Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n tiedustelulähteet ABC:lle: Isis pystyy todennäköisesti väärentämään passeja omilla laitteillaan

Ulkomaat
 
Stephane Mahe / Reuters
Syyrialainen pakolainen näytti passinsa Charles de Gaullen lentoasemalla Ranskassa lokakuun alussa. Kuvassa esiintyvän miehen ei tiedetä käyttäneen väärennettyä passia.
Syyrialainen pakolainen näytti passinsa Charles de Gaullen lentoasemalla Ranskassa lokakuun alussa. Kuvassa esiintyvän miehen ei tiedetä käyttäneen väärennettyä passia. Kuva: Stephane Mahe / Reuters

Yhdysvaltoihin on televisiokanava ABC:n hankkiman tiedusteluraportin tietojen perusteella saattanut soluttautua terrorijärjestöjen tukijoita tai seuraajia, jotka ovat ylittäneet rajan Isis-järjestön itse valmistamilla aidonnäköisillä passeilla.

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset varoittavat ABC:n mukaan 17-sivuisessa raportissa, että ääri-islamistinen Isis on todennäköisesti pystynyt väärentämään oikealta näyttäviä syyrialaisia passeja. Järjestön epäillään saaneen haltuunsa passien painamiseen tarkoitetun laitteen ja laatikoittain tyhjiä passeja vuoden 2014 kesällä ainakin Deir ez-Zurin passitoimistosta, kun Isis piiritti kaupungin.

Toinen passitoimisto on sijainnut Syyrian Raqqassa, jota äärijärjestö pitää pesäpaikkanaan.

Raportissa arvioidaan, että koska Deir ez-Zurin ja Raqqan alueet ovat olleet Isisin hallinnassa noin puolitoista vuotta, järjestön haltuun mahdollisesti päätyneillä passintekovälineillä on voitu painaa passeja, joiden avulla joku tai jotkut ovat päässeet Syyriasta esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

Ensisijainen lähde, johon raportti nojaa, on arvioitu kohtuullisen luotettavaksi. Liittovaltion poliisin FBI:n päällikön James Comeyn mukaan Yhdysvaltain ylimmät turvallisuusviranomaiset ovat huolestuneita epäilystä, että Isis kykenisi valmistamaan passeja.

Kotimaan turvallisuudesta Yhdysvalloissa vastaavan viraston entisen virkamiehen, ABC:n avustajan John Cohenin mielestä on iso turvallisuusriski Yhdysvalloille, jos Isisillä on mahdollisuus passien väärentämiseen.

Väärennettyjä Syyrian passeja on jo löydetty Euroopasta. Esimerkiksi kahden Pariisin terrori-iskuista epäillyn itsemurhapommittajan on ABC:n mukaan arveltu matkustaneen Syyriasta Eurooppaan samaa reittiä kuin pakolaiset. Pariisin-iskujen tutkinta on kesken, mutta esimerkiksi kolmas konserttitalo Bataclanin epäillyistä pommittajista tunnistettiin tällä viikolla.

Ainakin Turkista olisi raportin mukaan löytynyt Syyrian passi, jossa on viitteitä siihen, että se olisi painettu alkuvuonna Isisin hallussa olevalla alueella.

ABC:n mukaan Isisin passikoneista kertovassa raportissa arvioidaan, että väärennetyt passit ovat Syyriassa niin yleisiä, etteivät paikalliset edes ajattele niiden hallussapidon olevan laitonta. Passiväärennöksen voi raportissa käytetyn lähteen mukaan hankkia Syyriassa muutamalla sadalla dollarilla.

Myös journalistit ovat testanneet, miten helppoa on hankkia väärä Syyrian passi. Esimerkiksi hollantilainen Harald Doornbos sai hankittua syyskuussa itselleen passin väärällä nimellä ja kotimaansa pääministerin Mark Rutten kuvalla, ja kirjoitti siitä Nieuwe Revu -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat