Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanada tutkii alkuperäiskansojen naisten 1 200 murhaa ja katoamista

Ulkomaat
 
CHRIS WATTIE / REUTERS
Kanadan alkuperäiskansojen edunvalvontajärjestön johtaja Perry Bellegarde (oik.) asetteli viltin pääministeri Justin Trudeaun harteille Gatineaussa tiistaina.
Kanadan alkuperäiskansojen edunvalvontajärjestön johtaja Perry Bellegarde (oik.) asetteli viltin pääministeri Justin Trudeaun harteille Gatineaussa tiistaina. Kuva: CHRIS WATTIE / REUTERS

Kanada aloittaa suuren tutkimuksen alkuperäiskansoihin kuuluneiden 1 200 naisen murhista ja katoamisista monen vuosikymmenen aikana. Vanhimmat tapaukset ovat vuodelta 1952, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aihe on Kanadalle kipeä. Alkuperäiskansat ovat esittäneet syytöksiä laiminlyödyistä murhatutkimuksista ja viranomaisten haluttomuudesta perehtyä katoamisilmoituksiin.

Kanadan uusi pääministeri Justin Trudeau vahvisti tutkimuksen aloittamisen tiistaina.

”Uhrit ansaitsevat oikeutta ja heidän perheensä mahdollisuuden kuulluksi tulemiseen ja toipumiseen. Meidän pitää työskennellä yhdessä tämän jatkuvan murhenäytelmän lopettamiseksi”, Trudeau sanoi Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n mukaan.

Hän kertoi haluavansa kohentaa yhteisen maan jakavien eri kansojen välejä.

Alkuperäiskansojen edunvalvontajärjestön AFN:n johtaja Perry Bellegarde kiitteli tutkimuksen aloittamista.

”Mutta meillä on paljon töitä tehtävänä. Yli 400 vuoden yhteinen historia on aiheuttanut valtavan elintasokuilun alkuperäiskansojen ja muun Kanadan välille”, Bellegarde sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Marraskuun alussa virkaansa astunut Trudeau edustaa liberaalipuoluetta. Aiemmin vallassa ollut konservatiivipääministeri Stephen Harper kieltäytyi tutkimuksesta, vaikka yleinen paine sen aloittamiseksi oli kasvanut pitkään. AFP:n mukaan Harper tyytyi selittämään alkuperäiskansoihin kuuluvien naisten keskimääräistä yleisempiä kuolemantapauksia ja katoamisia perheväkivallalla.

Suurtutkimuksen vastustajat ovat huomauttaneet, että sen toteuttaminen kestää vuosia ja maksaa kymmeniä miljoonia euroja. Aikanaan saatavat tulokset todennäköisesti kertovat alkuperäiskansojen epätasa-arvoisesta kohtelusta, mikä on todettu monesti aiemminkin.

Kanadan alkuperäiskansojen jälkeläisiä on noin 1,4 miljoonaa eli likimain neljä prosenttia maan 35 miljoonasta asukkaasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat