Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerry matkustaa Moskovaan neuvottelemaan Ukrainasta ja Syyriasta – Putinin lupaus aseavusta Syyrian oppositiolle hämmensi

Ulkomaat
 
MANDEL NGAN / REUTERS
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry perjantaina Pariisin ilmastokokouksessa.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry perjantaina Pariisin ilmastokokouksessa. Kuva: MANDEL NGAN / REUTERS

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapaa ensi viikon tiistaina Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja ulkoministerin Sergei Lavrovin keskustellakseen Syyriasta ja Ukrainasta, Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi perjantaina.

Sitä ennen Kerry osallistuu maanantaina Syyria-neuvotteluihin Pariisissa.

Valkoisen talon tiedottajan Josh Earnestin mukaan Kerryn pääaiheena on Minskissä solmittu Ukrainan aseleposopimus, jota Venäjä ei Yhdysvaltain mukaan noudata sovitusti, uutistoimisto Reuters kertoo.

Earnestin mukaan Venäjän tuki itäisen Ukrainan kapinallisille ”epävakauttaa sitä maata ja heikentää sen alueellista koskemattomuutta”.

Hän sanoi Kerryn keskustelevan Putinin kanssa myös taistelusta terroristijärjestö Isisiä vastaan. Kerryn on määrä toistaa Yhdysvaltain toive, että Venäjä keskittyisi operaatiossaan Syyriassa Isisiin ja yhdistäisi sen Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan Isisiä vastaan.

Yhdysvaltain johtama liittouma on tehnyt iskuja Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa runsaan vuoden. Venäjä puolestaan aloitti ilmaiskunsa Syyriassa syyskuussa.

Venäjä on iskenyt myös muita Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastustajia kuin Isisiä. Arvostelijoiden mukaan se keskittyi aluksi lähinnä muihin kuin Isisiin.

Marraskuun puolivälissä Venäjä kuitenkin tehosti iskujaan Isisiä vastaan, kun se oli pian Pariisin terrori-iskujen jälkeen ilmoittanut epäilevänsä terroristien pudottaneen venäläisen matkustajakoneen lokakuussa Egyptissä. Turmassa kuoli 224 ihmistä ja Isis Siinailla -niminen terroristiryhmä ilmoitti heti olleensa iskun takana.

Venäjä taas kertoi Kerryn ja Lavrovin keskustelevan maiden välisestä yhteistyöstä ja kansainvälisestä tilanteesta, uutistoimisto Tass kertoi.

Venäjän ulkoministeriön mukaan maiden väliset suhteet ovat kireät Yhdysvaltain ”Ukrainan tilanteen varjolla” tekemien ”hyökkäävien” päätösten vuoksi. Tällä ministeriö viittasi Yhdysvaltain asettamiin pakotteisiin Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Perjantaina Putin myös ilmoitti puolustusministeriön kokouksessa Venäjän tukevan Syyrian vapaata armeijaa taistelussa islamistimilitantteja vastaan.

Syyrian vapaa armeija on Syyrian suurin al-Assadia vastustava kapinallisryhmä. Sitä on pitkään pidetty maltillisena, mutta sen joukoissa taistelee monenlaisia ryhmittymiä.

Reutersin mukaan Putinin kommentti oli ensimmäinen kerta, kun Venäjä ilmoittaa aseistavansa al-Assadin vastustajia. Venäjä lupaa Syyrian vapaalle armeijalle ilmatukea, aseista ja ammuksia.

Vähän myöhemmin Putinin tiedotta Dmitri Peskov sanoi Putinin puhuvan aseistuksesta al-Assadille uskollisille joukoille.

Peskov ei silti kumonnut kysyttäessä tietoa, että Venäjä tukisi myös Syyrian vapaata armeijaa sen taistelussa Isisiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat