Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeistopopulistit jäivät vaille voittoa Ranskan aluevaaleissa – Le Pen: ”Mikään ei voi pysäyttää meitä nyt”

Ulkomaat
 
Le Pen: On valittava globalistien ja patrioottien välillä
Le Pen: On valittava globalistien ja patrioottien välillä
Oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen alkoi valmistella kannattajiaan jo vuoden 2017 presidentinvaaleihin. Puolue hävisi Ranskan aluevaaleissa toisella kierroksella lupaavan ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.
Fakta

Ranskan aluevaalit

 Ranskalaiset äänestävät sunnuntaina aluevaalien toisella kierroksella.

 Vaaleilla valitaan jäsenet alueneuvostoihin.

 Vaaleissa äänestetään puolueen listaa, ei yksittäistä ehdokasta.

 Ensimmäisen kierroksen voittaja oli Kansallinen rintama, joka vei kuusi aluetta kolmestatoista.

 Seuraavat vaalit järjestetään 2017, jolloin Ranskalle valitaan uusi presidentti.

Ranskan oikeistopopulistinen Front National eli Kansallinen rintama jäi ilman voittoja sunnuntaisissa aluevaaleissa. Se ei onnistunut saamaan johtoasemaa yhdelläkään alueella.

Kansallisen rintaman erityisenä kohteena oli kolme aluetta, joilla se menestyi aluevaalien ensimmäisellä kierroksella. Niissä voitto näytti kuitenkin menevän Nicolas Sarkozyn johtamalle konservatiivista republikaanipuoluetta.

Se voitti ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan seitsemällä alueella 13:sta, kun taas presidentti François Hollanden sosialistipuolue voitti viidellä alueella. Yhdellä alueella eli Korsikalla voittivat paikalliset nationalistit.

Kansallinen rintama sai viikontakaisella ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä kuudella alueella kolmestatoista. Siirtolaisvastaisen Kansallisen rintaman ei uskottu kuitenkaan saavan toisella kierroksella juurikaan uusia äänestäjiä, ja voittojen todennäköisyyttä pienensi myös muiden taktikointi. Jännitystä tosin lisäsi äänestysaktiivisuuden selkeä nousu.

Sosialistipuolue veti ehdokkaansa pois kahdelta tärkeältä alueelta sen jälkeen, kun Marine Le Penin johtama Kansallinen rintama oli menestynyt niillä ensimmäisellä kierroksella. Se pyysi tukijoitaan äänestämään Nicolas Sarkozyn johtamaa konservatiivista republikaanipuoluetta.

Näin tapahtui Nord-Pas-de-Calais–Picardiessa ja Provence-Alpes-Côte d’Azurissa, joissa Kansallisen rintaman kärkiehdokkaat ovat puoluejohtaja Marine Le Pen ja hänen siskontyttärensä Marion Maréchal-Le Pen.

”Äänestäjiä ei pitäisi kohdella kuin lapsia, eikä heitä pitäisi terrorisoida”, Marine Le Pen kommentoi sosialistien päätöstä äänestettyään sunnuntaina.

Sosialistit ovat tosin arvelleet osan kannattajistaan pysyvän mieluummin kotona kuin äänestävän sosialistien inhoaman Sarkozyn puoluetta.

Yhdenkin alueen voitto olisi päästänyt Kansallisen rintaman ensi kertaa aluehallinnon johtoon. Se taas olisi voinut toimia ponnahduslautana Marine Le Penin presidenttihaaveille vuoden 2017 vaaleissa.

”Mikään ei voi meitä pysäyttää nyt”, Le Pen sanoi silti kannattajilleen sunnuntai-iltana, kun alustavat tulokset oli julkaistu.

Hänen mukaansa puolue on nyt merkittävä oppositiovoima monilla alueilla.

Perjantaina pääministeri Valls sanoi, että äärioikeiston vaalivoitto voisi johtaa sisällissotaan.

”Äärioikeiston vaara ei ole kadonnut, ei ollenkaan”, Valls sanoi Reutersin mukaan sunnuntai-iltana ensimmäisten tulosten tultua.

”Tänä iltana ei ole aika helpotukselle tai voitonriemulle”, hän sanoi.

Arvostelijat ehtivät jo huomauttaa, että Kansallisen rintaman voittokulku tyssäsi ennemmin sosialistien vetäytymiseen kuin sen omaan epäonnistumiseen.

PASCAL ROSSIGNOL / Reuters
Kansallisen rintaman puoluejohtaja Marine Le Pen piti puheen ensimmäisten ennusteiden julkistamisen jälkeen.
Kansallisen rintaman puoluejohtaja Marine Le Pen piti puheen ensimmäisten ennusteiden julkistamisen jälkeen.
YVES HERMAN / Reuters
Illalla näytti siltä, että äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen oli häviämässä oman vaalitaistonsa. Kuvassa Penin kannattajia toisen kierroksen jälkeen.
Illalla näytti siltä, että äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen oli häviämässä oman vaalitaistonsa. Kuvassa Penin kannattajia toisen kierroksen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat