Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi haluaa vastata omista rajoistaan – mutta komentelisi mielellään muita

Ulkomaat
 
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
EU:n rajavalvontavirasto Frontexin helikopteri lensi ylilastatun pakolaisia kuljettavan lautan yllä Lesboksen rannikolla marraskuussa.
EU:n rajavalvontavirasto Frontexin helikopteri lensi ylilastatun pakolaisia kuljettavan lautan yllä Lesboksen rannikolla marraskuussa. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Virve.Kahkonen@hs.fi

EU:n reunavaltiona Suomi on yksi niitä maita, joille suunnitelma yhteisen rajavalvonnan vahvistamisesta tulee olemaan vaikea kysymys.

Tarkemmin sanoen 1 340 kilometrin mittainen kysymys. Sen verran Suomella on rajaa Venäjän kanssa.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa Suomen itäraja alkaisi yllättäen vuotaa. Äkkiä rajaa ilmaantuisivat valvomaan vieraan valtion rajavalvojat ilman Suomen suostumusta. He päättäisivät, kuka saa tulla Suomeen ja kuka ei.

Tällaisen skenaarion Suomi haluaa ehdottomasti välttää.

On varsin epätodennäköistä, että tällainen tilanne tulisi koskaan – ainakaan lähitulevaisuudessa – eteen. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on itsekin syksyn mittaan moneen kertaan kehunut sitä, miten Suomi hoitaa oman rajansa valvonnan mallikkaasti. Samaan hengenvetoon ministeri on painottanut, että Schengen-alueen ulkorajojen valvonnan pitää lähtökohtaisesti pysyä jäsenmaiden omalla vastuulla.

Suomi on suhtautunut kielteisesti ajatukseen, että jäsenvaltiot luovuttaisivat suvereniteettinsa rajavalvonnassa jollekin ylikansalliselle taholle. Samaan aikaan Suomi on kuitenkin joutunut myöntämään, ettei nykyinen järjestelmä toimi. Schengen-alueen ulkoraja Kreikassa vuotaa, ja sen seurauksena myös Suomeen arvioidaan tulevan tänä vuonna 35 000 turvapaikanhakijaa.

Kreikan raja vuotaa, koska maa ei selviä sen valvonnasta yksin. Nykyisessä järjestelmässä muilla Schengen-mailla ei ole mahdollisuutta pakottaa jäsenmaata vastaanottamaan apua, jos tämä ei sitä itse pyydä.

Kreikka pyysi apua vasta viime viikolla ankaran ja kuukausia kestäneen painostuksen seurauksena.

Suomi suhtautuu myöntyväisesti siihen, että EU:n rajavalvontavirasto Frontexin roolia vahvistetaan rajavalvonnassa ja kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksissa.

Itse asiassa Suomi tuntuu olevan kallistumassa jopa siihen suuntaan, että muut jäsenmaat voisivat velvoittaa yhtä jäsenmaata ottamaan vastaan apua, jos yhteinen turvallisuus ja järjestys on vaarassa.

Suomessa ymmärretään, että tämä on tarpeellista vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen säilyttämisen kannalta. Koko syksyn ajan on ollut selvästi nähtävissä, että ministereitä, diplomaatteja ja virkamiehiä on turhauttanut se, ettei Kreikan tilanteeseen ole voitu puuttua.

Vaikea kysymys tulee olemaan se, kuka saisi loppujen lopuksi päättää rajavartijoiden lähettämisestä. EU-komission julkisuuteen vuodetun esityksen mukaan päätösvalta kuuluisi Frontexille. Tämän nieleminen tulee varmasti olemaan vaikeaa Suomen lisäksi monille muillekin reunavaltioille, joten rajapakettiesitys luultavasti vesittyy ainakin joiltain osin tulevien kuukausien aikana käytävissä neuvotteluissa.

Suomi voisi mahdollisesti hyväksyä helpommin sellaisen ratkaisun, jossa päätösvalta annettaisiin rajavalvontaviranomaisen sijaan Schengen-maiden käsiin. Tällöin Schengen-maat voisivat yhteisesti pakottaa apua tarvitsevan maan pyytämään sitä, mutta samalla päätösvalta pysyisi hallitusten käsissä.

Se, miten tällainen pakottaminen ja vieraan valtion rajavalvojat sopivat yhteen Suomen perustuslain kanssa, on vielä tutkittava tarkkaan.

EU-komissio antaa esityksensä rajavalvontavirasto Frontexin vahvistamisesta ensi viikon tiistaina, ja asiasta keskustellaan ensimmäistä kertaa jo parin päivän kuluttua EU-maiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä.

Siihen mennessä Suomenkin pitää harkita, kuinka paljon se voi luopua suvereniteetistaan yhteisen turvallisuuden nimissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat