Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kim Jong-un: Pohjois-Korealla on ydinasettakin voimakkaampi vetypommi

Ulkomaat
 
HS–Reuters
Reuters
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un Kuva: Reuters

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on antanut ymmärtää, että hänen johtamallaan valtiolla olisi hallussaan vetypommi. Ulkomaiset asiantuntijat suhtautuvat väitteeseen vahvasti epäillen.

Vetypommi on tavanomaista ydinasetta tehokkaampi ase, jonka toimintaperiaate on karkeasti ottaen päinvastainen kuin perinteisen, atomin halkeamisesta voimansa saavan ydinpommin.

Atomien fuusioon perustuvan pommin laukaisemiseksi tarvitaan myös perinteinen fissioräjähde eli ydinpommi.

Kim mainitsi vetypommin vieraillessaan isänsä ja isoisänsä muistolle omistetulla entisellä ammustehtaalla. Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA:n mukaan hän ei esitellyt asetta järin uutena asiana:

Isoisä Kim Il-sung ”teki Pohjois-Koreasta voimakkaan ydinasevallan, joka voi räjäyttää puolustuksekseen sekä atomi- että vetypommin”, uutistoimisto kertoi Kimin sanoneen.

Pohjois-Korea on useaan otteeseen kertonut pitävänsä hallussaan ydinasetta, ja 2010 se kertoi kokeilleensa onnistuneesti fuusioteknologiaa.

”Mutta tämä lienee ensi kerta, kun hän puhuu vetypommista, sanoo Koreoiden suhteita tutkiva Chang Yong-seok Soulin yliopistosta.

Samaisen yliopiston tiede- ja teknologiainstituutin Lee Chun-geun ei oikein usko, että väite olisi totta.

”On vaikea uskoa, että Pohjois-Korealla olisi vetyase. Mutta vaikuttaa siltä, että se kehittää sellaista.”

Pohjois-Korea on tehnyt useaan otteeseen maanalaisia ydinkokeita, mutta sillä ei ole uskottu olevan resursseja ydinohjusten valmistamiseen.

Vetypommi merkitsisi huomattavaa edistystä myös ydinasehankkeessa.

”Vetypommia ei vielä ole, mutta toisaalta en usko, että Pohjois-Korea tekisi loputtomiin myöskään tavallisia ydinkokeita”, sanoo Itä-Aasian ja aseriisunnnan asiantuntija Jeffrey Lewis kalifornialaisesta Middlebury-instituutista.

Etelä-Korean Yonhap-uutistoimiston haastattelema tiedustelulähde arvelee Kimin puhuneen ammustehtaalla lähinnä vertauskuvallisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat