Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus leviää nopeasti Latinalaisessa Amerikassa – epäillään yhteyttä vastasyntyneiden pienipäisyyteen

Ulkomaat
 
Paulo Whitaker / Reuters
Aedes-suvun hyttysiä esillä bioteknologiayritys Oxitecin opetusnäyttelyssä Brasilian Piracicabassa viime maaliskuussa. Aedes-suvun hyttyset levittävät zikavirusta.
Aedes-suvun hyttysiä esillä bioteknologiayritys Oxitecin opetusnäyttelyssä Brasilian Piracicabassa viime maaliskuussa. Aedes-suvun hyttyset levittävät zikavirusta. Kuva: Paulo Whitaker / Reuters

Hyttysten levittämä zikavirus leviää nopeasti Latinalaisessa Amerikassa.

Zikavirusta on pidetty melko lievänä tautina, mutta nyt se on herättänyt uudenlaista huolta vastasyntyneiden vauvojen vakavien kehityshäiriöiden äkillisen yleistymisen vuoksi.

Brasiliassa on todettu poikkeuksellisen paljon synnynnäistä mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä alueilla, joissa on havaittu zikavirusta. Viranomaiset uskovat, että mikrokefalian ja zikaviruksen välillä on yhteys.

Suomessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa etenkin raskaana olevia matkailijoita suojautumaan epidemia-alueilla huolellisesti hyttysen pistoilta.

Mikrokefaliassa sikiön aivot eivät kehity normaalisti, ja pää jää aikuisenakin poikkeuksellisen pieneksi. Noin 90 prosenttiin tapauksista liittyy älyllistä jälkeenjääneisyyttä. Vamma lyhentää yleensä elinikää.

Tänä vuonna Brasiliassa on todettu vastasyntyneillä vauvoilla jo yli 1 761 mikrokefaliatapausta. Se on lähes kaksikymmentäkertainen määrä aikaisempiin vuosiin nähden.

Pahiten ongelmasta on kärsinyt koillisessa sijaitseva Pernambucon osavaltio, jossa on todettu 804 tapausta. Paikallisviranomaiset julistivat osavaltioon hätätilan joulukuun alussa.

Brasilian terveysministeriö vahvisti marraskuun lopussa yhteyden zikaviruksen ja mikrokefalian yleistymisen välillä.

Virukselle altistuminen muodostaa suurimman riskin sikiölle raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

”Koska mikrokefalian syytä ei vielä tunneta, raskautta suunnittelevien naisten täytyy keskustella perheensä ja lääkärin kanssa siitä, onko tämä sopiva hetki tulla raskaaksi”, Brasilian terveysministeriön tartuntatautien osaston johtaja Claudio Maierovitch sanoi tiedotusvälineiden mukaan.

Jotkut lääkärit suosittelevat jopa lykkäämään raskaaksi tulemista, koska kehityshäiriöiden tarkka syy ei ole tiedossa.

Denguen sukulaisiin lukeutuvan zikaviruksen oireisiin kuuluu muun muassa lievä kuume, ihottuma, lihas- ja nivelkivut sekä päänsärky. Sitä vastaan ei ole rokotusta tai lääkettä. Koska se muistuttaa oireiltaan denguekuumetta, se sekoitetaan toisinaan siihen.

Zikavirus eristettiin ensimmäisen kertaa Ugandassa vuonna 1947, mutta brasilialaisten tutkijoiden mukaan sitä ei ole tähän mennessä pidetty erityisen vaarallisena. Virus saattaa olla muuntunut, tai sitten mahdollista yhteyttä kehityshäiriöihin ei ole aikaisemmin havaittu.

”Aiemmin epidemioita on esiintynyt rajatusti Afrikassa ja Aasiassa. On mahdollista, että ne ovat olleet volyymiltään pienempiä ja alueilla ei ole ollut kunnon seurantajärjestelmiä, eikä yhteys ole senkään takia tullut esille”, sanoo THL:n epidemiologi Jussi Sane.

Zikavirusta on tätä ennen tutkittu hänen mukaansa melko vähän. Sanen mukaan viruksen yhteys kehityshäiriöihin näyttää hyvin todennäköiseltä, vaikka täyttä varmuutta ei vielä ole.

Myös Ranskan Polynesiasta on raportoitu zikavirusepidemian yhteydessä tavallista enemmän kehityshäiriöitä sikiöillä ja vastasyntyneillä. Brasilian tavoin siellä tutkitaan viruksen yhteyttä myös Guillain-Barrén oireyhtymään, joka on ääreishermostoa vaurioittava autoimmuunisairaus.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Amerikan mantereen terveysjärjestö PAHO ovat antaneet zikaviruksesta epidemiavaroituksen. Brasilian lisäksi tapauksia on raportoitu myös Kolumbiassa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Meksikossa, Paraguayssa, Surinamissa, Venezuelassa ja Chilen Pääsiäissaarilla.

Ensimmäinen tapaus Amerikan mantereella todettiin helmikuussa 2014. Kuudessa maassa tapaukset on todettu aivan äskettäin eli marraskuussa.

Virustapausten odotetaan lisääntyvän, sillä eteläisellä pallonpuoliskolla on koittamassa kesä. Kuumuus ja runsaat sateet saavat hyttyset lisääntymään nopeammin.

Brasiliassa viranomaiset ovat kampanjoineet valistaakseen ihmisiä denguekuumeen leviämisestä. Mainoksissa opastetaan ehkäisemään hyttysten sikiämistä esimerkiksi peittämällä vesisaavit. Joissain osissa Brasiliaa on kärsitty viime vuosina vesipulasta, minkä vuoksi monet ihmiset alkoivat kerätä vettä saaveihin ja vesisäiliöihin. Se lisäsi denguekuumetta levittävien hyttysten määrää.

Suomessa THL sanoo, että ainoa keino ehkäistä zikavirusinfektiota on suojautua huolellisesti hyttysen pistoilta. Viruksen laboratoriodiagnostiikan valmiutta nostetaan myös Suomessa. THL:n mukaan neuvoloiden ja synnytyssairaaloiden tulee ottaa huomioon äidin matkustushistoria mahdollisten kehityshäiriöiden syitä tutkittaessa.

Rio de Janeirossa järjestetään ensi vuoden elokuussa kesäolympialaiset, jolloin Brasiliaan odotetaan suurta määrää ulkomaisia turisteja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat