Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennätysvuosi 2015: Jäät sulavat, merivesi nousee ja maapallo lämpenee nyt enemmän kuin koskaan on mitattu

Heli Saavalainen HS

Vuosi 2015 jää historiaan monista ilmastoon liittyvistä ennätyksistä.

Maailman ilmatieteenjärjestön WMO:n mukaan vuodesta 2015 on tulossa mittaushistorian lämpimin vuosi ilmastonmuutoksen ja voimakkaan, merenpintaa Tyynellämerellä lämmittävän El Niño -ilmiön vuoksi. Maapallon keskilämpötilan nousu ylittää todennäköisesti ensimmäisen kerran symbolisena rajapyykkinä pidetyn yhden asteen lämpenemisen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Ilmastoa lämmittävän hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on ennätyssuuri, ja arktinen jääpeite on sulanut ennätysvauhtia. Suurin osa lisälämmöstä varastoituu meriin, joiden pinta on korkeammalla kuin koskaan.

Vuodet 2011–2015 puolestaan ovat olleet mittaushistorian lämpimin viisivuotisjakso. Samaan aikaan äärimmäiset sääilmiöt, erityisesti helleaallot, ovat lisääntyneet.

Mittarit kertovat karua kieltään siitä, että ilmastonmuutos etenee vääjäämättä. Se näkyy luonnossa ja taloudessa. Se tuntuu yhä useamman ihmisen arjessa, kun hirmumyrskyt, tulvat, kuivuus ja helteet riepottelevat maapalloa.

WMO:n mukaan erityisesti korkeisiin lämpötiloihin liittyvät sääilmiöt ovat lisääntyneet merkittävästi ilmastonmuutoksen myötä. Niistä ei päästä eroon, joten niihin on sopeuduttava ja varauduttava ennakolta.

Isoin asia on kuitenkin ihmisten käsissä, sillä tärkein keino hillitä ilmastonmuutosta on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla.

Jäätiköiden sulamisesta johtuva vedenpinnan nousu saa rannikkokaupungit tulvimaan. Tyynenmeren pienet saarivaltiot ovat vaarassa jäädä kokonaan veden alle. Merien lämpeneminen vaikuttaa muun muassa kalalajeihin ja siten elinkeinoihin.

Merenpinnan nousu, tulvat, vesivarojen hupeneminen ja kuivuus saavat ihmiset etsimään suotuisimpia elinalueita. Tämä synnyttää ilmastopakolaisuutta. Ilmastonmuutos on jo nyt yksi syy Afrikan pakolaisuuteen. Se oli myös Arabikevään taustatekijä, kun ruoan hinta nousi kuivuuden seurauksena.

Ilmaston lämpeneminen yli kriittisenä rajana pidetyn kahden asteen pienentää ihmisille kelvollista maa-alaa ja heikentää maataloustuotantoa. Ruokakriisit todennäköisesti lisääntyvät, koska viljelykelpoinen maa-ala hupenee samaan aikaan, kun maapallon väkimäärä kasvaa. Tämä vaikuttaa myös ruoan hintaan.

Euroopassa kuivuusongelmat pahenevat etenkin Välimeren maissa, sillä Etelä-Euroopan olosuhteet muuttuvat nykyistä kuumemmiksi. Sademäärän on arvioitu pienentyvän 30–40 prosenttia, ja aurinko paistaa nykyistä enemmän. Pohjois-Euroopassa sademäärä sen sijaan lisääntyy.

Suomessa ilmasto lämpenee jopa kaksi kertaa niin paljon kuin maailma keskimäärin, sillä muutokset ovat nopeimpia ja voimakkaimpia arktisella alueella. Keskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä lähtien noin kaksi astetta.

Talvet lämpenevät enemmän kuin kesät. Sateet lisääntyvät etenkin talvella ja saavat kaupungit tulvimaan. Jos globaaleja päästöjä ei rajoiteta, Keski-Suomessa vallitsisi Ilmatieteen laitoksen mukaan 2080-luvulla samanlainen ilmasto kuin nykyisin Unkarissa. Vuotuinen sademäärä kasvaisi viidenneksellä, jolloin Suomessa sataisi yhtä paljon kuin nykyisin monin paikoin Englannissa.

Lämpötilan nousu näkyy Suomen luonnossa muun muassa jäidenlähdön aikaistumisena. Tornionjoella jäidenlähtö on aikaistunut kahdella viikolla 1700-luvun alkuun verrattuna.

Itämeren jääpeitteen määrä on pienentynyt merkittävästi viimeisten 30 vuoden aikana, ja ilmastomallit ennustavat talvien leudontuvan Itämerellä entisestään. Odotettavissa on, että jäättömät talvet yleistyvät Perämerellä saakka. Tämä vähentää jäänmurron tarvetta ja helpottaa merenkulkua.

Talvet ovat jo leudontuneet, ja lumi sulaa aiempaa varhaisemmin keväällä. Pohjoisella pallonpuoliskolla lumipeite on pienentynyt 1960-luvulta lähtien etenkin keväällä.

Lumettomuus tuo epävarmuutta lumesta riippuvaisiin elinkeinoihin.

Toisaalta Suomen kasvukausi pidentyy useilla viikoilla vuosisadan loppuun mennessä ja uudet viljely- ja puutarhalajikkeet menestyvät yhä pohjoisemmassa. Lapissa metsien kasvu on kiihtynyt, ja puuraja kipuaa ylemmäs tuntureiden rinteille.

Luonnontieteellisen keskusmuseon mukaan tuomi kukkii viisi päivää aikaisemmin ja koivu saa lehdet viikkoa aikaisemmin kuin sata vuotta sitten. Horrostavat eläimet kömpivät talvipesästään varhaisemmin keväällä.

Lintujen kevätmuutto on aikaistunut, ja päiväperhoset ovat levittäytyneet aiempaa pohjoisemmaksi. Samalla kun eteläiset kasvi- ja eläinlajit levittäytyvät kohti pohjoista, ankariin oloihin tottuneet lajit joutuvat alakynteen. Arktisille lajeille voi käydä huonosti, koska Jäämeri rajoittaa niiden siirtymistä pohjoisemmaksi.

Myrskyt ja tulvat voimistuvat Suomessakin, jolloin infrastruktuuri joutuu koetukselle.

Sään ääri-ilmiöiden lisääntymisestä on huolestunut etenkin vakuutusala, sillä maksettujen korvausten määrä on noussut huimasti. Saksalaisen jälleenvakuutusyhtiön Münich Ren mukaan suurkatastrofien määrä on nelinkertaistunut 50 vuodessa. Rahalliset kustannukset ovat nousseet vieläkin nopeammin.

Vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla sattui kaikkiaan 510 isoa luonnonkatastrofia. Niissä kuoli 16 200 ihmistä. Puolet uhreista kuoli Nepalin maanjäristyksessä, mutta saman verran ihmisiä kuoli vakavissa veteen, myrskyihin ja helteisiin liittyvissä tapahtumissa. Euroopassa pahin oli hirmumyrsky Niklas, joka aiheutti laajoja vahinkoja Keski-Euroopassa viime keväänä.

Myrskyt, rankkasateet, tulvat ja helteet aiheuttivat tammi–helmikuussa arviolta 35 miljardin dollarin (32 miljardia euroa) kustannukset, joista vakuutukset kattoivat 12 miljardia dollaria (11 miljardia euroa).

Maailmanpankin mukaan luonnonkatastrofien vuotuiset kustannukset vaihtelevat 50–200 miljardin dollarin välillä. Luonnonmullistuksista yli 70 prosentin arvioidaan liittyvän sään ääriolosuhteisiin. Eniten niistä kärsivät köyhät maat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat