Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi tuuppi toimittajia ja diplomaatteja sananvapausaktivistin oikeudenkäynnissä Pekingissä

Ulkomaat
 
KIM KYUNG-HOON Reuters
Siviilipukuiset poliisit nostavat poliisin maahan tuuppimaa Pu Zhiqiangin kannattajaa Pekingissä lähellä oikeustaloa, jossa Pun oikeudenkäynti alkoi maanantaina.
Siviilipukuiset poliisit nostavat poliisin maahan tuuppimaa Pu Zhiqiangin kannattajaa Pekingissä lähellä oikeustaloa, jossa Pun oikeudenkäynti alkoi maanantaina. Kuva: KIM KYUNG-HOON Reuters

Peking

Kiinan poliisi käytti kovia otteita toimittajia, diplomaatteja ja paikalle kokoontuneita kansalaisia kohtaan, kun tunnetun kiinalaisen lakimiehen oikeudenkäynti pidettiin maanantaina Pekingissä.

Syytettynä oli sananvapaus- ja ihmisoikeusasioihin erikoistunut lakimies Pu Zhiqiang, jota uhkaa hänen lakimiehensä mukaan enimmillään kahdeksan vuoden tuomio internet-viestittelystä. Häntä syytetään rikoksista nimeltä ”riidan haastaminen ja ongelmien lietsominen” sekä ”etniseen vihaan yllyttäminen”.

Syytteet koskevat seitsemää kommenttia, jotka Pu on julkaissut Twitteriä muistuttavassa kiinalaisessa yhteisöpalvelu Weibossa vuosien 2011 ja 2014 välillä. Niistä kolmessa arvosteltiin muun muassa virkamiehiä. Neljä muuta koski Kiinan politiikkaa vähemmistöalueilla Xinjiangissa ja Tiibetissä.

Tuomioistuin ei ole kertonut, milloin se aikoo antaa tuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Pun syyttämistä voimakkaasti.

”Mikään, mitä Pu on kirjoittanut, ei ole rikkonut mitään lakia, mutta hänen viranomaiskohtelunsa varmasti on”, ilmoitti ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Kiinan-johtaja Sophie Richardson järjestönsä maanantaina julkaisemassa lausunnossa.

Pu, 50, on ollut vangittuna yli puolitoista vuotta. Hänet otettiin kiinni toukokuussa 2014 sen jälkeen, kun hän oli osallistunut yksityiseen tilaisuuteen, jossa puhuttiin Pekingin Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylystä.

Pu on itsekin vuoden 1989 demokratialiikkeen veteraaneja. Sittemmin hän on lakimiehenä puolustanut monia nimekkäitä aktivisteja oikeudessä. Hänen asiakkaisiinsa on kuulunut esimerkiksi taiteilija Ai Weiwei.

Oikeustalolla, jossa Pun oikeudenkäynti pidettiin, oli aamulla runsaasti ulkomaalaisia toimittajia sekä noin puoli tusinaa diplomaattia Yhdysvaltojen ja eräiden EU-maiden suurlähetystöistä. Ketään heistä ei päästetty sisään oikeustaloon seuraamaan oikeudenkäyntiä.

Oikeudenkäyntiä katsomaan tulleet joutuivat jäämään kadulle, josta poliisit ja joukko ilmeisen organisoituneita siviilipukuisia miehiä tuuppivat heitä kauemmas. Etenkin siviipukuiset repivät ja tönivät hetkittäin kovaotteisesti.

Kun Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähetystön edustaja Dan Biers luki paperista suurlähetystönsä lausuntoa toimittajille, siviilipukuiset miehet keskeyttivät hänet tuuppimalla joukon hajalle virkapukuisten poliisien katsellessa vierestä.

Biers sai kuitenkin luettua lausunnon hetkeä myöhemmin sivummalla. Lausunnon mukaan Yhdysvallat on huolissaan siitä, että Pu Zhiqiangia syytetään epämääräisten lainkohtien nojalla.

”Herra Pun kaltaisten lakimiesten ja kansalaisyhteiskunnan johtajien ei pitäisi olla jatkuvan alistamisen kohteina, vaan heidän pitäisi saada osallistua menestyvän ja vakaan Kiinan rakentamiseen”, Biers sanoi. ”Kehotamme Kiinan viranomaisia vapauttamaan herra Pun.”

Myös Euroopan Unionin Pekingin-delegaatio ilmaisi huolensa Pun kohtelusta. Lausunnon luki EU-delegaation edustaja Albert Grech kadulla noin neljänsadan metrin päässä oikeustalosta.

”Herra Pu Zhiqiangia vastaan nostetut syytteet herättävät vakavaa huolta niiden takeiden johdonmukaisuudesta, jotka Kiinan perustuslaki antaa kokoontumis-, mielipiteen- ja ilmaisunvapaudelle”, Grech sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat