eläneet niitä aikoja vaan kasvaneet nousukauden aikana.

Vasemmiston voimattomuus ei silti merkitse suoraan oikeiston nousua. Venezuelassa, jonka tilanne on selvästi synkin, moni oppositiota äänestänyt ei lehtitietojen perusteella tiennyt yhtään oppositionimeä. He olivat vain väsyneitä hallitukseen.

Kaikkialla vasemmistopopulisteilla ei myöskään mene huonosti. Bolivian Evo Morales on yhä suosittu sekä tiukasti vallankahvassa, kuten myös Ecuadorin Rafael Correa. Vasemmistolainen hallitus on vallassa myös monessa muussa alueen maassa. Vaaleanpunainen aalto on heikennyt, mutta se ei ole mennyttä.

Marco Bello / Reuters
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro tervehti kannattajiaan huhtikuussa 2015 Caracasissa.
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro tervehti kannattajiaan huhtikuussa 2015 Caracasissa.
Nacho Doce / Reuters
Brasilian presidentti Dilma Rousseff.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat