Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilaat kertovat, miltä tuntuu kohdata Isis

Ulkomaat
 
Kurditaistelija kertoo miltä sinappikaasuisku tuntuu
Kurditaistelija kertoo miltä sinappikaasuisku tuntuu
Kurditaistelija Oghez Ali Oghez oli Peshmergijen vartioasemalla Makhmurissa Pohjois-Irakissa kun Isis teki sinne kemiallisen iskun.

Kapteeni Burhan Abdulla näyttää kännykästä kuvaa autostaan. Näytöllä komeilee vanha saksalainen maastoauto, joka on täynnä luodinreikiä. Kapteeni Abdulla siirtyy seuraavaan kuvaan. Kuollut Isis-taistelija ilman kenkiä. Moni Isisin jihadisti taistelee paljain jaloin, koska profeetta Muhammedinkin kerrotaan liikkuneen paljain jaloin, Abdulla selittää.

Irakin Kurdistanin peshmergajoukot ovat keskeisessä roolissa Isisin vastaisissa maaoperaatioissa. Länsivallat tukevat kurdeja ilmaiskuin. Sotaa käydään usealla rintamalla. Isisin ja peshmergojen etulijojen etäisyys on lyhimmillään alle kilometri. HS tapasi kurditaistelijoita Kurdistanissa syyskuussa. Miltä tuntuu kohdata Isis?

Oghez Ali Oghez:
Kaisa Rautaheimo / HS
Oghez Ali Oghez
Oghez Ali Oghez

”Meitä pommitettiin kranaatinheittimillä. Noin 47 pommista viisi osui kahteen etuasemaamme. Pommit olivat kemiallisia aseita. Ne sisälsivät sinappikaasua. Pommeista levisi paha, hieman valkosipulinen pilaantuneen ruoan haju. Peitimme märällä liinalla kasvomme ja kiirehdimme kauemmaksi osumapaikalta. Kaasu aiheutti osalle meistä hengitysvaikeuksia ja ihoon tuli kuplivia haavoja.

Valvomme vuorokaudet ympäri, odottaen koko ajan hetkeä, jolloin he hyökkäävät. Sade, pimeys ja sähkökatkot auttavat heitä. Silloin he pääsevät liian lähelle meitä. Ensin tulee itsemurhapommittaja, joka räjäyttää itsensä haavoittaakseen sotilaitamme. Jos hän onnistuu, sitten hyökkäävät muut. Meidän pitää olla aina valmiina, muuten he voivat onnistua.

He hyökkäävät käyttämällä itsemurhapommittajia. Heidän viimeinen tekonsa ihmisenä maan päällä on surmata itsensä ja mahdollisimman monta ympärillään olevaa.

Heille ei ole mitään väliä, vaikka muut kuolevat tai he itse kuolevat, koska heidän mielestään asioiden pitää olla näin. He eivät pelkää mitään ja heillä ei ole mitään menetettävää. Se on pelottavaa.”

Rekar Urfi Ebdulmenaf:

Kaisa Rautaheimo / HS
Rekar Urfi Ebdulmenaf
Rekar Urfi Ebdulmenaf

“Olin 16-vuotias kun liityin Peshmerga-armeijaan. Siitä on nyt yhdeksän vuotta. Sodan aikana tehtäväni on kuljettaa aseita rintamalle.

Olen nähnyt mitä Isis tekee kansallemme. He surutta surmaavat lapsemme, pahoinpitelevät ja hyväksikäyttävät naisemme sekä kylvävät tienvarsipommeja naapurustoomme. Me emme ole tässä yksin. Koko maailma kärsii. Toivon että koko maailma yhdistäisi voimansa Isistä vastaan.

En näe mitään eroa Isiksen ja hirviön välillä. En pelkää heitä, haluan vain tuhota heidät.”

Jiyan Faeq Babaker:

Kaisa Rautaheimo / HS
Jiyan Faeq Babaker
Jiyan Faeq Babaker

“Se kertoo Isiksen heikkoudesta, että he hyökkäävät ensimmäisenä naisia kohtaan. Taistelisivat kuin miehet.

Haluan taistella kuin ammattilaissotilas Peshmergojen rintamassa Isistä vastaa Kurdistanin ja muun maailman puolesta. Pelko ei saa estää minua sotimasta.

Meillä kurdeilla on aina ollut ongelmia. Meillä ei ole koskaan ollut rauhaa. Toivon, että ongelmat joskus loppuisivat.”

Burhan Abdulla:

Kaisa Rautaheimo / HS
Burhan Abdulla
Burhan Abdulla

“Lähden aina taisteluun ensimmäisten joukossa etulinjassa. En pelkää mitään, enkä halua kuolla muulla tavalla kuin saada marttyyrin arvon kotimaani Irakin Kurdistanin puolesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat