Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainan tilanne on ”hyvin räjähdysherkkä” – hallituskriisi johti tappeluun parlamentissa

Ulkomaat
 
Ukrainan parlamentissa syttyi joukkotappelu
Ukrainan parlamentissa syttyi joukkotappelu
Perjantain joukkotappelu alkoi, kun toisen päähallituspuolueen kansanedustaja Oleh Barna vei puhujanpöntössä olleelle pääministeri Arseni Jatsenjukille kukkia. Barnan kukissa oli ironinen sävy, sillä annettuaan puskan Jatsenjukille hän alkoi nostaa pääministeriä syrjään. Sen jälkeen Jatsenjukia kannattavia ja vastustavia kansanedustajia ryntäsi salin etuosaan.

Joukkotappelu parlamentissa korosti perjantaina Ukrainan hallituksen hajanaisuutta samalla, kun YK arvioi Itä-Ukrainan tilanteen ”hyvin räjähdysherkäksi” ja Venäjä on viemässä Ukrainaa lontoolaiseen oikeusistuimeen velkakiistassa.

Perjantain joukkotappelu alkoi, kun toisen päähallituspuolueen kansanedustaja Oleh Barna vei puhujanpöntössä olleelle pääministeri Arseni Jatsenjukille kukkia. Barnan kukissa oli ironinen sävy, sillä annettuaan puskan Jatsenjukille hän alkoi nostaa pääministeriä syrjään. Sen jälkeen Jatsenjukia kannattavia ja vastustavia kansanedustajia ryntäsi salin etuosaan.

Jatsenjukin vuoden vanhan hallituksen suosiota ovat syöneet erityisesti talouskriisi, yritys tasapainottaa budjettia muun muassa kunnallismaksuja korottamalla sekä korruptioskandaalit. Suosion mureneminen on heikentänyt hallituksen asemaa myös parlamentissa, eikä selviytymistä luottamusäänestyksestä pidetä itsestäänselvyytenä.

Ukrainan muutenkin huonossa kunnossa olut talous romahti, kun sota Itä-Ukrainassa alkoi ja merkittävä osuus teollisuudesta jäi Venäjän tukemien kapinallisten miehittämille alueille ja Venäjä asetti talouspakotteita Ukrainalle.

Hallitusriita oli jo käynnissä, kun YK päivitti aiemmin viikolla tilastoaan Itä-Ukrainan sodan uhrimäärästä. Uuden tiedon mukaan viime vuoden huhtikuussa alkaneessa sodassa on kuollut ainakin 9 115 ja loukkaantunut tai haavoittunut lähes 21 000 ihmistä.

YK korosti lukujen olevan ”varovaisia” eli se olettaa uhreja olevan oikeasti sen arvioimaa enemmän.

Samalla YK varoitti Itä-Ukrainan tilanteen olevan kohtuullisesti pitävästä tulitauosta huolimatta ”hyvin räjähdysherkkä”, sillä Venäjän tukemille kapinallisille tulee Venäjältä yhä ammuksia, aseistusta ja taistelijoita.

Ukraina puolestaan syytti Venäjää yrityksestä lisätä kaaosta. Torstaina Ukraina ilmoitti pidättäneensä kolme Venäjän kansalaista epäiltynä terroriteon valmistelusta.

”Venäjän erikoisjoukot ovat lisänneet toimintaansa rauhallisissa kaupungeissa sekä yrittäneet horjuttaa niiden vakautta ja osoittaa, että Ukrainan viranomaiset ja hallitus eivät kykene suojelemaan kansalaisiaan”, Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n johtaja Oleksandr Tkatšuk sanoi torstaina sanomalehti Ukrainska Pravdan mukaan.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Washington on huolissaan, että Venäjä joidenkin ukrainalaisoligarkkien kanssa yrittää horjuttaa länsimielistä hallitusta ruokkimalla kansan pettymystä talouskriisiin.

Tosin myös länsimaiden pääkaupungeissa on kasvanut ärtymys Ukrainan uudistustahdin hitauteen ja korruptioon.

Ukrainassa taas on oltu huolissaan kansainvälisen huomion siirtymisestä muualle sotimisen rauhoituttua. Venäjän ja länsimaiden lisääntynyt yhteistyö terroristijärjestö Isisiä vastaan on saanut jotkut jopa pelkäämään, että länsimaat ovat ”hylkäämässä” Ukrainan ja ”unohtamassa” Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan.

Venäjältä alkoi kuulua heti Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen kommentteja, että Venäjän ja lännen pitäisi unohtaa erimielisyytensä ja taistella yhdessä Isisiä vastaan

Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin tiistainen Kiovan-vierailu näytti tuovan epäilijöille pientä lohtua.

”Jos Venäjän aggressio jatkuu, Moskovalle koituva hinta kasvaa”, Biden sanoi Ukrainan parlamentissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Silti myös Biden hoputti Ukrainaa kiiruhtamaan uudistuksia.

Keskiviikkona tosin selvisi, että Italia vaatii lisäkeskusteluja EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden jatkamisesta.

EU on Yhdysvaltain tapaan asettanut Venäjälle pakotteita Krimin miehityksestä ja Venäjän toimista Itä-Ukrainassa. Tammikuussa erääntyvien pakotteiden jatkamista pidettiin puhtaana muodollisuutena, ennen kuin Italia esitti yllättäen vastalauseensa.

Ukrainan ja Venäjän riita ensi viikolla erääntyvästä lähes kolmen miljardin euron velasta taas on mitä todennäköisimmin päätymässä lontoolaiseen oikeusistuimeen.

Venäjä myönsi lainan joulukuussa 2013, kun sittemmin paennut Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš oli vielä vallassa. Janukovytš oli edellisessä kuussa kieltäytynyt allekirjoittamasta yhteistyösopimusta EU:n kanssa ja häntä vastustaneet suurmielenosoitukset olivat jo alkaneet.

Lainalla on ollut isoja kansainvälisiäkin vaikutuksia, sillä sen luonteesta on ollut iso kiista.

Venäjä antoi lainan ostamalla Ukrainan Irlannissa liikkeelle laskemia joukkovelkakirjoja. Siitä on syntynyt riita, sillä Ukraina tulkitsee lainan yksityiseksi mutta Venäjä julkiseksi lainaksi.

Ukraina on onnistunut neuvottelemaan lainojensa leikkauksista yksityisten velkojiensa kanssa, mutta Venäjä on sanonut suostuvansa korkeintaan maksuajan pidentämiseen. Lainojen leikkaus oli yksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ehdoista 17 miljardin euron tukipaketilleen.

IMF on pitkään tulkinnut sääntöjään niin, että se ei voi tukea maita, joilla on rästiin mennyttä velkaa jollekin toiselle maalle. IMF:n hätärahoitus Ukrainalle olisi siis päättynyt, sillä Ukraina oli ilmoittanut, ettei se maksa lainaa. Syynä on osin heikko taloustilanne, osin poliittinen haluttomuus maksaa Janukovytšin ottamaa lainaa.

Tiistaina IMF:n johtokunta muutti sääntötulkintaansa, mikä mahdollistaa rahan toimittamisen Ukrainalle, vaikka se ei olisikaan maksanut velkaa Venäjälle.

Muutosta oli The Wall Street Journal -lehden mukaan suunniteltu jo kauan, sillä useille kehittyville maille rahaa lainanneen Kiinan vaikutusvaltaa on haluttu rajata. Venäjä kuitenkin ilmoitti pitävänsä päätöstä poliittisena ja olevansa pakotettu viemään kiistaan oikeuteen.

”Tällä tulkinnan muutoksella IMF vältti ottamasta kantaa siihen, onko laina yksityistä vai julkista. Nythän sääntöjen uusi tulkinta on, että ei ole väliä, onko maksurästi julkiselle vai yksityiselle lainoittajalle, jos voidaan sanoa, että kiistassa neuvotellaan”, sanoo tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta Bofitista.

”Tässä tapauksessa hyviä argumentteja on voitu esittää molempiin suuntiin.”

Päätös on joka tapauksessa herättänyt markkinoilla riitaa. Venäjän finanssiministeri Anton Siluanov haukkui päätöksen kirjeessään talouslehti The Financial Timesiin. Perjantaina The Financial Timesin kolumnisti Martin Sandbu kuitenkin kehui päätöstä.

IMF:n edustajat taas sanoivat, että tulkinnan muuttamista on suunniteltu jo vuodesta 2013 eli ennen Ukrainan tilanteen kriisiytymistä.

”Tarve tälle uudistukselle on ollut selvä jo jonkin aikaa”, IMF:n edustaja Hugh Bredenkamp sanoi AFP:lle.

VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Kansanedustaja Oleh Barna nosti perjantaina Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin ilmaan Ukrainan parlamentissa, mikä johti joukkotappeluun.
Kansanedustaja Oleh Barna nosti perjantaina Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin ilmaan Ukrainan parlamentissa, mikä johti joukkotappeluun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat