Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebook ja Twitter yrittävät rajoittaa Isisin propagandaa – samalla häviävät todisteet rikoksista

Verkkoyhtiöt yrittävät tehostaa toimiaan Isiksen propagandan poistamiseksi. Suomessa propaganda muuttui poliisin todistusaineistoksi. Sensuuri hukkaisi arvokasta tietoa, jonka kerääminen on koko ajan kasvavaa liiketoimintaa.

Ulkomaat
 
DADO RUVIC / REUTERS
Twitter ja Facebook yrittävät kitkeä terroristien propagandaa sivuiltaan.
Twitter ja Facebook yrittävät kitkeä terroristien propagandaa sivuiltaan. Kuva: DADO RUVIC / REUTERS

Kaksi irakilaismiestä vangittiin eilen perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa epäiltynä 11 murhasta. Yksi vahvimmista näytöistä oikeusjutussa on Isisin propagandavideo, jossa miehet väitetysti esiintyvät.

Suomessa Isisin verkossa jakama propaganda muuttui siis poliisin todistusaineistoksi.

Terroristijärjestön levittämät viestit ovat herättäneet huomiota myös maailmalla.

Yhdysvaltaiset verkkojätit Facebook, Google ja Twitter ovat ryhtyneet toimiin suitsiakseen Isisin propagandaa. Toimiin on ryhdytty vaivihkaa, kertoi Reuters joulukuun alussa. Syynä yhtiöiden vaiteliaisuudelle on se, että viranomaisten auttamisen pelätään vahingoittavan niiden mainetta sananvapauden näkökulmasta.

Aihe on arka. Vastenmieliseksi koettu verkkosisältö kuuluu sekin sanavapauden piiriin. Sanavapaus on Yhdysvalloissa perustuslaillinen oikeus, johon suhtaudutaan hyvin vakavasti. Samalla on niitä, joiden mielestä yritykset eivät tee riittävästi.

Yksi heistä on New York Timesin haastattelema Rita Katz, joka johtaa islamistien viestintää seuraavaa Site Intellingence - asiantuntijayhtiötä.

”Teknologialla, joka Twitterillä on käytössään, he pystyisivät sulkemaan terroristien tilit välittömästi”, Katz sanoi. ”Mutta he eivät ole tehneet propagandan levittämisen ja uusien terroristien rekrytoinnin estämiseksi mitään.”

Ainakin Isisiä torjuntatoimet vaikuttavat lähinnä naurattavan. New York Timesin artikkelin ilmestyessä Isisin propagandaa jakavalla Asawitiri Medialla oli käytössään tili numero 335. Perjantaina alkuillasta Twitter oli poistanut jo tilin numero 340.

Alkuviikosta myös Valkoinen talo vaati verkkoyhtiöiltä tiukempia toimia sen jälkeen kun radikalisoitunut pariskunta surmasi 14 ihmistä Kalifornian San Bernardinossa joulukuun alussa.

Rita Katzin julkisesti ottama kanta on erikoinen, sillä verkkoyhtiöiden toimettomuus helpottaa sekä viranomaisten että yksityisten yritysten tekemää tiedustelutyötä. Site Intelligence Group, jota Katz johtaa, nimenomaan seuloo, suodattaa ja analysoi Isisin verkkoon levittämää sisältöä. Yritys monitoroi myös äärioikeistoa ja -vasemmistoa.

Flashpoint Partners -niminen yhdysvaltalaisyritys on puolestaan erikoistunut tiedonhankintaan ja -analyysiin verkon piilopalveluista eli darknetista.

Näiden näkyvien esimerkkien lisäksi on vielä useita yrityksiä, joiden työkalujen ja sisältöjen asiakkaina ovat viranomaiset. Tämän vuoksi moni pitää matalaa profiilia ja myy tiedustelutietojaan tapauskohtaisesti projekteina.

Esimerkki sosiaalisesta mediasta löytyvästä Isisin propagandasta.
Esimerkki sosiaalisesta mediasta löytyvästä Isisin propagandasta.

Verkon haarukoinnista on joka tapauksessa kasvamassa yhä suurempaa liiketoimintaa, vaikka myös viranomaiset tekevät sitä itse – Suomessakin. Toiminnasta siitä käytetään osint-nimeä. Se on lyhenne sanoista open source intelligence, mikä tarkoittaa suomeksi avoimien lähteiden perusteella tehtävää tiedustelua.

Menetelmää käyttää Yhdysvaltojen puolustusvoimissa ainakin seitsemän yksikköä, New Yorkin poliisilaitos, Britannian keskusrikospoliisi Scotland Yard sekä Yhdysvaltojen sisäisen turvallisuuden virasto DHS. Myös poliisijärjestöt Interpol ja Europol ovat ainakin kokeilleet omien osint-yksiköidensä perustamista.

Toistaiseksi ei tiedetä, miten keskusrikospoliisi on yhdistellyt tietoa videolta ja forssalaisesta vastaanottokeskuksesta, jossa murhista epäillyt irakilaismiehet asuivat.

Ilman verkko-osaamista videota epäillyistä ei kuitenkaan noin vain löydy. Keskusrikospoliisi on kertonut saaneensa informaation veljeksiin kohdistuvista epäilyistä omien tutkimustensa kautta.

Koska tiedonhankinta verkosta ei ole järin vaikeaa ja osa työkaluistakin on täysin ilmaisia, kynnys ryhtyä toimeen on matala.

Siitä käy osoituksena hakkeriaktivistijoukko Anonymouksen järjestäytyminen Isistä vastaan. Esimerkiksi perjantaina he masinoivat sosiaaliseen mediaan IsisTrollingDay-aihetunnisteella toteutetun terroristien solvaamiskampanjan.

Anonymous on piinannut Isisiä jo vuosia. Niiden vuosien aikana yksi ärhäkimmistä ryhmistä on kehittynyt tiedonhankinnassa varsin ammattimaiseksi. GhostSec-nimellä itseään kutsuva ryhmä on saanut poistettua yleisön saatavilta yli 130 Isisiin liittyvää verkkosivua ja ilmiantanut noin 60 000 Isisin käyttämää Twitter-tiliä, kertoo Christian Science Monitor -verkkolehti.

The Atlantic -verkkolehti tapasi yhden GhostSecin toimijoista. Mies elää tyttöystävänsä ja kahden koiran kanssa. Keskivertopäivänä hän työskentelee koneellaan 16 tuntia omassa olohuoneessaan. Yhteisössä toimi lokakuussa julkaistun artikkelin mukaan 28 ihmistä, jotka seuraavat ja paljastavat Isisin verkkotoimintaa. GhostSec-verkosto saa päivittäin noi 500 vinkkiä Isisiksen aineistosta verkossa, kertoo Foreign Policy -lehti.

GhostSec pyrkii irtautumaan haktivistileimastaan käyttämällä mieluummin nimeä Ghost Security Group. Nimi ja uusi logo luovat nyt mielikuvan vakavasti otettavasta tiedustelualan yksityisestä toimijasta ja Anonymousille tyypilliset naamarikuvat ovat hävinneet kuvastosta. Ryhmä vastaa kuitenkin edelleen muutamasta Twitter-tilistä, jotka jakavat automaatiolla uusia hyökkäyskohteita Anonymousille. Ne kohteet ovat Isisin sosiaalisen median tilejä ja verkkosivuja, joihin aktivistit kohdistavat palvelunestohyökkäyksiä ja tietomurtoja ynnä yleistä vandalismia kuten sivujen töhrimistä.

Harva Anonymous-liikeen edustaja kuitenkaan kannattaa Isisin taistelijoiden sananvapauden rajoittamista. Jos sensuuria kiristettäisiin, heillä olisi vähemmän maalitauluja. GhostSecin perustelee paremmin.

”Sananvapaus ei ole samaa kuin murhaaminen”, tiivisti GhostSecin toimija Foreign Policylle.

GhostSec löytää myös Isis-taistelijoiden paikkatietoja, ip-osoitteita ja muita yksityiskohtia, joista on todellista hyötyä valtioiden sotatoimissa Isisiä vastaan. Foreign Policyn mukaan viime kuukausina ryhmä on luonut välikäsien kautta luottamuksellisia suhteita Yhdysvaltojen viranomaisiin, jotka ottavat puoliavointa tiedustelutietoa kiitollisina vastaan.

Tieto ei kulkisi, elleivät jihadistit olisi sitä itse verkkoon alunperin laittaneet. Kun tieto löydetään, se muuttuu oikeassa paikassa oikeaan aikaan arvokkaaksi. Suomessa verkkoon ladattu informaatio on muuttunut nyt viranomaisten todistusaineistoksi.

Jos Isis ei olisi kuvannut Tikritissä kesällä 2014 tehtyjä teloituksia tai jos videota ei olisi löytynyt, keskusrikospoliisi ei olisi voinut vangita murhista epäiltyjä irakilaismiehiä.

Anni Reenpää / Lehtikuva
Suomeen tulleita irakilaiskaksosia epäillään yhdestätoista murhasta, jotka ovat tallentuneet Isisin propagandavideolle. Kaksoset vangittiin perjantaina 11. joulukuuta Tampereella.
Suomeen tulleita irakilaiskaksosia epäillään yhdestätoista murhasta, jotka ovat tallentuneet Isisin propagandavideolle. Kaksoset vangittiin perjantaina 11. joulukuuta Tampereella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat