Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teheranin taksikuskit tietävät, millaista kaupungin elämä oikeasti on

Ulkomaat
 
Ville Similä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.
Taxi Teheranissa iranilaiset avautuvat elämästään
Taxi Teheranissa iranilaiset avautuvat elämästään
Iranilaisen Jafar Panahin elokuva Taxi Teheran palkittiin Berliinin elokuvajuhlien Kultaisella karhulla helmikuussa 2015. Tässä on katsottavissa elokuvan traileri.

Mikä vahinko: Olemme Teheranin lentokentällä, mutta Robert De Niroa ei näy missään.

”Robert De Nirolla” en tarkoita amerikkalaista näyttelijää vaan De Niroa ulkonäöltä muistuttavaa teheranilaista taksikuskia, jonka tapasin Iranissa viimeksi käydessäni vuonna 2012. ”De Niro” oli mainio tyyppi, joka otti kieltämättä melkoisesta yhdennäköisyydestä kaiken ilon irti.

Vanhan liiton teheranilaisena hän muisteli vesi kielellä aikaa ennen islamilaista vallankumousta vuonna 1979. ”Ottakaa yhteyttä kun tulette”, hän sanoi, ”Minä hoidan homman, niin otetaan yhdessä kaljat.”

Kiitos kutsusta!

Harmi, että kutsua ei noin vain noudateta. Iran myöntää toimittajaviisumeita hyvin penseästi.

Nyt onnistuimme pääsemään Teheraniin edes kahdeksi päiväksi lyöttäytymällä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) johtaman kauppavaltuuskunnan matkaan.

Toivakka ja 70 suomalaisyritystä olivat Teheranissa hieromassa kauppasuhteita Iraniin. Iranin erittäin kireää kauppasaartoa aletaan purkaa alkuvuodesta. Jos näin käy, kyseessä on valtava uutinen: Hylkiövaltio Iran aloittaa paluun maailman muiden maiden joukkoon.

Mitä iranilaiset tästä kaikesta ajattelevat?

Sen selvittämiseen jäi vain yksi päivä. Siispä käsi pystyyn ja taksiin.

Teheranissa on aikaa keskustella taksissa. Yhdeksän miljoonan asukkaan kaupungissa muutaman kilometrin matkaan saa helposti kulumaan tunnin.

Ensimmäinen taksikuskimme saakoon tässä nimen Al Pacino. ”Pacino” oli ”DeNiron” tavoin fiksu ja hauska tyyppi.

No, millaista on elämä Teheranissa? ”Aika surkeaa”, Al Pacino vastasi, ”Mutta nyt se varmasti paranee. Kunhan pakotteet poistuvat, saadaan taas talous kasvuun.”

Pacino sanoi, että iranilaiset ovat yhä maallisempia huolimatta siitä, että virallisesti kyseessä on ”islamilainen tasavalta”.

Hän itse ei ollut lainkaan uskonnollinen. ”Kyllä minä uskon Jumalaan mutta en jaksa rukoilla viittä kertaa päivässä”, hän sanoi. ”Moskeijaan mennessä pitäisi aina peseytyä ja ottaa kenkiä pois, mutta en minä sellaista jaksa”, hän sanoi ja nauroi.

Lähes kaikki tapaamamme ihmiset ottivat puheeksi iranilaisohjaaja Jafar Panahin elokuvan Taxi Teheran, joka pyörii paraikaa Suomenkin elokuvateattereissa.

Taxi Teheran on hauska pikku elokuva, jossa ohjaaja Panahi on tehnyt välttämättömyydestä hyveen. Oppositiota edustava Panahi ei ole voinut tehdä vapaasti elokuvia Iranissa vuosikausiin. Taxi Teheranissa hän panee kameran taksin tuulilasiin, istuu itse kuskinpukille ja lähtee liikkeelle.

Iranissa Panahillakin on vastustajansa.

”Panahi ei ole ohjaajana mitään verrattuna iranilaisiin mestareihin”, sanoo päivän toinen taksikuskimme, jonka nimi olkoon Martin Scorsese.

Se on sikäli yllättävää, etttä ”Scorsese” on nuorempi, vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen syntynyt kaveri. Hän on radikaali tyyppi, joka sanoo tuntevansa joitain vuoden 2009 vihreän liikkeen aktiiveja.

Vuonna 2009 Iranin presidentinvaalien voittajaksi julistettiin istuva presidentti Mahmud Ahmadinejad, vaikka hän sai vähemmän ääniä kuin uudistusmielisen opposition ”vihreän liikkeen” Mir-Hosein Musavi. Nousi laajoja mielenosoituksia, jotka hallitus kukisti verisesti. Kymmeniä kuoli ja satoja vietiin vankilaan.

Myös Taxi Teheranin ohjaaja Jafar Panahi vangittiin Musavin tukijana vuonna 2010.

Myös kuskimme ”Martin Scorsese” on ankara hallituksen vastustaja, mutta hän ei usko, että Panahi on edes ollut vangittuna.

”Sen näkee siitä, että elokuvassa käytetty taksi on vanhaa mallia”, hän sanoo. ”Se automerkki otettiin käyttöön heti vallankumouksen jälkeen. Tämä on ilmiselvä symboli sille, että Panahi on todellisuudessa hallituksen kannattaja. Sitä paitsi olen nähnyt Panahin silloin, kun hänen piti olla muka vangittuna. Sanonpahan vain...”

Teoria kuulostaa pähkähullulta, mutta tämän tyylisiä juttuja Iranissa kuulee. Iranilainen taide on usein runsaan symboliikan täyttämää, ja jos ei ole puhunut iranilaisen kanssa, ei ole koskaan kuullut todella hurjia salaliittoteorioita.

Palaamme valokuvaaja Sami Keron kanssa Helsinki–Vantaalle torstaina, viskaamme tavarat taksin takakonttiin ja hyppäämme takapenkille.

Taksinkuljettajamme kuikuilee taustapeilistä pitkään. ”Anteeksi, en yleensä paljon sekaannu asiakkaiden puheisiin”, hän lopulta sanoo. ”Mutta tämä reissu kuulosti mielenkiintoiselta. . . Vieläkö Teheranissa on ajatollah Khomeinin kuvat kaduilla?”

”Kyllä siellä niitäkin vielä on”, vastaan.

1980-luvulla maalatut Down With USA -graffitit ovat vieläkin paikoillaan, ja joka perjantai Teheranin yliopistolla kuulemma huudetaan yhä samaa Down With USA -iskulausetta niin kuin jo 30 vuoden ajan.

Mutta monet tapaamamme ihmiset sanoivat, että Iranissa on nyt kaksi todellisuutta. On virallinen todellisuus, mutta siihen ei usko enää kukaan, ei ainakaan Teheranissa. Ehkä tunnelmaa Iranissa voi hieman verrata Neuvostoliittoon.

Tosin Iranissa kukaan ei usko, että Iranin hallitus olisi lähelläkään kaatumista. Uudistuksia varmasti tulee, sillä kansa on nuorta ja koulutettua, mutta ne tapahtuvat hitaasti.

Melko harva tapaamistamme hallituksen vastustajista itse asiassa ajattelee, että valta pitäisikään kaataa kokonaan. Kunhan nyt asiat hieman paranisivat. Ja melkein kaikki uskovat, että kyllä ne paranevatkin, kunhan pakotteet saadaan poistettua ja talous taas kasvamaan.

Cinema Mondo
Iranilaisen ohjaajan Jafar Panahin elokuva Taxi Teheran on kuvattu taksissa.
Iranilaisen ohjaajan Jafar Panahin elokuva Taxi Teheran on kuvattu taksissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat