Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastosopimusta kehutaan selkeäksi ja sitovaksi: ”Kaikki osapuolet ovat nyt samassa veneessä”

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Jari Lam ja Trond H. Trosdahl
Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen ja EK:n Mikael Ohlström
Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen ja EK:n Mikael Ohlström Kuva: Jari Lam ja Trond H. Trosdahl

Pariisissa lauantai-iltana solmittua historiallista ilmastosopimusta kehutaan Suomessa tärkeäksi välietapiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kirjoittaa Twitterissä, että Suomi toivoo ilmastosopimuksen tuovan mukanaan nopean ja vaikuttavan muutoksen. Lisäksi Sipilä kiittelee maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista (kesk) ja koko Suomen neuvotteluryhmää kovasta työstä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) toteaa Twitterissä, että maapallolla on uutta toivoa. ”Tämä päivä jää historiaan”, Stubb kirjoittaa.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) kirjoittaa Facebookissa, että uutiset Pariisista kuulostavat melkein liian hyviltä ollakseen totta. Sopimus rajaa maapallon lämpenemisen alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta. Lisäksi sopimuksen osapuolet sitoutuvat tekemään parhaansa, että lämpötilannousu rajoittuisi 1,5 asteeseen.

”Näyttää kuitenkin hienolta sopimukselta joka voisi maapallon pelastaa, mutta totuus on vasta sen täytäntöönpanossa. Ja hienoa että maat haluavat rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousun 1,5 asteeseen, mutta tähän asti luvatuilla toimilla ja annetuilla sitoumuksilla se ei vielä rajoittusi edes kahteen asteeseen”, Tuomioja huomauttaa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kiittää ilmastoneuvotteluja hyvästä lopputuloksesta.

”Pariisin ilmastosopimus antaa toivoa siitä, että pystymme rakentamaan kestävän tulevaisuuden lapsillemme”, Niinistö toteaa tiedotteessa.

Niinistö kuitenkin korostaa, että haasteita on yhä edessä. ”Jo nyt tiedetään, että toistaiseksi maiden antamat sitoumukset eivät riitä tavoitteen saavuttamiseen. Siksi on tärkeää, että sitoumukset toimeenpannaan tehokkaasti ja niitä voidaan kiristää säännöllisen tarkastelun perusteella”, Niinistö sanoo.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) on sitä mieltä, että kaikkien pitäisi olla tyytyväisiä sopimuksen syntymiseen.

"Olen usein kuullut tokaisun: ’Laitetaan ensin oma talous kuntoon ja katsotaan sitten jääkö varaa maailman parantamiseen.’ Globaalin ilmastopolitiikan kannalta katsoen tuossa lauseessa on kaikki pielessä. Toivottavasti noin ei ajattele kukaan eikä varsinkaan suuret saastuttajamaat kuten esimerkiksi Kiina ja Intia. Myöskään Suomessa ei pidä ajatella noin”, Turunen sanoo tiedotteessa.

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää hyvänä sitä, että kaikki maat ovat nyt mukana ilmastotoimissa.

”Uusi sopimus vahvistaa ilmastopolitiikan ennakoitavuutta koko maailmassa. Kaikki osapuolet ovat nyt samassa veneessä taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan”, liiton suojeluasiantuntija Hanna Aho kertoo luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

Suomalaisten kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestö Kepa on kuitenkin sitä mieltä, että sopimukseen kirjatut lämpötilatavoitteet ja valtioiden lupaamat ilmastotoimet ovat keskenään ristiriidassa.

”Yli 180 maan itse ilmoittamat päästövähennystavoitteet eivät riitä, vaan johtavat lähes kolmen asteen lämpenemiseen. Valtioilta, kaupungeilta, yksityissektorilta ja kaikilta kynnelle kykeneviltä tarvitaan konkreettisia tekoja jo ennen sopimuksen voimaantuloa”, WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle toteaa Kepan tiedotteessa.

”Viesti johtavilta ilmastotutkijoilta on selvä: fossiilisista polttoaineista on luovuttava ja globaalit hiilidioksidipäästöt on saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä. Teollisuusmaissa tämän on tapahduttava vielä nopeammin”, samassa tiedotteessa asiaa kommentoi Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyytyväinen siihen, että ilmastosopimuksessa viitataan kansainvälisiin päästömarkkinoihin.

”Se antaa tilaa sille, että voidaan kehittää kansainvälinen päästömarkkina tai ainakin päästövähennysyksikkö, joka on hyväksytty eri alueiden päästömarkkinoilla”, EK:n johtava asiantuntija Mikael Ohlström kommentoi sopimusta HS:lle.

Ohlströmin mielestä on hyvä, että maiden ilmastositoumuksia ja niiden toteutumista arvioidaan viiden vuoden välein.

”Vuoteen 2020 mennessä tapahtuva ilmastositoumusten tarkastelu tulee olemaan merkittävä välietappi, jolloin erityisesti G20-maiden olisi välttämätöntä kiriä omia päästötavoitteitaan kohti EU:n tasoa. Näin vältetään se, että kuilu EU:n ja muun maailman ilmastotoimien välillä kasvaisi entisestään”, Ohlström sanoo EK:n tiedotteessa.

Myös Energiateollisuus on tyytyväinen markkinamekanismin mainitsemiseen ja sopimukseen yleensäkin.

”Sopimus on selkeä, kunnianhimoinen ja sitova”, Energiateollisuuden energia- ja ilmastoasiantuntija Joona Turtiainen sanoo HS:lle.

Markkinaehtoisiin ilmastotoimiin kannustavia sopimuksen kirjauksia kehuu myös energiayhtiö Fortum.

”Ilmastokokouksen onnistuminen luo energiateollisuudelle vakaat pitkän aikavälin poliittiset puitteet, jotka suuntaavat investointeja vähäpäästöisiin tuotantomuotoihin”, yrityksen toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo tiedotteessa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on tyytyväinen siihen, että metsäkysymykset huomioitiin sopimuksessa. MTK kehuu sitä, että linjaus metsien hoidon ja kestävän metsätalouden merkityksestä hiilinielun ylläpitäjänä pysyi sopimuksessa.

”Ilahduttavaa oli seurata maatalouden vahvaa nousua. Maatalous nähtiin monissa puheissa ensi kertaa myös keskeisenä osana ratkaisua. Ei vain ruoantuottajana, mutta myös hiilen sitojana”, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola sanoo liiton tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat