Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan äärioikeisto kärsi tappion uurnilla ja vahvistui

Ranskan äärioikeistolaisen Front Nationalin eli Kansallisen rintaman nousukiito katkesi aluevaalien toisella kierroksella.

Ulkomaat
 
Yves Herman / Reuters
Ranskan Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen tapasi kannattajiaan Nord-Pas-de-Calais-Picardiessa kärsittyään vaalitappion sunnuntaina.
Ranskan Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen tapasi kannattajiaan Nord-Pas-de-Calais-Picardiessa kärsittyään vaalitappion sunnuntaina. Kuva: Yves Herman / Reuters

Ranskan äärioikeistolaisen Front Nationalin eli Kansallisen rintaman nousukiito katkesi aluevaalien toisella kierroksella. Se ei saanut johtosijaa yhdelläkään alueella, vaikka sai ensimmäisellä kierroksella noin 30 prosenttia äänistä.

Vaalien voittajia olivat lopulta perinteiset valtapuolueet.

Nicolas Sarcozyn johtama keskustaoikeisto voitti seitsemällä alueella 13:sta. Istuvan presidentin François Hollanden sosialistit voittivat kuudella alueella.

Äärioikeisto keräsi silti ennätyksellisen suuren äänimäärän.

”Front National on erittäin vahva, vaikka isot puolueet onnistuivat blokkaamaan sen. Peli ei todellakaan ole pelattu”, sanoo Niilo Kauppi, joka on tutkimusprofessori Jyväskylän yliopistossa sekä Ranskan kansallisessa tieteellisessä tutkimuskeskuksessa.

Äänestysvilkkaus kasvoi kymmenen prosenttiyksikköä ensimmäisestä kierroksesta. Se viittaisi siihen, että monet toiselle kierrokselle ilmaantuneet äänestäjät äänestivät nimenomaan Kansallista rintamaa vastaan.

Kauppi arvioi, että vaalitulos kärjistää Ranskan politiikan jakolinjoja entisestään.

”Perinteisesti Ranskassa on ollut oikeisto vastaan vasemmisto, mutta nyt tilanne tulee olemaan entistä enemmän äärioikeisto vastaan muut”; Kauppi sanoo.

Sosialistit liittoutuivat keskustaoikeiston kanssa toisella kierroksella estääkseen Kansallisen rintaman nousun. Se on poliittisesti hankala, epäpyhä liitto.

”Ranskalaiset sosialistit eivät ole kuten suomalaiset sosialidemokraatit. He ovat nimenomaan sosialisteja, ja kannattavat hyvin erityyppistä talouspolitiikkaa kuin oikeisto”, sanoo Kauppi.

Hän arvioi, että yhteistyö puolueiden välillä jää hetkittäiseksi taktikoinniksi. Jo vuonna 2002 sosialistit tukivat toisella kierroksella Jacques Chiracia Kansallisen rintaman perustajaa Jean-Marie Le Peniä vastaan.

Ranskan presidenttivetoisessa järjestelmässä päämielenkiinto on valtionpäämiehen vaaleissa. Vaalivoitto aluevaaleissa olisi voinut tarjota Marine Le Penille symbolisen ponnahduslaudan niitä kohden.

Käytännössä asialla tuskin on juurikaan merkitystä, Kauppi arvioi.

”Presidentinvaali on yksilövaali, ja Marine Le Pen on karismaattinen ehdokas”, hän sanoo.

Nyt puoluejohtaja voi pelata uhrimentaliteetilla. Hän syytti heti sunnuntai-iltana vanhoja valtapuolueita lokakampanjasta hänen joukkojaan vastaan.

Sosialistien suosio vaaleissa oli odotettua parempi. Presidentti Hollande on ollut epäsuosittu, mutta kuukauden takainen terrori-isku on saanut hänet näyttäytymään vahvempana valtiojohtajana.

”Hollande on ollut vähän kuin lapanen, ryhdikkyys on puuttunut alusta saakka. Nyt hänen asemansa on pönkittynyt”, Kauppi sanoo.

Hollandelle antaa nostetta myös Pariisin ilmastokokouksessa saavutettu sopimus. The Economist -talouslehti arveli vaalituloksen jälkeen, että presidentti asettuu lähes varmasti ehdolle vuoden 2017 presidenttivaaleissa.

Äärioikeiston menestys Ranskassa voi heijastua muualle Eurooppaan.

”Marine Le Pen on onnistunut muuttamaan Kansallisen rintaman avoimen rasistisesta puolueesta salonkikelpoiseksi populismiksi. Se on toiminut, ja voi olla, että muut yrittävät samanlaista mallia”, hän sanoo.

Kaupin mukaan populismi vetoaa, sillä Ranska on monella tapaa melko konservatiivinen maa, jossa on selvästi erottuva eliitti. Samaan aikaan sillä on kolonialismin perintöön liittyviä ongelmia ja suuri muslimiväestö, jonka tilanne on pitkään ollut aika hankala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat