Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1,5 astetta ja päästövähennysten tarkastelujaksot – mitä Pariisin ilmastosopimus on syönyt?

Ulkomaat
 
Jenni Virtanen Verna Vuoripuro
Nyt koittavat ilmastosopimuksen kohtalonhetket
Nyt koittavat ilmastosopimuksen kohtalonhetket
Pariisin ilmastokokouksen osapuolet saivat lauantaiaamuna puristettua kasaan luonnoksen ilmastosopimuksesta. Ilmapiiri kaupungissa oli toiveikas. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Pariisi/Helsinki

Puheenjohtajamaa Ranska julkaisi lauantaina iltapäivällä ”lopullisen sopimusluonnoksen”, jonka muotoiluja haettiin koko edellinen yö.

Mikäli maat hyväksyvät tekstin, sopimuksesta tulee maailman ensimmäinen, kaikkia sitova kansainvälinen ilmastosopimus.

Sopimuksessa on muutamia kohtia, jotka tekevät Pariisista nimenomaan historiallisen. Sopimus asettaa ensimmäistä kertaa kansainvälisissä neuvotteluissa tavoitteeksi, että maapallon lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen.

”Lämpötilan kasvu on pidettävä alle kahden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Osapuolet sitoutuvat myös tukemaan ratkaisuja, jotka rajoittavat lämpötilan nousun 1,5 asteeseen”, sopimustekstissä sanotaan.

Yksi merkittävistä eroista aiempiin versioihin on, että pitkän aikavälin tavoitteita on löysennetty. Aiemmin tekstissä oli maininta, jonka mukaan osapuolet tavoittelevat ”kasvihuonekaasuista neutraalia” maailmaa vuosisadan toisella puoliskolla eli 2050–2100.

Uudessa tekstissä todetaan, että maat pyrkivät saavuttamaan päästöjensä huippukohdan mahdollisimman nopeasti ja pääsemään lasku-uralle. Tekstissä mainitaan myös, että vuosisadan toisella puoliskolla ”pyritään tasapainoon ihmisten aiheuttamien päästöjen ja kasvihuonekaasuja imevien nielujen välillä.”

Ympäristöjärjestöt olivat pitkän aikavälin tavoitteen vesittämisestä pettyneitä.

”Meillä on 1,5 asteen muuri, mutta tikkaat eivät riitä. Maailman pitäisi ilmaista selkeästi, että fossiilisista polttioaineista pitää päästä eroon viimeistään 2050 mennessä”, ympäristöjärjestö Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sopimuksen monessa kohdassa näkyy edelleen jako teollisuus- ja kehitysmaiden välillä, jota esimerkiksi EU ja Suomi ovat yrittäneet hälventää neuvottelujen kuluessa. Perustavanlaatuinen kahden maaryhmän välinen jaottelu on kuitenkin murtunut.

Neuvotteluja seuraavan Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Antto Vihman mukaan maat ovat samalla viivalla erityisesti kohdassa, joka koskee päästövähennyslupausten arviointia ja läpinäkyvyyttä.

”Siinä näkyy, että kehittyvät taloudet, kuten Kiina ja Intia, ovat mukana. Ne sitoutuvat antamaan tietoa päästövähennyksistään ja osallistumaan arviointiprosessiin.”

Pariisin sopimus ei velvoita maita tiettyihin päästövähennyksiin, vaan niitä jatketaan vapaaehtoispohjalta. Sopimukseen on kuitenkin Vihman mukaan rakennettu ”koukkuja” eli paikkoja, joissa päästövähennyslupauksia voi kiristää.

Ensimmäinen päästövähennyslupauksia koskeva dialogi olisi vuonna 2018. Samana vuonna Kansainvälistä ilmastopaneelia IPCC:tä pyydetään tuottamaan raportti, joka kertoisi, mitä 1,5 asteen lämpötilaraja tarkoittaisi käytännössä.

Sekä Elinkeinoelämän keskusliitto että Energiateollisuus ovat tyytyväisiä sopimusluonnokseen.

”Sopimus on kehittynyt hyvään suuntaan viime metreillä. Se on selkeä, kunnianhimoinen ja sitova”, Energiateollisuuden energia- ja ilmastoasiantuntija Joona Turtiainen sanoo.

Energiateollisuuden toive markkinamekanismien sisällyttämisestä sopimukseen on toteutunut.

”Se mahdollistaa päästökaupan kehittämisen maailmalla”, Turtiainen toteaa.

Myös EK:n johtava asiantuntija Mikael Ohlström on tyytyväinen markkinamekanismin mainitsemiseen.

”Se antaa tilaa sille, että voidaan kehittää kansainvälinen päästömarkkina tai ainakin päästövähennysyksikkö, joka on hyväksytty eri alueiden päästömarkkinoilla”, Ohlström sanoo.

Ohlströmistä luonnos on tasapainoinen ja sen yleiskuva on positiivinen. Sopimuksessa suositellaan hiilinielujen lisäämistä, mutta siinä ei Ohlströmin mukaan ole rajoitteita, jotka uhkaisivat Suomen biotalousperusteista kasvua.

Pariisin-sopimus ei avaa varsinaisesti uusia rahastoja tai rahoitusmekanismeja, joilla teollisuusmaat rahoittaisivat kehitysmaiden ilmastotoimia. Pariisin sopimuksen osana teollisuusmaat ovat kuitenkin luvanneet, että aiemmin luvattu sadan miljardin dollarin vuosittainen rahoituspanos on vasta ”lattiataso” ja että rahoitusta tarkastellaan uudestaan viimeistään 2025.

EU ja Suomi ovat tyytyväisiä kirjaukseen, jonka mukaan sopimus tulee voimaan jos 55 maata tai maaryhmää ratifioi sen tai mikäli sen ratifioineet maat kattavat 55–70 prosenttia maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä. Myös päästölupausten viiden vuoden väliset tarkastelujaksot ovat EU:n tavoitteiden mukaisia.

Ulkopoliittisen instituutin Vihma on toiveikas, että Pariisin-sopimus nuijitaan kasaan vielä lauantai-illan aikana.

”Ihan hyvältä näyttää tässä vaiheessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat