Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

50 000 ihmistä osoitti mieltään Puolassa hallitusta vastaan

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
KACPER PEMPEL / Reuters
Hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen Varsovaan kokoontui noin 50 000 ihmistä.
Hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen Varsovaan kokoontui noin 50 000 ihmistä. Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters

50 000 ihmistä kokoontui Puolan pääkaupungin Varsovan keskustaan lauantaina osoittamaan mieltään maan tuoretta konservatiivihallitusta vastaan.

Euroskeptinen ja konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) sai suurvoiton parlamenttivaaleissa lokakuussa. Puolue suhtautuu kielteisesti muun muassa aborttiin ja hedelmöityshoitoihin.

Mieltään osoittava joukko heilutti uutistoimisto AFP:n mukaan Puolan ja EU:n lippuja ja huusi iskulauseita kuten ”vapautta, tasa-arvoa ja demokratiaa”.

Mielenosoittajat presidentinlinnan ulkopuolella kertoivat, että heistä tuntuu, että heidän perusoikeutensa ovat uhattuina.

PiS sai poikkeuksellisen murskavoiton parlamenttivaaleissa lokakuussa. Se pyyhki pöytää kahdeksan vuotta valtaa pitäneellä Kansalaisfoorumi-puolueella läpi maan ja sai historiallisen enemmistön parlamenttiin.

Uusi hallitus on jo ehtinyt muun muassa vaihtaa Puolan perustuslakituomioistuimen tuomarit ja tiedustelupalveluiden johdon. Puolue suunnittelee myös mylläävänsä kansallisen televisioyhtiön hallintoa.

Arvostelijoiden mukaan PiS:n toimet viittaavat siihen, että puolue yrittää saada hallintaansa myös oikeuslaitoksen ja median.

”Minua pelottaa, että meistä tulee suvaitsematon maa, jossa vähemmistöjä sorretaan”, sanoi mieltään osoittanut 35-vuotias kauppias Karol Katra AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat