Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Burundin pääkaupungin kaduilla kymmeniä ruumiita – asemiehet hyökkäsivät armeijan kohteisiin

Ulkomaat
 
GORAN TOMASEVIC / REUTERS
Väkijoukko raahasivat ja hakkasivat naispuolista poliisia, jonka he väittivät ampuneen mielenosoittajaa vatsaan Burundin pääkaupungissa Bujumburassa keskiviikkona. Lopulta joukkio vapautti poliisin.
Väkijoukko raahasivat ja hakkasivat naispuolista poliisia, jonka he väittivät ampuneen mielenosoittajaa vatsaan Burundin pääkaupungissa Bujumburassa keskiviikkona. Lopulta joukkio vapautti poliisin. Kuva: GORAN TOMASEVIC / REUTERS
Fakta

Burundi on köyhä

 Yksi maailman köyhimpiä ja pienimpiä valtiota.

 Maassa on kymmenen miljoonaa asukasta.

 Asukkaita on 206 neliökilometriä kohden, kun Suomessa on 18.

 Burundin asukkaiden bruttokansantuote asukasta kohden on noin 300 dollaria. Suomessa se on noin 50 000 dollaria asukasta kohden.

Burundin armeijan mukaan pääkaupungin Bujumburan perjantaina alkaneiden yhteenottojen uhrimäärä on noussut 87:ään.

Uhreista neljä oli sotilaita ja neljä poliiseja, armeijan tiedottaja, eversti Gaspard Baratuza sanoi lauantai-iltana uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän kertoi armeijan ja poliisin saaneen vastaoperaationsa päätökseen.

Bujumburassa kuultiin räjähdyksiä ja ammuskelua läpi perjantain, kun tuntemattomat asemiehet hyökkäsivät kolmeen armeijan kohteeseen.

Lauantaina kaduilta löytyi ainakin 39 ruumista, kertoivat silminnäkijät AFP:lle.

Yhden silminnäkijän mukaan osa uhreista oli nuoria, jotka oli tapettu teloitustyyliin päähän ampumalla. Useampi paikallinen kertoi AFP:lle epäilevänsä ampumisista poliiseja, jotka olivat heidän mukaansa ottaneet kiinni nuoria ja ampuneet heidät kostona perjantain hyökkäyksistä.

Taistelut taukosivat yöksi, ja silminnäkijät kuvailivat lauantaiaamua kaduilla rauhalliseksi, kertoi uutistoimisto Reuters.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi iskut armeijaa vastaan perjantai-iltana, mutta vaati myös viranomaisia pidättäytymään väkivallasta. Kansainvälinen yhteisö on pitkään pelännyt Burundin luisuvan uuteen väkivallan kierteeseen kansanryhmien välillä.

Itä-Afrikassa sijaitseva Burundi itsenäistyi Belgiasta vuonna 1962. Maassa on ollut sen jälkeen kaksi kansanmurhaa

Viimeisin sisällissota päättyi 2006 kestettyään 13 vuotta. Siinä kuoli 300 000 ihmistä.

Nykyiset väkivaltaisuudet alkoivat keväällä, kun hututaustainen presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Perustuslaki rajoittaa kaudet kahteen perättäiseen, mutta Nkurunzizan mukaan hänen ensimmäisen presidenttikautensa ei ollut varsinainen.

Nkurunziza kukisti sotilaiden vallankaappauksen toukokuussa, minkä jälkeen väkivalta kiihtyi. Hän voitti kiistellyt vaalit heinäkuussa.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet. Presidentin väistymistä ja demokratiaa vaativien joukossa on sekä hutuja että tutseja.

YK arvioi ennen lauantain tietoja, että toukokuun jälkeen väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 240 ja yli 200 000 on paennut naapurimaihin.

OIKAISU 14.12.2015. Suomen viime vuoden bruttokansantuote asukasta kohden on väärin Fakta-laatikossa. Oikea luku oli Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan viime vuonna 40374 dollaria, ei noin 50000 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat