Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkeliä odottaa omien piinapenkki

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Saksan kahdella hallituspuolueella on reipas perinne, ne nimittäin pitävät puoluekokouksensa joulukuun puolivälissä, pari viikkoa ennen joulua.

Sosiaalidemokraattien puoluekokous oli ja meni viime viikon lopulla.

Sen yllätys oli, että varakansleri ja demareiden puheenjohtaja Sigmar Gabriel valittiin vain 74 prosentin kannatuksella jatkamaan puolueensa puheenjohtajana. Hän oli ainoa ehdokas. Tulos on Gabrielin kaikkien aikojen heikoin.

Demareiden puoluekokouksessa kapina jäi puheenjohtajaäänestykseen. Saksan suurimman puolueen, kristillisdemokraattien (CDU) puoluekokouksessa taas tullaan näkemään, kuinka kovasti puheenjohtaja Angela Merkelin tuoli tutisee.

Karlsruhessa tänään sunnuntaina alkaneelta puoluekokoukselta odotetaan pakolaiskriisin aiheuttamien sisäisten erimielisyyksien perusteellista setvimistä.

CDU:n emopuoluetta konservatiivisempi nuorisojärjestö vaatii puoluetta määrittämään Saksaan tulevien pakolaisten määrälle ylärajan. Puolueen kunnallisjärjestöt vaativat Saksaan tiukempia rajatarkastuksia ja elektronista valvontaa. Yrittäjien oma puolueryhmä puolestaan esittää, että jokainen maahantulija pitäisi tarkistaa ennen Saksan rajan yli astumista.

Mikään näistä toimenpiteistä ei ilmeisesti ole puolueen johdon toimenpidelistassa. Arvaamattomia asioita voi siis tapahtua, vaikka johto on valmistellut kokoukselle minuutintarkan käsikirjoituksen. Sunnuntain, maanantain ja tiistain aikana tullaankin kuulemaan tulikivenkatkuisia puheenvuoroja Merkelin pakolaispolitiikasta.

Monen CDU:n puoluekokousedustajan luottamus liittokansleriin on mennyt. Maanantaina on vuorossa Merkelin puhe ja paikallisosastojen aktiivit kuuntelevat sitä nyt korvat höröllään.

Kristillisdemokraattien puoluekokous tulee määrittämään puolueen tulevaisuutta enemmän kuin koskaan Angela Merkelin 15 vuoden puheenjohtajakauden aikana.

Puolue tietää hyvin, että sen oikealla reunalla äänestäjiä kärkkyy oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD).

Vielä vuosi sitten joulukuussa Merkel kuittasi puheenjohtajaäänestyksessä 96,7 prosentin kannatuksen. Tänä vuonna kokouksen päätöslistalla ei ole puoluehallituksen eikä puheenjohtajan valintaa. Välivuosi sopii nyt Merkelille paremmin kuin hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat