Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosien työ huipentuu tänään sopuun ilmastosopimuksesta

Ulkomaat
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.
Mitro Härkönen
Kuva: Mitro Härkönen

Tänään lauantaina huipentuu vuosien puurtaminen. 195 maan on tarkoitus päästä sopuun yksimielisesti kaikille yhteisestä kansainvälisestä ilmastosopimuksesta.

Mitä sitten saavutettiin?

Ilmastokokousten epäonnistumisten historiassa Pariisia voi jo nyt pitää käänteentekevänä. Kokous on pysynyt lähes aikataulussaan, eikä kaikkia kunnianhimoisia kirjauksia vielä ole vesitetty sopimusluonnoksesta.

YK:n yksimielisyyteen perustuva päätösprosessi tuo kuitenkin suuren mutan.

”Mitään ei ole päätetty ennen kuin kaikki on päätetty”, kokouksen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi omassa puheenvuorossaan.

Pariisin sopimus on vielä raakile, kehys ilman sisältöä. Lauseiden todellinen valta näkyy vasta kokouksen jälkeen: yritysten strategioissa, ihmisten valinnoissa, hallitusten päätöksissä.

Keskustelukin jatkuu. Sopimusluonnoksen mukaan osapuolet kokoontuvat yhteen uudestaan tietyin aikavälein tarkastelemaan, ovatko tehdyt toimet riittäviä.

Pariisin oli alun perin tarkoitus näyttää, että keskustelu saa riittää, toiminnan aika on tullut. Vaikka Pariisia seuraavana maanantaina maailma ei vielä näytä erilaiselta, niin kymmenen vuoden päästä se todennäköisesti jo näyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat