Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraava kokous Marokossa ensi vuonna

Kaikki rakastavat Pariisia – ilmastosovussa jokainen sai jotakin

Ulkomaat
 
Pariisin ilmastokokouksen hienoin hetki on tässä
Pariisin ilmastokokouksen hienoin hetki on tässä
Näin kopsahti pöytään historiallinen nuijankopautus, jolla sinetöitiin Pariisin-sopimus kansainvälisessä ilmastokokouksessa 12. joulukuuta 2015. Kuva: Reuters

Pariisi

Sukupolvemme tärkein päätös. Historiallinen sopu. Liian hyvä ollakseen totta.

Pariisissa lauantai-iltana solmittu maailman ensimmäinen kaikkia maita koskeva ja oikeudellisesti sitova ilmastosopimus sai tuoreeltaan ennennäkemättömät ylistyspuheet. Sopimusta kiittelivät valtiopäämiehet maasta ja puolukannasta riippumatta, ympäristö- ja kehitysjärjestöt, etujärjestöt, liike-elämä ja energiateollisuus.

Sopimus on tehty äärimmäisen taitavasti niin, että jokainen tunsi saavansa jotakin. Ranskan ulkoministeri ja kokouspuheenjohtajana ylistetty Laurent Fabius teki ranskalaisen diplomatian ihmeen.

Saarivaltioille ja ympäristöjärjestöille tärkeät pitkän aikavälin tavoitteet ja 1,5 asteen lämpenemistavoite ovat mukana. Yritykset iloitsevat myös pitkästä haarukasta, mutta eniten siitä, että sopimuksessa kaikki maailman maat osallistuvat päästövähennyksiin ja että mukana on maininta mahdollisesta markkinamekanismista, jolla päästöjen kustannuksia voi tasata.

Osallistujamaat ja neuvottelijat iloitsevat sovusta, jonka kanssa kehtaavat mennä kotiin. Ketään ei nöyryytetty, kaikki saivat jotain.

Kiitokset tiivistävät Pariisin-sopimuksen suurimman vahvuuden, joka on myös suurin heikkous. 195 maan yhteinen päätös suhtautua vakavasti ilmastomuutokseen vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin. Yritykset, kunnat ja kaupungit saivat viestin, että ilmastotoimet on syytä ottaa tosissaan.

Sopimuksen heikkous on, että se on enemmän viesti kuin oikea työkalupakki. Taloa varten kallio on räjäytetty ja perustukset valettu, mutta menee vielä kauan ennen kuin päästään tappelemaan tapetin kuosista. Ja sekin pitää todennäköisesti tehdä 195 maan kanssa yhteisymmärryksessä.

Kallion räjäyttäminen ei silti ole vähäinen työ. Se tarvittiin, jotta päästään eteenpäin. Sopimuksen selkeänä voittona voidaan pitää lämpötilatavoitetta, jossa tavoitellaan maapallon lämpenemisen pysäyttämistä alle 1,5 asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Sopimus tunnustaa myös, että kasvihuonekaasupäästöt on vietävä nollatasolle 2050 jälkeen. Samalla se avaa oven mallille, jossa nollatasoa arvioidaan yhdessä kasvihuonekaasuja sitovien nielujen kanssa.

Kööpenhaminan epäonnistumisen jälkeen Pariisin-kokous rakennettiin täysin erilaiselta pohjalta. Tärkein ero on, että maat tekevät päästövähennyslupauksensa vapaaehtoisesti, eikä niistä lipsumiselle ole rangaistusjärjestelmää. Pariisia ennen 186 maata antoi lupauksensa, ja vielä lauantai-iltana, Pariisin-sovun jälkeen, mukaan liittyi neuvotteluja vuosikausia hidastanut Venezuela.

YK:n arvioiden mukaan nykyiset lupaukset johtavat 2,7 asteen lämpenemiseen, millä olisi maailmanlaajuisesti tuhoisat seuraukset. Sopimuksen tavoitteiden ja käytännön toimien välille aukeaa siis vielä ammottava kuilu.

Kuilua yritetään kuroa umpeen sopimuksen kohdilla, jotka koskevat läpinäkyvyyttä ja raportointia. Maat sitoutuvat kertomaan entistä tarkemmin kasvihuonekaasupäästöjensä määrästä ja osallistumaan keskusteluihin, joissa vähennystavoitteita on mahdollista kiristää esimerkiksi uuden tieteellisen tiedon valossa. Sopimus myös kieltää taka-askeleet. Uusien lupauksien on oltava aina aiempia kunnianhimoisempia.

Läpinäkyvyyden ja raportoinnin lisääminen oli erityisesti Euroopan unionin ja sen osana neuvotelleen Suomen tavoite. EU ja Suomi olivat tyytyväisiä myös, että jatkossa kaikki maailman maat osallistuvat päästölupausten antamiseen, kykynsä mukaan. Selkeä erottelu teollisuusmaiden ja kehitysmaiden vastuista murtui.

Mitä Pariisista sitten seuraa?

Seuraavassa osapuolikokouksessa Marokossa neuvottelijoita odottaa iso kasa pienempiä päätöksiä. Valituille keinoille on perustettava työryhmiä, dialogeja ja neuvotteluraiteita. Miten rakennettaisiin globaali päästökauppajärjestelmä? Miten teknologiaa kehitysmaat tarvitsevat raportoidakseen päästöistään luotettavasti? Mitä tarkoittaa 1,5 asteen lämpenemistavoite käytännössä?

Päästövähennyslupauksia tarkastellaan seuraavan kerran vuonna 2018, milloin myös Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC tekee uuden raportin 1,5 asteen mallista.

Pariisin-kokouksen viimeiseen istuntoon osallistunut Ranskan presidentti François Hollande päätti näyttää esimerkkiä tuoreeltaan. Hollande lupasi, että ottaa henkilökohtaiseksi vastuukseen Ranskan päästötavoitteen tarkastelemisen ennen vuotta 2020 ja että Ranskalta löytyisi lisärahaa erityisen haavoittuvien maiden tukemiseen.

Hollanden lupaukset eivät vielä saaneet seuraajia päätösistunnossa. Teot ovat kuitenkin välttämättömiä, jos talo yritetään toden teolla pystyttää.

Benoit Tessier / Reuters
Sadat ympäristöaktivistit muodostivat kirjoituksen toivosta ja rauhasta Eiffeltornin juurella Pariisissa joulukuun alussa.
Sadat ympäristöaktivistit muodostivat kirjoituksen toivosta ja rauhasta Eiffeltornin juurella Pariisissa joulukuun alussa.
Stephane Mahe / Reuters
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sekä Ranskan presidentti Francois Hollande juhlivat vastavalmistunutta ilmastosopimusta Pariisissa lauantaina.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sekä Ranskan presidentti Francois Hollande juhlivat vastavalmistunutta ilmastosopimusta Pariisissa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat