Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin Tunisian demokratian edistäjille Oslossa – Tukholmassa kuningasperhe isännöi gaalaa

Palkoistaan ja työoloistaan huolestuneet poliisit osoittavat mieltään samaan aikaan, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa isännöi perinteistä gaalaillallista.

Ulkomaat
 
TT
Ruotsin kuninkaallinen perhe osallistui Nobel-juhlallisuuksiin viime vuoden joulukuussa Tukholmassa.
Ruotsin kuninkaallinen perhe osallistui Nobel-juhlallisuuksiin viime vuoden joulukuussa Tukholmassa. Kuva: TT

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin torstaina Oslossa. Rauhanpalkinnon sai Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti työstä, jota se on tehnyt Tunisian rauhallisen demokratiakehityksen eteen.

Tunisia on arabikevään läpikäyneistä maista ainoa, jossa kehitys on ollut edes varovaisen myönteistä. Egypti palasi kenraalivaltaan, Syyria ja Jemen ovat sodassa ja Libya kaaoksessa. HS haastatteli tunisialaisia rauhanpalkinnon saajia lokakuussa. Haastattelun voi lukea tästä.

Muut nobelistit saivat palkintonsa iltapäivällä Tukholman konserttitalossa. Juhlallisuudet ovat sotkeneet keskustan liikennettä, kun katuja on suljettu ja arvovieraiden saattueet risteilevät juhlapaikkojen ja hotellien väliä.

Suomalaisille Nobel-juhlat välitti televisiossa Yle Fem.

Ruotsin kuningasperheen kaikki aikuiset jäsenet olivat paikalla ja turvatoimet huipussaan, kun Nobel-palkitut saivat palkintonsa torstaina Tukholmassa. Turvatoimista vastaavilla poliiseilla sen sijaan oli paha mieli.

Muun muassa palkoistaan ja työoloistaan huolestuneet poliisit osoittivat mieltään Tukholman kaupungintalolla samaan aikaan, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa isännöi siellä perinteistä gaalaillallista.

Mielenosoituksesta huolimatta poliisit lupasivat hoitaa työnsä asianmukaisesti.

Mielenosoitus oli hiljainen, sillä poliisien ammattiosasto ei saanut lupaa kovaäänisten käyttöön.

”Sen sijaan osanottajat käyttävät suukapulaa”, kerrotaan poliisien Tukholman ammattiosaston nettisivuilla. ”Teippaamme suumme”, kuvaili puolestaan poliisijärjestön tiedottaja Tommy Hansson Aftonbladet-lehdessä.

Ruotsin kansa puolestaan juhlii ja viihtyy televisioiden äärellä, sillä Nobel-illallinen on kuningaskunnassa Suomen Linnan juhliin verrattava tapahtuma mekkoineen ja frakkeineen.

Kuvakooste viime vuoden Nobel-juhlallisuuksista löytyy täältä.

Viime vuonna yleisön huomion kiinnittivät kuhertelullaan prinssi Carl Philip sekä hänen kihlattunsa Sofia Hellqvist. Nyt Sofia on prinsessa ja pari naimisissa, joten he istuvat etiketin mukaan eri puolilla pöytää.

Sekä prinsessa Sofia että kruununprinsessa Victoria ovat raskaana.

Terrorismin uhkataso nostettiin Ruotsissa hiljattain viisiportaisella asteikolla neljään. Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan uhkatason nosto ei ole vaikuttanut Nobel-juhlien turvatoimiin, sillä ne ovat myös normaalioloissa erittäin järeät.

Säpo on ennalta tarkistanut rekistereistä taustat 700–800 henkilöstä, jotka osallistuvat juhlien järjestelyihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat