Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisissa syntyi ilmastosopu – ”Maailman maat pystyvät yhteistyöhön, kun tarpeeksi iso asia on kyseessä”

”Hieno hetki”, sanoi Suomen neuvotteluja johtanut ympäristö­ministeri Kimmo Tiilikainen.

Ulkomaat
 
STEPHANE MAHE / Reuters
Ranskan presidentti Francois Hollande (vas.) kättelee YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin kanssa Pariisin ilmastokokouksessa.
Ranskan presidentti Francois Hollande (vas.) kättelee YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin kanssa Pariisin ilmastokokouksessa. Kuva: STEPHANE MAHE / Reuters
Fakta

Pariisin ilmastosopu

 Sopimus tehdään vuoden 2020 jälkeiseksi ajaksi. Mukana on 195 ilmastokokoukseen osallistuvaa maata.

 Tulee voimaan, kun sen on ratifioinut 55 osapuolimaata tai maaryhmää tai maajoukko, joka vastaa 55 prosentin osuutta maailman kasvihuonepäästöistä.

 Ensimmäinen kansainvälinen, oikeudellisesti sitova ilmastosopimus.

 Tavoitteena on 1,5 asteen lämpenemiskatto.

Pariisi

Pariisin ilmastokokouksessa saavutettiin lauantaina historiallinen sopu. Kokouksen 195 osanottajamaata solmivat maailman ensimmäisen, kaikkia maita oikeudellisesti sitovan kansainvälisen ilmastosopimuksen.

Sopimus rajaa maapallon lämpenemisen alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta. Lisäksi sopimuksen osapuolet sitoutuvat tekemään parhaansa, että lämpötilannousu rajoittuisi 1,5 asteeseen.

Pariisin sopimukseen ei tule eri maita sitovia päästötavoitteita. Maat jatkavat edelleen päästövähennyksiä omien lupaustensa pohjalta. Pariisin sopimukseen kirjataan kuitenkin, että vähennyksiä tarkastellaan tietyin väliajoin ja että ne ovat linjassa esimerkiksi tieteellisen tiedon kanssa.

Pariisin sopimus tehdään vuoden 2020 jälkeiseksi ajaksi.

Kokouksen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius eteni päättäväisesti kohti nuijankoputusta.

”Pienellä nuijalla voi tehdä suuria asioita”, hän sanoi aplodien myrskytessä yleistunnossa.

Artikkeliin liittyvät

Suomen neuvottelijana ollut Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) kuvaili saavutettua sopua ”hienoksi hetkeksi”.

”Pariisi näytti, että maailman maat pystyvät yhteistyöhön, kun tarpeeksi iso asia on kyseessä.”

Sopimus on vasta kehikko, mutta Tiilikaisen mielestä se tarjoaa Suomelle parannusta talous- ja työllisyystilanteeseen.

”Nyt pelikenttä on maailmalla tasaisempi teollisilla aloilla. Sopimus tarjoaa myös mahdollisuuksia hyödyntää puhtaan teknologian osaamista.”

Ilmastoneuvottelut ovat edenneet pitkän matkan. Ensimmäinen, oikeudellisesti sitova sopimus solmittiin 1997 ja se tunnetaan Kioton pöytäkirjana. Sittemmin sen tavoitteet ovat vesittyneet, kun suuret päästäjät jäivät pois uusilta velvoitekausilta.

Pariisin-sopimusta on rakennettu täysin erilaiselta pohjalta. Siinä maat määrittävät itse omat päästövähennystavoitteensa. Vähennysten kunnianhimoa kasvatetaan yhteisellä lämpötilatavoitteella ja seurantajärjestelmällä.

”Kyseessä on vahva paketti. Puheenjohtajamaa Ranska on onnistunut huomioimaan monia eri maaryhmille tärkeitä asioita”, sanoo Sitran vanhempi neuvonantaja, ilmastokokouksia seurannut Oras Tynkkynen.

Sopimuksessa löydettiin kompromissit viimeisiin avoimiin kysymyksiin rahoituksesta, kehitys- ja teollisuusmaiden vastuista ja toimien läpinäkyvyydestä.

Tynkkynen pitää hyvänä, että vaatimus päästövähennyksistä koskee kaikkia maita. Tiedot vähennyksistä pitää kirjata, ja vähennysten kunnianhimoa voi kasvattaa matkan varrella. Sopimuksen mukaan maat keskustelevat vähennyksistään ensimmäisen kerran 2018.

Rahoitustoimet eivät Yhdysvaltojen pyynnöstä ole osa varsinaista Pariisin oikeudellisesti sitovaa sopimusta. Pariisissa kuitenkin sovittiin, että aiemmin sovittu sadan miljardin dollarin vuosittainen ilmastorahoitus teollisuusmailta kehitysmaille on vain pohja, jota tarkastellaan uudelleen viimeistään 2025.

Pariisin sopimuksessa puhutaan ensimmäistä kertaa myös pitkän aikavälin tavoitteista, jotka ulottuvat vuosisadan loppuun. Sopimuksen mukaan kasvihuonekaasujen päästöt pitäisi saada nollatasolle vuosisadan puolivälin jälkeen.

”Sopimus on kaukana täydellisestä, mutta laiva alkaa kääntyä. Se, että Kiina ja Intia hyväksyivät pitkän aikavälin päästötavoitteet, on iso askel eteenpäin”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat