Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin kokous historiallisen sovun äärellä – Läpimurto saavutettiin yöllä

”Olemme sovun velkaa lapsillemme”, kokouksen puheenjohtaja Laurent Fabius vetosi neuvottelijoihin.

Ulkomaat
 
Nyt koittavat ilmastosopimuksen kohtalonhetket
Nyt koittavat ilmastosopimuksen kohtalonhetket
Pariisin ilmastokokouksen osapuolet saivat lauantaiaamuna puristettua kasaan luonnoksen ilmastosopimuksesta. Ilmapiiri kaupungissa oli toiveikas. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Pariisi. Päivän yliajalle siirtynyt Pariisin ilmastokokous eli lauantaina aamupäivällä kohtalon hetkiä, kun kokouksen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius esitteli tunteikkaassa puheenvuorossa uuden sopimusluonnoksen

”Olemme edenneet monessa mahdottomalta tuntuvassa asiassa. Nyt olemme historiallisen sovun äärellä”, Fabius sanoi

Tarkoitus on, että nyt esitelty teksti on Pariisin sopimus, eikä sitä muutettaisi enää merkittävästi päivän aikana seuraavissa keskusteluissa. Mikäli kaikki etenee aikataulussa, sopimus hyväksytään lauantai-iltana.

Ranska on ottanut käyttöön kaikki diplomatian keinot ja toi presidenttinsä François Hollanden yleisistuntoon puhumaan sopimuksen puolesta. Hän mainitsi puheessaan Pariisin terrori-iskut.

”Olen onnellinen, helpottunut ja ylpeä, että meillä on Pariisissa mahdollisuus muuttaa maailmaa. Vain kuukausi on kulunut hirmuteoista täällä.”

”Vive la planète, vive la humanité et vive la vie [Eläköön planeetta, ihmiskunta ja elämä]”, Hollande toivotti puheensa lopuksi.

Sopimuksessa on edelleen jäljellä tavoite rajata lämpeneminen 1,5 asteeseen aiemman kahden asteen lämpenemistavoitteen sijaan. Mikäli kohdasta tulee lopullinen osa Pariisin-sopimusta, kirjaus on historiallinen.

Se on voitto erityisesti haavoittuville saarivaltioille. Ne ovat ajaneet 1,5 asteen tavoitetta jo yli vuosikymmenen verran.

Fabius kiitteli vuolaasti Pariisin-kokouksen rakentavaa ilmapiiriä: ”Olemme lähes kulkeneet yhden polun loppuun, ja uusi on avautumassa.”

Lisäksi Fabius vetosi kaikkiin sopijaosapuoliin historiallisen sovun puolesta.

”Olemme tämän velkaa lapsillemme”, hän sanoi.

YK-prosessin mukaan Pariisin-sopimuksen hyväksymisen pitää olla yksimielinen päätös. Se tarkoittaa, että kaikki kokoukseen osallistuvat 195 maata ovat valmiina sopimukseen.

Suomen neuvottelijana toimiva ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoi perjantai-iltana, että monia suuria kysymyksiä on vielä auki. Sopimuksessa on edelleen vahvoja kirjauksia, jotka jakavat maailman maat kahteen eri luokkaan: kehitysmaihin ja teollisuusmaihin. Esimerkiksi Kiinan osalta vanha jako ei enää pidä paikkaansa.

Tiilikainen kirjoitti kuitenkin lauantaiaamuna viestipalvelu Twitterissä, että läpimurto neuvotteluissa oli saavutettu yön aikana.

Viime yön keskusteluissa käytiin läpi monia sopimuksen kipupisteitä, kuten rahoitusta ja ilmastonmuutoksen peruuttamattomien tuhojen korvausprosessia. Teollisuusmaat olivat valmiita keskustelemaan ilmastorahoituksensa läpinäkyvyyden parantamisesta samalla jos kehitysmaat suostuisivat päästöjensä parempaan tilastointiin ja seurantaan.

Vaikeassa rahoituskysymyksessä oli myös saavutettu edistystä. Sopimuksen mukaan rahoitusta tarkastellaan uudestaan vuonna 2025, mutta sadan miljardin dollarin vuosittaista ilmastorahoitusta teollisuusmailta kehitysmailta pidetään ”lattiatasona”.

Suomi on ajanut sopimusta eteenpäin yhdessä ”kunnianhimoisten maiden ryhmän” kanssa, johon kuuluu EU:n lisäksi haavoittuvia saarivaltioita sekä Yhdysvallat ja viimeiseksi mukaan liittynyt Kanada. Ryhmä sai suuret aplodit astuessaan kokoussaliin.

STEPHANE MAHE / Reuters
Ranskan presidentti François Hollande (vas.) istuutui Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin viereen Pariisin ilmastokokouksessa lauantaina.
Ranskan presidentti François Hollande (vas.) istuutui Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin viereen Pariisin ilmastokokouksessa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat