Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe tahtoo vakavasti sairaan poikansa Suomesta jouluksi USA:han – lento voi maksaa 200 000 dollaria, vahvistaa suomalais­asiantuntija

Ziccardin perhe kerää internetpalvelussa rahaa ambulanssilentoon. Perhe on saanut koottua tähän mennessä yli 70 000 dollaria.

Ulkomaat
 
Ville Eloranta Esa Juntunen
Kuvakaappaus Go Fund Me -verkkopalvelusta, jossa vakavasti sairaan Marco Ziccardin perhe kerää rahaa poikansa kalliiseen paluulentoon.
Kuvakaappaus Go Fund Me -verkkopalvelusta, jossa vakavasti sairaan Marco Ziccardin perhe kerää rahaa poikansa kalliiseen paluulentoon.

Amerikkalainen Ziccardin perhe yrittää saada vakavasti sairastuneen poikansa Suomesta jouluksi takaisin Yhdysvaltoihin. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, sillä ambulanssilennon hinnaksi on arvioitu yli 200 000 dollaria eli enemmän kuin 180 000 euroa, kertoo ABC 7 -verkkosivusto.

Kolmetoistavuotias Marco Ziccardi tuli syyskuussa äitinsä kanssa käymään äitinsä kotimaassa Suomessa, kun hän sairastui täysin odottamatta. Pojalla on todettu motoneuronitauti, joka tuhoaa liikehermosoluja.

New Jerseyn Montclairissa asuva Marco joutui jäämään Helsingistä kotoisin olevan äitinsä kanssa Suomeen sairaalaan. Jorvissa hoidettava poika ei pysty kävelemään, puhumaan eikä nielemään ja pysyy elossa hengityslaitteen avulla.

Perheelle selvisi, ettei sairausvakuutus kata Marcon lennättämistä Yhdysvaltoihin. Lento tulee kalliiksi, koska koneessa on oltava erikoisjärjestelyt pojan hengissä pitämiseksi. Suorat lennot ovat osoittautuneet pojan isän Vito Ziccardin mukaan mahdottomiksi, joten vaikeuksia liittyy myös reitin suunnitteluun.

Saadakseen poikansa takaisin Ziccardin perhe on avannut keräyksen Go Fund Me -verkkopalvelussa. Tähän mennessä se on tuottanut yli 70 000 dollaria eli noin 63 700 euroa.

Palveluun on tullut runsaasti lahjoituksia suomalaisilta. Vito Ziccardi kertoo HS:lle olevansa häkeltynyt ihmisten auttamisenhalusta.

”Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä kiitollisuutta”, Ziccardi sanoo.

Perhe on saanut lahjoitusten lisäksi paljon henkistä tukea.

”Ihmiset ovat tuoneet ruokaa, jutelleet, kertoneet rukoilevansa puolestamme. On hienoa nähdä, että vaikka maailmassa on meneillään paljon pahaa, tapahtuu myös paljon hyvää”, Ziccardi sanoo.

Hän kertoo olevansa kiitollinen myös sairaalan henkilökunnalle.

”Ammatti on sairaanhoitajille selkeästi kutsumus.”

Suomalaisen Medflight Finlandin johtava lääkäri Pauli Haapsaari kertoo HS:lle, että 180 000 euron hinta-arvio lennosta kuulostaa realistiselta.

”Kun lennetään mantereelta toiselle, oli kyseessä Aasia, Afrikan eteläosat tai Yhdysvallat, se alkaa lähestyä 200 000:ta euroa”, Haapsaari kertoo Moskovasta, jossa hän on mukana ambulanssilennolla.

”Tällaisille lennoille on kuitenkin vaikea arvioida hintaa, koska se riippuu monesta asiasta: koneen koosta, lentokenttämaksuista ja niin edelleen. Kaikki suunnitellaan potilaskohtaisesti.”

Haapsaaren arvion mukaan tavanomainen ambulanssilento Keski-Euroopasta Suomeen maksaa noin 20 000–30 000 euroa, Etelä-Euroopasta ja Kanariansaarilta puolestaan noin 50 000 euroa. Konemalli ratkaisee hinnan: potkurikoneella ja suihkujetillä voi olla kymmenientuhansien eurojen ero.

Haapsaari vahvistaa, että reittilennoilla ei voida kuljettaa erittäin sairaita potilaita.

”Turvatarkastukset ovat tiukat: potilas ei saa häiritä muita matkustajia, eikä kabiinihenkilöstöltä välttämättä saa tarvittavaa apua, vaan mukaan tarvitaan lääketieteellinen saattaja. Reittilennot sopivat lähinnä toipilaille ja lievemmin loukkaantuneille. Ja ne koneet tuppaavat olemaan aika täynnä.”

Hätätilanteessa ambulanssikone pääsee ilmaan parissa tunnissa. Kansainvälisellä lentoyhtiöllä byrokratia vie useita päiviä.

Ambulanssilentobisnes paisuu matkailun kasvun takia. Esimerkiksi Medflight Finlandilla on tänä vuonna toistasataa lentoa.

”Selvä trendi on, että ambulanssilennot lisääntyvät”, Haapsaari sanoo.

Ziccardin perhe suhtautuu yhä toiveikkaasti ajatukseen yhteisestä joulusta, vaikka Marcon jatkohoitokin vaatii runsaasti rahaa.

”Meillä on ollut paljon vaikeuksia, mutta etenemme hetki kerrallaan. Tärkeintä on, jos perheemme saa jälleen olla yhdessä”, Vito Ziccardi toteaa.

Oikaisu 12.12.2015 klo 17.50: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Marco Ziccardin isä ja veli olisivat myös olleet Suomessa, mutta Suomeen oli tullut vierailulle vain Marco ja hänen äitinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat