Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Washingtonissa asuva amerikan­pakistanilainen: Miksi kukaan ei istu viereeni metrossa?

Terrori-iskut ovat kiristäneet ilmapiiriä Yhdysvalloissa. Washingtonilaista Jawaria Gilania pelottaa, mihin Donald Trumpin puheet vielä johtavat.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Kolmivuotiaana Yhdysvaltoihin tullut Jawaria Gilani, 42, asuu Washingtonissa ja työskentelee juristina.
Kolmivuotiaana Yhdysvaltoihin tullut Jawaria Gilani, 42, asuu Washingtonissa ja työskentelee juristina. Kuva: Dermot Tatlow
Fakta

Terrorismi koventaa asenteita USA:ssa

 Pariisin ja Kalifornian terrori-iskujen jälkeen asenteet muslimisiirtolaisia kohtaan jyrkkenivät Yhdysvalloissa.

 Barack Obama on luvannut ottaa ensi vuonna Syyriasta 10 000 pakolaista. Republikaanit vastustavat.

 Presidenttiehdokas Donald Trump on vaatinut väliaikaista maahantulokieltoa kaikille muslimeille.

 Yhdysvalloissa on 3–7 miljoonaa muslimia. Heistä 77 prosenttia on Yhdysvaltain kansalaisia.

 Suurin amerikanmuslimien ryhmä ovat eteläaasialaiset, joihin kuuluvat myös pakistanilaiset.

Washington

Viime viikon jälkeen Jawaria Gilani, 42, ei ole voinut olla ajattelematta sitä. Kun hän istuu aamulla metrossa matkalla Washingtonin keskustaan, kukaan ei istu hänen viereensä.

”Johtuuko se siitä, että näytän samalta kuin se nainen... joka murhasi kaikki ne ihmiset”, Gilani miettii.

Gilani puhuu pakistanilaisesta Tashfeen Malikista, joka ampui miehensä Syed Rizwan Farookin kanssa viime viikolla Kaliforniassa 14 ihmistä. Myöhemmin Malik ilmoitti Facebookissa kannattavansa äärijärjestö Isisiä.

Malik opiskeli farmaseutiksi Pakistanissa Multanin kaupungissa, jonka läheltä Gilani on kotoisin. Gilanin keittiön seinällä Washingtonin esikaupungissa on maalaus Multanin kaupungin portista.

”Yleensä terrori-iskuja selitetään tekijöiden tietämättömyydellä. Mutta Malik oli koulutettu, ja hänellä oli pieni vauva. Se tekee asiasta täysin käsittämättömän”, Gilani sanoo.

Gilanin pienet pojat pyytävät saada katsoa televisiota.

”Ei mitään väkivaltaista”, äiti varoittaa.

Gilanin vanhemmat muuttivat 1970-luvulla Pakistanista Yhdysvaltoihin. Gilani oli alle kolmivuotias. Hänen isänsä oli insinööri, ja koulutetut pakistanilaiset saivat tuohon aikaan helposti työluvan Yhdysvalloista.

Gilanin perheen oli tarkoitus palata Pakistaniin, mutta kävi niin kuin miljoonille siirtolaisille käy: vuodet kuluivat ja lapset amerikkalaistuivat.

”Kun olin 15-vuotias, muutimme takaisin Pakistaniin. Mutta me kaikki sairastelimme, kukaan ei viihtynyt, ja vuoden kuluttua olimme kypsiä palaamaan Yhdysvaltoihin”, Gilani kertoo.

Nuorena Gilania luultiin usein intialaiseksi, koska kaikilla amerikkalaisilla ei ollut käsitystä Pakistanista. Joskus hänelle huudeltiin, mutta Gilani toimi kuten tuhannet siirtolaiset ennen häntä: opiskeli juristiksi, hankki hyvän työn ja muutti Washingtoniin, jossa on paljon ihmisiä kaikkialta maailmasta.

”Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen olin tyytyväinen, että asuin Washingtonissa, jossa ihmiset ymmärsivät, ettei islam ole yhtä kuin terrorismi.”

Gilanin on vaikea ymmärtää Tashfeen Malikia myös siksi, että hänestä ihmiset Multanissa ovat syvästi uskonnollisia. Uskovaisen jos kenen pitäisi tietää, kuinka vastoin islamin opetuksia tappaminen on.

”Konservatiivisen islamin pitäisi toimia radikalismia vastaan, ei sen puolesta”, Gilani sanoo.

”Ainoa selitys, jonka olen keksinyt, on se, että Saudi-Arabia rahoittaa joitain kouluja Pakistanissa. Ne saattavat levittää radikaaleja ajatuksia.”

Gilani ei ymmärrä, mihin Isisin kannatus perustuu. Hänestä länsi ei ole vastuussa Lähi-idän sekasorrosta, vaikka terroristit käyttävät sitä tekosyynä. Hänelle itselleen on ollut helppoa yhdistää islaminusko ja länsimainen elämäntapa.

”Olen aina ajatellut, että Yhdysvallat on muslimeille mahtava maa. Totuus on, että täällä meillä on paljon suurempi vapaus ja mahdollisuus toteuttaa itseämme ja harjoittaa uskontoamme kuin edes Euroopassa, jossa huntuja katsotaan kieroon”, Gilani sanoo.

Nyt tunnelma on kuitenkin kiristynyt. Presidenttiehdokas Donald Trump on ehdottanut muslimien rekisteröintiä ja maahantulokieltoa. Gilani on kauhuissaan siitä, kuinka moni amerikkalainen on valmis kannattamaan Trumpia.

”Minua pelottaa. Ihmisten pitäisi ymmärtää, kuinka vaaralliselle tielle hän on lähtenyt”, Gilani sanoo ja muistuttaa, että yli satatuhatta amerikanjapanilaista suljettiin leireille sodan aikana. ”Olenko yliarvioinut sen, kuinka hyvin olemme sopeutuneet?”

Gilani on myös hieman pettynyt presidentti Barack Obamaan, joka kehotti San Bernardinon iskun jälkeen muslimeja torjumaan ääriaatteita.

”Jos tuntisin jonkun sellaisen, puuttuisin tietysti asiaan. Mutta tuntuu oudolta, että minulla olisi vastuu kaikista muista muslimeista.”

Hän toivoo, että muslimit opittaisiin näkemään yksilöinä eikä pelottavana laumana, joka ”ei ikinä sopeudu”. Samanlaisia pelkoja liittyi aiemmin italialaisiin tai juutalaisiin siirtolaisiin, hän muistuttaa.

”Joka kerta, kun joku ampuu jossain, toivon hiljaa mielessäni, että tekijä ei olisi muslimi. Muuten selitys on islam. Jos ampuja on valkoinen mies, ajatellaan, että hänellä on ehkä mielenterveysongelmia.”

Gilanin mielestä Yhdysvaltain muslimien pitäisi astua esiin.

”Amerikanpakistanilaisten pitäisi luopua ajatuksesta, että lapsista on tultava insinöörejä tai lääkäreitä. Jos joukossamme olisi enemmän poliitikkoja, meillä voisi olla enemmän vaikutusvaltaa.”

Eihän kukaan olisi vielä parikymmentä vuotta sitten voinut kuvitella sitäkään, että Yhdysvalloissa olisi musta presidentti.

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat