Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: EU suunnittelee uutta rajavalvontaa – ulkoraja valvontaan vaikka jäsenmaa vastustaisi

Ulkomaat
 

EU aikoo ehdottaa uuden rajavalvontaviranomaisen perustamista valvomaan unionin ulkorajoja, kertoo talouslehti Financial Times.

Uudet rajavalvontajoukot voisivat tarvittaessa ottaa vastuun ulkorajan valvonnasta vaikka kyseisen valtion hallitus vastustaisi. Jos ehdotus menee läpi, kyseessä olisi todennäköisesti suurin valtioiden suvereniteettiin vaikuttava EU-uudistus sitten yhteisvaluutan muodostamisen, Financial Times kertoo.

Lehden mukaan Euroopan komissio paljastaa suunnitelman ensi viikolla. Ehdotuksen mukaan nykyinen EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex korvataan uudella pysyvällä raja- ja rannikkovartiostolla, joka voidaan lähettää asemiin komission vaatimuksesta. Financial Timesin lähteinä on EU-viranomaisia ja lehden näkemiä asiakirjoja.

Suunnitelma liittyy meneillään olevaan siirtolaiskriisiin, joka on pahin Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Yli miljoona siirtolaista ja turvapaikanhakijaa on saapunut EU:n alueelle tänä vuonna.

Suunnitelman tarkoituksena on pelastaa Schengenin sopimus, joka mahdollistaa passittoman liikkumisen sopimusalueella.

Ranska ja Saksa ovat pitkään vaatineet yhteistä rajapolitiikkaa. Britannia ja Irlanti ovat jättäytyneet EU:n siirtolaispolitiikan ulkopuolelle, joten suunnitelma ei koske niitä.

EU-johtajat ovat jo viidentoista vuoden ajan puhuneet yhteisestä ulkorajojen valvonnasta, mutta hanketta on vastustettu jäsenmaissa. Esimerkiksi Kreikka, jonka kautta kulkee tärkein siirtolaisten reitti Eurooppaan, hyväksyi vasta äskettäin EU:n tarjouksen lähettää rajavalvontaviranomaisia alueelleen.

Valtaosa Eurooppaan tänä vuonna saapuneista siirtolaisista on tullut Kreikan ja Italian kautta. Monia heistä ei ole rekisteröity lainkaan. Huoli hallitsemattomasta siirtolaisvirrasta erityisesti Syyrian ja Irakin alueilta on kasvanut Euroopassa Pariisin marraskuisen terrori-iskun jälkeen. Osa iskun tekijöistä saapui Syyriasta Kreikan kautta.

Yksi suunnitelman kiistanalaisimmista asioista liittyy siihen, että yhteisen rajavalvonnan hallinto saisi halutessaan oikeuden lähettää rajavalvontajoukkoja EU:n ulkorajalle, vaikka kyseinen valtio vastustaisi.

Jäsenmaiden kanssa neuvoteltaisiin, mutta niillä ei olisi viime kädessä oikeutta kieltää EU-joukkojen saapumista, mikäli EU:n rajavalvontaviranomaiset pitävät tätä välttämättömänä. Tämä koskisi kaikkia Schengen-sopimukseen liittyneitä maita kuten Norjaa, vaikka Norja ei ole EU:n jäsen.

”Pakolaiskriisi on tuonut esille nykyisen EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin heikkoudet. Se ei pysty tehokkaasti puuttumaan ja parantamaan tilannetta, joka on syntynyt Euroopan ulkorajoille suuntautuvasta paineesta”, EU:n siirtolaispolitiikasta vastaava Dimitris Avramopoulos sanoi FT:lle.

Hänen mukaansa uusi rajavalvonta ”suojelisi ja vahvistaisi Schengeniä”.

Varsovassa päämajaansa pitävä Frontex ei ole meneillään olevan pakolaiskriisin aikana saanut esimerkiksi hankkia omaa laitteistoaan tai lähettää omia rajavartioitaan ilman jäsenvaltioiden pyyntöjä, joita ei ole juuri tullut. Sillä ei ole myöskään ollut mandaattia suorittaa etsintä- ja pelastusoperaatioita Välimerellä, FT kertoo.

Uusi rajaviranomainen saisi valtuudet hankkia oman varustuksen ja palkata omia rajajoukkoja. Se voisi pyynnöstä toimia myös esimerkiksi Serbiassa ja Makedoniassa, jotka eivät ole EU- eivätkä Schengen-maita. EU:n rajavartiosto kuitenkin toimisi jokaisen operaatiomaan lakien alaisuudessa.

EU:n jäsenvaltiot jatkaisivat tavanomaiseen tapaan päivittäistä rajavalvontaansa, mutta uusi EU-viranomainen valvoisi toimintaa ja puuttuisi tilanteeseen, mikäli valtioiden oma rajavalvonta on puutteellista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat