Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeistopopulistit puolustavat johtoaan Ranskan aluevaalien ratkaisukierroksella – äänestysaktiivisuus kohosi sunnuntaina

Ulkomaat
 
BENOIT TESSIER / Reuters
Kansallisen rintaman kärkiehdokkaat aluevaaleissa, puoluejohtaja Marine Le Pen (vas.) ja hänen siskontyttärensä Marion Maréchal-Le Pen esiintyivät kampanjatilaisuudessa Pariisissa torstaina. Ilo vaihtui illalla pettymykseksi.
Kansallisen rintaman kärkiehdokkaat aluevaaleissa, puoluejohtaja Marine Le Pen (vas.) ja hänen siskontyttärensä Marion Maréchal-Le Pen esiintyivät kampanjatilaisuudessa Pariisissa torstaina. Ilo vaihtui illalla pettymykseksi. Kuva: BENOIT TESSIER / Reuters
Fakta

Ranskan aluevaalit

 Ranskalaiset äänestävät sunnuntaina aluevaalien toisella kierroksella.

 Vaaleilla valitaan jäsenet alueneuvostoihin.

 Vaaleissa äänestetään puolueen listaa, ei yksittäistä ehdokasta.

 Ensimmäisen kierroksen voittaja oli Kansallinen rintama, joka vei kuusi aluetta kolmestatoista.

 Seuraavat vaalit järjestetään 2017, jolloin Ranskalle valitaan uusi presidentti.

Ranskan sunnuntaisten aluevaalien toisen ja ratkaisevan kierroksen ensimmäisiä tuloksia odotetaan heti iltayhdeksän jälkeen, kun vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet.

Ensimmäisellä kierroksella Marine Le Penin johtama oikeistopopulistinen Front National eli Kansallinen rintama voitti kuudella alueella kolmestatoista, mutta sillä on kova työ pitää ykkössijansa edes parilla alueella.

Siirtolaisvastaisen Kansallisen rintaman ei ole uskottu saavan toisella kierroksella juurikaan uusia äänestäjiä, ja voittojen todennäköisyyttä pienentää myös muiden taktikointi.

Tosin uutistoimisto Reutersin mukaan äänestysaktiivisuus nousi sunnuntaina selvästi verrattuna vaalien ensimmäiseen kierrokseen viime viikolla.

Presidentti François Hollanden ja pääministeri Manuel Vallsin sosialistipuolue on vetänyt ehdokkaansa pois kahdelta tärkeältä alueelta ja pyytänyt tukijoitaan äänestämään Nicolas Sarkozyn johtamaa konservatiivista republikaanipuoluetta.

Näin on pohjoisessa Nord-Pas-de-Calais–Picardiessa ja kaakkoisessa Provence-Alpes-Côte d’Azurissa, joissa Kansallisen rintaman kärkiehdokkaat ovat puoluejohtaja Marine Le Pen ja hänen siskontyttärensä Marion Maréchal-Le Pen.

”Äänestäjiä ei pitäisi kohdella kuin lapsia, eikä heitä pitäisi terrorisoida”, Marine Le Pen kommentoi sosialistien päätöstä äänestettyään sunnuntaina.

Näistä alueista ensimmäisessä republikaanit ovat voittamassa Kansallisen rintaman 53 prosentin ääniosuudella ja jälkimmäisessä 54 prosentin osuudella, ennustaa TNS-Sofres-tutkimusyhtiön kysely uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sosialistit ovat tosin arvelleet osan kannattajistaan pysyvän mieluummin kotona kuin äänestävän sosialistien inhoaman Sarkozyn puoluetta.

Yhdenkin alueen voitto päästäisi Kansallisen rintaman ensi kertaa aluehallinnon johtoon. Se taas voisi toimia ponnahduslautana Marine Le Penin presidenttihaaveille vuoden 2017 vaaleissa.

Perjantaina pääministeri Valls sanoi, että äärioikeiston vaalivoitto voisi johtaa sisällissotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat