Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekokokous Pariisin malliin

Ulkomaat
 
BENOIT TESSIER / Reuters
Kokoukseen osallistujat saivat ranskalaisen kasvuyrityksen Gobilabin valmistaman kestovesipullon.
Kokoukseen osallistujat saivat ranskalaisen kasvuyrityksen Gobilabin valmistaman kestovesipullon. Kuva: BENOIT TESSIER / Reuters

Pariisi Kestokassi villapuserosta vai kokousmatka sähköautolla? Tässä vinkit ekokokouksen järjestämiseen Pariisin COP21 -ilmastokokouksen malliin.

Kanna kahvikuppisi kassissa

Yli 20 000 kokousvierasta juovat juomansa muovisista kestokupeista, joissa on euron pantti. Likaiset kupit pitää palauttaa kahviloihin – ja sitä ennen pitää laukussa. Muoviroskaa vähennetään kestopulloilla, joita voi täyttää yleisistä vesijohtovesipisteistä. Kokouskävijät saavat kestovesipullon sekä ekokassin, joka on tehty vanhojen villapaitojen kierrätyskuiduista.

Bussikyyti metsäkadon torjuntaan

Kokousisäntä tarjoaa vieraille ilmaisen Pariisin alueen joukkoliikennepassin. Sen lisäksi matkaa taitetaan hybridibusseilla sekä sähköautoilla. Kokousliikennettä hoitava Transdev-bussiyhtiö on luvannut kompensoida bussien hiilidioksidipäästöt. Matkustaja voi käydä äänestämässä, laittaako bussimatkansa päästöt metsäkadon torjuntaan Brasiliassa, Keniassa vai Malesiassa.

Päästöjen nollaaminen

Kokouksen järjestäjä UNFCCC on jo vuodesta 2012 asti kompensoinut henkilökuntansa ilmastokokouksiin liittyvät matkat. Suomen delegaatio ei ole Pariisin osalta vielä tehnyt päätöstä omien kokousmatkojen hiilidioksidipäästöjen kompensoinnista. Kompensointia varten kokouksessa on oma tiski, ja kulkulupaan saa siitä merkinnän.

Ranska ei ole vielä ilmoittanut, aikooko se kompensoida kokouksen päästöt kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Dohan vuoden 2012 ilmastokokous tuotti 115 38,30 tonnia hiilidioksidia. Isäntämaa Qatar kompensoi päästöt ostamalla päästökiintiöitä. Vertailun vuoksi Suomen energiasektorin fossiilisten polttoaineiden ja turpeenkäytön hiilidioksidipäästöt olivat 45 miljoonaa tonnia vuonna 2014.

Puu sitoo hiiltä

Pariisin kokouskeskuksessa olevat osastot on rakennettu puisista elementeistä. Keskusta koristavat sammaleista ja elävistä kasveista tehdyt taulut. Käytössä on kierrätyspaperi ja kasvipohjainen muste. Ruokaravintoloissa on yritetty vähentää kertakäyttöastioita. Tarjolla on lähellä ja kestävällä tavalla tuotettua ruokaa, mutta myös paljon lihaa, mikä ei ole ilmastoystävällisin valinta.

Pelastuuko maailma?

Suurimmat ilmastohyödyt on odotettavissa kokouksen lopputuloksesta. Mikäli Pariisin-sopimus onnistuu, sen merkitys ylittää yksittäisen kokouksen päästölähteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat