Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NY Times: USA luo ulkomaille uutta tukikohtaverkostoa – yhtenä syynä on Isisin levittäytyminen laajemmalle

Ulkomaat
 
JURI GRIPAS / REUTERS
Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter puhui torstaina leh distö tilaisuudessa puolustusministeriön päärakennuksessa Pentagonissa.
Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter puhui torstaina leh distö tilaisuudessa puolustusministeriön päärakennuksessa Pentagonissa. Kuva: JURI GRIPAS / REUTERS

Yhdysvaltain puolustusministeriö ehdottaa uudenlaisen sotilastukikohtien verkoston perustamista Afrikkaan ja Lähi-itään, uutisoi sanomalehti New York Times torstaina.

Tukikohtiin keskitettäisiin pääasiassa Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen sotilaita ja tiedusteluväkeä. Verkoston tarkoitus olisi tiedustelu- ja iskuedellytysten parantaminen taistelussa terroristijärjestöjä vastaan.

Verkosto perustuisi olemassa olevien tukikohtien vahvistamiseen, ja siksi puolustusministeriön edustajat eivät pidä suunnitelmia erityisen kalliina.

Yhtenä syynä puolustusministeriön ehdotukselle on äärijärjestö Isisin ja sen alaisuuteen ilmoittautuneiden ryhmien levittäytyminen maantieteellisesti yhä laajemmalle. Viranomaislähteet kuitenkin kertoivat New York Timesille, että seikka on lähinnä nopeuttanut muutenkin pohdittua perusteellista muutosta Yhdysvaltojen järjestäytymisessä terrorismin uhkaa vastaan.

Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta suunnitelmia, jotka ovat saaneet osakseen myös vastustusta. Arvostelijat ovat huolissaan seurauksista, joita Yhdysvaltojen pysyvän sotilaallisen läsnäolon lisäämisellä voi olla.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter viittasi suunnitelmiin jo lokakuussa vähälle huomiolle jääneessä puheessaan Washingtonissa.

”Olemme – – rakentamassa runkoa uudelle, alueet yhdistävälle pitkän aikavälin terrorisminvastaiselle strategialle. Se tulee pohjautumaan infrastruktuuriin, joka on jo olemassa Afganistanissa, Levantissa, Itä-Afrikassa ja Etelä-Euroopassa”, Carter sanoi tuolloin.

”Koska emme voi ennustaa tulevaisuutta, nämä alueelliset keskukset – Espanjan Morónista Afganistanin Jalalabadiin – tarjoavat jatkuvaa läsnäoloa vastataksemme terrorismiin ja muihin kriiseihin. Ne mahdollistavat oma-aloitteisen reagoimisen kriiseihin, terrorisminvastaiset operaatiot tai iskut tärkeisiin kohteisiin.”

New York Timesin lähteiden mukaan ehdotetussa verkostossa olisi neljä suurta keskustukikohtaa ja useita pienempiä. Tukikohtien henkilökunnan määrä vaihtelisi 500:sta 5 000:een. Pienimpiä luotaisiin maihin, joissa Yhdysvaltojen tiedustelutoiminta on nykyisellään pääasiassa miehittämättömiä lennokkitiedustelulentoja.

Yksi suurista keskustukikohdista tulisi Djiboutiin Punaisenmeren ja Adeninlahden yhtymäkohtaan, jossa Ranskan muukalaislegioonan ränsistynyt tukikohta on muuttunut runsaassa kymmenessä vuodessa 2 000 yhdysvaltalaissotilaan keskukseksi. Sieltä johdetaan Itä-Afrikan- ja Jemenin-operaatioita.

New York Timesin mukaan muita mahdollisia keskustukikohtien sijainteja ovat Afganistan ja Erbilin kaupunki Irakin kurdialueella.

Arvostelijat korostavat, että kattavaa verkostoa tärkeämpää ovat tiivis yhteistyö tukikohtien välillä ja yhteydenpito Washingtoniin.

”Tätä ei voi vain jättää automaattiohjaukselle”, kuvaili puolustusministeriössä aiemmin työskennellyt Vikram J. Singh Center for American Progress -tutkimusyhtiöstä New York Timesin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat