Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpilaiset eivät katoa USA:sta – tulevan presidentin on vastattava heidän ahdinkoonsa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Amerikkalainen hammaslääkärini vitsaili, että republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin täytyy olla demokraatti Hillary Clintonin myyrä – mikään muu ei selitä sitä, miten tehokkaasti Trump mustaa puolueensa mainetta.

Nyt Yhdysvalloissa puhutaan myös siitä, pelaako Trump äärijärjestö Isisin pussiin. Kun Trump ehdotti, että muslimeilta pitäisi kieltää pääsy Yhdysvaltoihin, amerikkalaiset kautta linjan tuomitsivat lausunnon nopeasti. Äärijärjestö Isis pystyy kuitenkin käyttämään Trumpin ennakkoluuloja taistelijoiden rekrytoinnissa: katsokaa nyt, amerikkalaiset vihaavat meitä.

Toistaiseksi Trump on onnistunut loukkaamaan naisia, sotaveteraaneja, vammaisia, meksikolaisia, kiinalaisia ja mustia. Hän on ehdottanut muslimien rekisteröintiä ja kidutuksen palauttamista terrorismista epäiltyjen kuulusteluihin. Samalla hänen kannatuksensa republikaanien mielipidemittauksissa on vain kasvanut.

Enää muut republikaanit eivät tyydy vääntelemään käsiään ja toivomaan, että äänestäjät tulisivat järkiinsä. The Wall Street Journal -lehden mukaan puolueen sisäpiiriläinen on alkanut kerätä Trumpin-vastaista vaalirahastoa. Lahjoittajien nimiä ei anneta julkisuuteen.

Ellei Trumpia saada kaadetuksi nyt, puolue pelkää, että ehdokkaaksi valitaan rasistinen egoisti, joka on vaaraksi niin puolueelle kuin maallekin. Tai sitten Trump siirtyy puolueesta itsenäiseksi ehdokkaaksi.

Molemmat vaihtoehdot tekisivät Clintonista presidentin.

Vaikka Trump kaatuisi, trumpilaiset eivät kuitenkaan katoa. Neljännes tai kolmannes republikaaneista on ilmeisesti niin vihaisia, ahdistuneita ja pelokkaita, että he olisivat valmiita heittämään Yhdysvaltain perustuslain romukoppaan, erottelemaan ihmiset uskonnon perusteella ja pystyttämään rajalle muurin.

Vielä useampi on sitä mieltä, että maailma muuttuu liian nopeasti. Vähemmistöt ovat enemmistö Texasissa ja Kaliforniassa, ja keskiluokan työpaikat ovat kadonneet Kiinaan ja Meksikoon. Ipsosin ja Reutersin mielipidemittauksessa 62 prosenttia republikaaneista sanoi, ettei tunne enää oloaan kotoisaksi omassa maassaan.

”Omalla oudolla tavallaan hän [Trump] on ehdokkaista parhaiten perillä siitä, missä äänestäjät menevät”, sanoi Rutgersin yliopiston professori Ross Baker The Washington Post -lehdessä.

Kenestä sitten tuleekin Yhdysvaltain seuraava presidentti, hänen on vastattava trumpilaisten ahdinkoon. Mennyt maailma ei palaa, mutta uudesta on löydyttävä muutakin kuin pelättävää.

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat