Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina antaa oikeudet paperittomille – jopa 13 miljoonaa ihmistä pääsee nyt töihin, naimisiin ja saa ostaa junalipun

Houkoun eli asuinpaikkarekisteröinnin puuttuminen tekee elämisestä Kiinassa monella tavalla vaikeaa.

Ulkomaat
 
Reuters
Lapsi saa hukoun myötä luvan käydä julkisia kouluja.
Lapsi saa hukoun myötä luvan käydä julkisia kouluja. Kuva: Reuters

Peking

Kiina on luvannut virallistaa miljoonia ihmisiä, joilla ei ole niin sanottua hukouta eli asuinpaikkarekisteröintiä, kertoo Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Paperittomien virallistaminen antaa heille oikeuden esimerkiksi käydä julkisia kouluja ja saada julkista terveydenhuoltoa.

Kiinassa on arvioitu olevan noin 13 miljoonaa ihmistä, joilta puuttuu hukou. Ilman hukouta on voinut jäädä, jos on esimerkiksi sattunut syntymään vanhemmille, jotka rikkovat niin sanottua yhden lapsen politiikkaa.

Hukouta ei ole yleensä annettu sellaisten vanhempien toisille ja myöhemmille lapsille, joilla on oikeus tehdä vain yksi lapsi. Ylimääräisiä lapsia on saanut rekisteröityä, jos on maksanut tuntuvat lapsisakot, mutta monilla vanhemmilla ei ole ollut siihen varaa.

Hukouta eivät yleensä ole saaneet myöskään avioliiton ulkopuolella syntyneet. Politiikka on vaihdellut maakunnittain.

Hukoun puuttuminen tekee elämisestä Kiinassa monin tavoin vaikeaa. Ilman sitä ei pääse lapsena kouluun eikä myöhemmin virallisiin töihin. Paperittomat eivät voi myöskään esimerkiksi avata pankkitiliä tai mennä naimisiin. Ilman hukouta ei saa edes henkilökorttia, jota Kiinassa tarvitaan esimerkiksi juna- ja lentolippujen ostamiseen.

Kiinan johto lupasi paperittomien rekisteröinnin lausunnossa, joka annettiin keskiviikkona pidetyn kokouksen jälkeen. Keskiviikkona kokoontui Yleisten uudistusten syventämisen keskusohjausryhmä -niminen korkean tason elin, jonka puheenjohtajana toimii Kiinan presidentti Xi Jinping, Xinhua kertoo.

”Kiinan kansalaisilla on perusoikeus saada laillisesti hukou-rekisteröinti”, lausunnossa lukee Xinhuan mukaan.

Viime lokakuussa Kiina ilmoitti muuttavansa yhden lapsen politiikan kahden lapsen politiikaksi. Perhekoon rajoitus koskee valtaosaa kiinalaisista, mutta ei kaikkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat