Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Skandaalien kuningatar” vaihtoi leiriä Venäjällä

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäjän valtiollisen Gazprom-median hallitsema NTV-kanava päästi torstaina ilmoille ennakkomainoksen lauantai-illan ohjelmastaan Uudet venäläiset sensaatiot. Ohjelman päätähdeksi on valittu toimittaja Lesja Rjabtseva, 24.

Mainoksessa Rjabtseva luonnehtii suorin sanoin maanpakoon häipynyttä vallan vastustajaa Mihail Hodorkovskia (pelottava), oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita (manipulaattori ja provokaattori kuten Hodorkovskikin) sekä Parnas-puolueen johtajaa Mihail Kasjanovia (kauhea, iljettävä).

Televisiokanava käyttää paljastusten tekijästä määritelmiä ”opposition lellikki”, ”skandaalien kuningatar” ja ”Snowden hameessa”. Siis kuka?

Parikymppinen Rjabtseva pestautui oppositiohenkisen radiokanava Eho Moskvyin leipiin vuonna 2011 ja pian hänet nimitettiin kanavan ikipäätoimittajan Aleksei Venediktovin avustajaksi. Kanava kuuluu radikaalista linjastaan huolimatta Gazprom Median omistuksiin.

Omaa blogiaan aseman sivustolla pitänyt Rjabtseva pääsi kertomaan sisäpiirin juttuja kanavan skandaaleista. Kuinka omistaja yritti estää Navalnyin haastattelun lähettämisen ja kuinka äskettäin edesmennyt Gazprom Median pääjohtaja Mihail Lesin yritti pakottaa Venediktovin sanomaan irti suurisuisen radiotoimittajan.

Oli Rjabtsevalla omia näkemyksiäkin. Hän haukkui kanavaa avustavia oppositiokonkareita siinä määrin, että osa heistä ilmoitti lopettavansa avustussuhteen. Venediktov joutui mankumaan väkeä takaisin, kirjailija Boris Akuninia myöten.

Viikko sitten Rjabtseva sai tarpeekseen, sanoutui irti ja ilmoitti aloittavansa oman mediabisneksensä.

”Haluan enemmän”, Rjabtseva kommentoi lausunnossaan. ”Jos jokainen kokous otsikoidaan ’Me valloitamme maailman’, niin elämä pikku toimituksessa Uudella Arbatilla alkaa tuntua mahdottomalta.”

Profiilinnostoon kuului, että Rjabtsevan kuvaajaystävä julkaisi samoihin aikoihin Lifejournal-blogissaan siveähköjä ja siten perhelehtiin kelpaavia kuvia, joissa sankaritar on pukeutunut vain tatuointeihinsa.

Rjabtsevaa on helppo ymmärtää. Kun hän tuli radiokanavalle, olivat vallan vastaiset mielenosoitukset juuri alkamassa. Nyt ei ole jäljellä muuta kuin se, mitä Viroon muuttanut ammattiarvostelija Artemi Troitski nimittää ”venäläiseksi masentuneistoksi”.

NTV:n ohjelmamainos laukaisi joka tapauksessa seuraavan reaktion: ex-kansanedustaja ja Kremliä myötälevä media-ammattilainen Konstantin Rykov älysi hetkensä tulleen. Rykovin mukaan Rjabtseva olikin hänen itsensä radiokanavalle lähettämä vakooja, joka on kerännyt ex-työnantajastaan raskauttavaa materiaalia. ”Eho Moskvya odottavat lukuisat rikosjutut mukaan lukien syyte maanpetoksesta”, Rykov kirjoitti Facebookissa.

Kansanlehdet Moskovskyi Komsomolets ja Komsomolskaja Pravda tarttuivat innolla väitteeseen. ”Lesja-Mata-Rjabtseva-Hari-Chapman” otsikoi jälkimmäinen viitaten pariin aikaisempaan vakoilijamestariin.

”Rykov trollaa, ei minua vaan Lesjaa”, Venediktov kommentoi Komsomolskaja Pravdalle. ”Tästä ei seuraa yhtään mitään.”

Venediktov saattaa olla oikeassa, radiokanava on pahemmastakin selvinnyt. Yksi syy saattaa olla, että Eho Moskvy antaa myös vallanpitäjien äänen kuulua, jos näillä sattuisi jotain asiaa vähälukuisille vastustajilleen olevan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat