Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK: Naiset tekevät yli puolet kaikesta työstä maailmassa

UNDP:n raportissa työksi on laskettu myös vapaaehtoistyö, luova työ ja kotityöt sekä perheenjäsenten hoiva. Tällaisesta palkattomasta työstä naiset tekevät kolme neljännestä.

Ulkomaat
 
Darley Shen / Reuters
Naiset maalasivat Pokémon-hahmo Pikachulta näyttäviä säästölippaita dehualaisessa tehtaassa Kiinassa joulukuussa 2014.
Naiset maalasivat Pokémon-hahmo Pikachulta näyttäviä säästölippaita dehualaisessa tehtaassa Kiinassa joulukuussa 2014. Kuva: Darley Shen / Reuters

Naiset tekevät 52 prosenttia kaikesta työstä maailmassa, mutta vain kolmanneksen palkkatyöstä, YK:n kehitysohjelma UNDP arvioi maanantaina.

Tiedot ilmenevät UNDP:n Etiopian Addis Abebassa julkaisemasta Inhimillisen kehityksen raportista 2015.

Raportissa työksi on laskettu myös vapaaehtoistyö, luova työ ja kotityöt sekä perheenjäsenten hoiva. Tällaisesta palkattomasta työstä naiset tekevät kolme neljännestä.

UNDP on arvioinut inhimillistä kehitystä raporteissaan vuodesta 1990.

Termillä tarkoitetaan ihmisten valinnanmahdollisuuksien muutosta eli käytännössä laajenemista. Sitä mitataan maittain indeksillä, jossa huomioidaan mahdollisuutta niin pitkään elämään kuin tiedonhankintaan ja kohtuulliseen elintasoon. Mittareina ovat elinajanodote syntymähetkellä, koulutuksen pituus tai sen odotettu pituus ja bruttokansantuote henkeä kohden.

Suomi kuuluu maihin, joissa inhimillinen kehitys on hyvin korkeaa. Listauksessa Suomi on sijalla 24. Tulokseen on vaikuttanut Suomen kansantalouden supistuminen.

Yleisesti maailma on mennyt koko mittausajalla parempaan suuntaan eli ihmisillä on selvästi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa elämäänsä kuin aiemmin, UNDP toteaa.

Kun vuonna 1990 matalan inhimillisen kehityksen piirissä oli kolme miljardia ihmistä, luku on nyt runsas miljardi. Nyt ihmiset elävät keskimäärin pidempään, useampi lapsi käy koulua ja selvästi useamman ulottuvilla on puhdasta vettä kuin vuonna 1990.

Köyhyys on vähentynyt selvästi. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on laskenut 1,9 miljardista 836 miljoonaan. Myös lapsikuolleisuus on puolittunut.

UNDP:n mukaan työ – käytännössä palkkatyö – on keskeisessä roolissa valinnanmahdollisuuksien laajenemisessa, sillä työ mahdollistaa elannon ja taloudellista turvaa.

Yhteys ei kuitenkaan ole automaattinen, sillä osa työstä estää inhimillistä kehitystä, UNDP toteaa.

Sen arvion mukaan 21 miljoonaa ihmistä on pakkotyössä. Pakkotyössä olevien kustannuksella, joka voi olla käytännössä jopa orjuutta, kerätään vuosittain 150 miljardin euron tulot.

Lapsityöläisiä taas on 168 miljoonaa eli 11 prosenttia maailman lapsista. Heistä puolet tekee vaarallista työtä.

Työssäkäyviksi köyhiksi lasketaan 830 miljoonaa ihmistä. He elävät alle kahdella eurolla päivällä, vaikka käyvät töissä.

UNDP:n mukaan teknologian nopea kehitys, voimistuva globalisaatio, ikääntyvät yhteiskunnat ja ympäristöongelmat muuttavat työtapoja ja työn merkitystä nopeasti.

Järjestön mukaan hallitusten pitäisi taata, ettei kukaan jäisi nopeasti muuttuvassa työmaailmassa jälkeen.

Raportin kirjoittanut Selim Jahan totesi UNDP:n tiedotteessa, ettei koskaan ole ollut parempi aika olla korkeasti koulutettu ja kyvykäs työssään.

Maailma on aiempaa avoimempi ja yhteydenpito on digitaalisen kehityksen ansiosta helpompaa myös rajojen yli.

Samalla työelämän epätasa-arvo syvenee, sillä olot ovat huonot niille, joilla on heikommat valmiudet, kun osa perinteisistä töistä katoaa, UNDP varoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat