Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alibaba osti arvostetun hongkongilaisen sanomalehden – Kiinan vaikutusvallan arvellaan voivan kasvaa

Ulkomaat
 
TYRONE SIU / Reuters
South Morning Postin verkkosivuilla kerrottiin 23. marraskuuta Alibaban perustajasta Jack Masta.
South Morning Postin verkkosivuilla kerrottiin 23. marraskuuta Alibaban perustajasta Jack Masta. Kuva: TYRONE SIU / Reuters

Kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba on ostanut Hongkongin suurimman englanninkielisen sanomalehden South China Morning Postin, kertoi lehti verkkosivuillaan perjantai-iltana paikallista aikaa. Kaupan on arveltu antavan Alibaballe vaikutusvaltaa siihen, mitä arvostettu sanomalehti kertoo esimerkiksi Kiinasta.

Alibaban on jo yli kaksi viikkoa huhuttu olevan neuvottelemassa South China Morning Postin (SCMP) ostamisesta. Nyt ilmoitettu kauppa koskee SCMP-konsernin mediatoimintoja, joihin kuuluu myös esimerkiksi aikakauslehtiä. Kauppasummaa ei ole kerrottu.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa pätevät huomattavasti vapaammat säännöt kuin Manner-Kiinassa esimerkiksi sananvapauden suhteen.

South China Morning Postia on toisinaan arvosteltu myötäsukaisuudesta kommunistipuolueen johtamaa Kiinaa kohtaan. Se on kuitenkin myös kertonut varsin suorapuheisesti monista Kiinalle kiusallisista aiheista kuten ihmisoikeusrikkomuksista, joista Manner-Kiinan sensuroidut lehdet eivät voi kertoa.

Alibaba-kaupan myötä on pelätty, että South China Morning Post menettää riippumattomuuttaan entistä enemmän, koska Alibaballa on erittäin paljon liiketoimintaa Manner-Kiinassa, jossa liiketoiminnan menestys riippuu paljon siitä, kuinka hyvissä väleissä yhtiö on Manner-Kiinan viranomaisten kanssa.

Hongkongin toimittajapiireissä on jo pitkään katsottu, että paikallisista kiinankielisistä lehdistä moni on joutunut Manner-Kiinan ja itsesensuurin otteeseen, koska niitä omistavat suurliikemiehet, joilla on paljon liiketoimintaa Manner-Kiinassa.

Myös SCMP:n tähänastisella omistajalla on ollut liiketoimintaa mantereen puolella. Lehden omisti malesialaisen liikemiehen Robert Kuokin perhe.

Epäilyistä huolimatta Alibaba lupaa pitää kiinni South China Morning Postin journalistisesta riippumattomuudesta.

”Päivittäiset toimituksellisia päätöksiä ohjaavat toimituksen päällikkötoimittajat, ei yhtiön hallitus”, Alibaba toteaa lehden lukijoille osoitetussa kirjeessä, jonka South China Morning Post julkaisi perjantaina.

Yhdysvaltalaisen The New York Times -lehden mukaan Alibaba on kuitenkin tyytymätön median luomaan kuvaan Kiinasta ja haluaa muuttaa sitä positiivisemmaksi.

”Mikä on hyväksi Kiinalle on hyväksi myös Alibaballe”, sanoi Alibaban hallituksen varapuheenjohtaja Joseph Tsai The New York Timesin mukaan haastattelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat