Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan samppanjapääkaupunki ponnahti äärioikeiston vankaksi tukialueeksi

Marine Le Penin johtaman Kansallisen rintaman menestys herättää ristiriitaisia tunteita Épernayssa.

Ulkomaat
 
Nikolai Jakobsen
Maltillista oikeistoa äänestävä Gille Monthony leikkasi viiniköynnöksiä Epernayn samppanja-alueella. Hän uskoo monen äänestäneen äärioikeistoa protestiksi. ”Toisella kierroksella maltillinen oikeisto voittaa.”
Maltillista oikeistoa äänestävä Gille Monthony leikkasi viiniköynnöksiä Epernayn samppanja-alueella. Hän uskoo monen äänestäneen äärioikeistoa protestiksi. ”Toisella kierroksella maltillinen oikeisto voittaa.” Kuva: Nikolai Jakobsen
Fakta

Ranskan aluevaalit

 Ranskalaiset äänestävät sunnuntaina aluevaalien toisella kierroksella.

 Vaaleilla valitaan jäsenet alueneuvostoihin.

 Vaaleissa äänestetään puolueen listaa, ei yksittäistä ehdokasta.

 Ensimmäisen kierroksen voittaja oli Kansallinen rintama, joka vei kuusi aluetta kolmestatoista.

 Seuraavat vaalit järjestetään 2017, jolloin Ranskalle valitaan uusi presidentti.

Épernay

Épernayn kaupungissa Pariisin itäpuolella rikkaus on jalkojen alla. Pääkadun, Avenue de Champagnen, alla risteilee kilometreittäin samppanjapulloilla täytettyjä käytäviä.

Kun Ranska rypee talouskriisissä, Épernay on saanut nauttia vauraudesta. Valtaosa kaupungin 23 000 asukkaasta saa elantonsa samppanjateollisuudesta. Monen onkin ollut vaikea ymmärtää, miksi alue on ponnahtanut yhdeksi Ranskan äärioikeiston vankoista tukialueista.

Aluevaalien ensimmäisellä kierroksella lauantaina oikeistopopulistinen Front National eli Kansallinen rintama nousi Épernayn alueella suosituimmaksi yli 36 prosentin kannatuksella.

Oikeiston sinisen värin tunnuksekseen ottanut Kansallinen rintama oli koko maan suurin puolue historiallisella lähes 30 prosentin äänisaaliilla.

”Tulos tekee pelokkaaksi. Jos tämä on protesti istuvalle hallitukselle, mielestäni se ei toimi kovin hyvin. Ovatko ihmiset ajatelleet nyt loppuun asti?” kysyy kampaaja Sandrine Anceau.

Tuolissa istuu samppanjatalo Moët & Chandonissa työuransa tehnyt Jacqueline Vallois. He äänestävät sunnuntaina vaalien toisella kierroksella oikeistoa.

Artikkeliin liittyvät

Anceau ei ole vakuuttunut siitä, että Kansallisen rintaman lääkkeet auttavat. Johtaja Marine Le Pen on väläytellyt paluuta frangiin ja rajojen sulkemista.

Sunnuntaina päättyvissä vaaleissa on kuitenkin kyse pienemmistä vastuista. Nyt valitaan alueneuvostojen edustajat kuudeksi vuodeksi.

”Samppanja on siunaus ja kirous. Juoma on luksusta, eivätkä hyödyt valu työntekijälle samalla tavalla”, sanoo Sébastian Durançois.

Durançois on yksi kolmesta Kansallisen rintaman paikallisvaltuutetusta. Hän on lupautunut kertomaan puolueen paikallispolitiikasta mutta haluaa tehdä selväksi, että ongelmat ovat löytäneet myös Épernayhin.

”On olemassa uusi köyhien luokka: työtä tekevät köyhät. Ne, jotka nukkuvat autossa tai joilla ei ole varaa lämmittää taloaan talvella.”

Durançois on 41-vuotias perheenisä ja yksityisyrittäjä. Hän liittyi Kansalliseen rintamaan vuonna 2010, heti kun ”näytti, että valta on vaihtumassa”. Marine Le Pen valittiin isänsä, puolueen perustajan Jean-Marie Le Penin, seuraajaksi vuonna 2011.

”Jean-Marien tapa ajatella ja puhua ei sopinut minulle. Kaikkea ei saa sanoa ääneen.”

Isä ja tytär Le Penin välirikko syveni tänä syksynä, kun Jean-Marie Le Pen perusti kokonaan uuden puolueen. Avoimen rasistinen isä ei enää sopinut salonkikelpoisuutta tavoittelevan puolueen nokkahahmoksi.

Aluevaalit ovat näyttäneet, että Marine Le Penin valitsema linja oli oikea. Vallassa olevien sosialistien ja oppositiossa olevan republikaanipuolueen on ollut pakko tunnustaa tosiasia: kolmas pyörä on tullut jäädäkseen.

Mitä Kansallinen rintama sitten haluaa? Ainakin muutosta, Durançois sanoo. ”Alueet rahoittavat paljon esimerkiksi kehitysapua. Raha pitää saada alueiden omaan käyttöön ja vasta yli menevästä jakaa muille.”

Durançois alkaa luetella: maahanmuuttoa pitää rajoittaa, ranskalaisten työpaikkoja ei saa viedä, turvallisuutta ja poliisin roolia on kasvatettava, hallintoon on saatava ihmisiä poliittisten broilereiden sijasta.

”Olemme nyt täällä emmekä pelkää enää muiden reaktiota.”

Vastakaikua puolue saa ainakin nuorilta. Épernayn keskustan luistelukentän vierestä löytyy 17-vuotias Anthony Dupont. Hän äänestää Ranskan seuraavissa vaaleissa, jotka ovat presidentinvaalit vuonna 2017. ”Marine Le Pen sopisi presidentiksi. Hän on hieno ihminen.”

Dupont opiskelee pullotuskoneen käyttäjäksi ammattikoulussa. Uranäkymät ovat hyvät.

Dupontin suurin yksittäinen huolenaihe on maahanmuutto. ”Ihmiset, jotka odottavat, että heidät majoitetaan ja että heistä huolehditaan.”

Kaikki eivät halua puhua politiikkaa. Viini- ja samppanjakaupan myyjä kieltäytyy kohteliaasti. Asiat ovat ”vaikeita”.

Toisessa samppanjakaupassa tunnelma on avoimempi. Myyjänä on japanilainen Hiromi Yamada. Kansallisen rintaman menestys vaaleissa voi vaikuttaa hänen tulevaisuuteensa Ranskassa.

”Nytkin työlupaprosessi on melko monimutkainen. Siihen ei toivoisi enää mitään lisää.”

Nikolai Jakobsen
Kampaaja Sandrine Anceau leikkaa Jacqueline Vallois’n hiuksia. Molemmat aikovat äänestää sunnuntain vaaleissa oikeistoa.
Kampaaja Sandrine Anceau leikkaa Jacqueline Vallois’n hiuksia. Molemmat aikovat äänestää sunnuntain vaaleissa oikeistoa.
Nikolai Jakobsen
Samppanjakaupan myyjä Hiromi Yamada on huolissaan äärioikeistosta.
Samppanjakaupan myyjä Hiromi Yamada on huolissaan äärioikeistosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat