Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gazaan päätynyt syyrialaispakolainen unelmoi ravintolaketjusta – ”Aleppon kokit ovat parhaita savugrillaajia”

Gazan kaistaleelle oman ravintolansa avannut syyrialaispakolainen työllistää nykyisin maanmiehiään ja unelmoi Lähi-itään leviävän ravintolaketjun perustamisesta.

Ulkomaat
 
Syyrialaispakolainen avasi Gazaan erinomaisesti pärjäävän ravintolan
Syyrialaispakolainen avasi Gazaan erinomaisesti pärjäävän ravintolan
Alepposta taisteluita paennut syyrialaiskokki Warif Hamido avasi vuonna 2014 Gazan kaistaleelle ravintolan, joka työllistää nykyisin Hamidon pakolaisiksi lähteneitä maanmiehiään. Syyrialaiskokki unelmoi nyt uusien toimipisteiden avaamisesta sodan runtelemaan Aleppoon ja Israelin Jerusalemiin.

Syyrian sotaa on paennut varovaistenkin arvioiden mukaan noin kuusi miljoonaa ihmistä. Lähtijöiden kohtalot ovat usein lohduttomia, mutta ajoittain joukosta nousee myös toivoa herättäviä selviytymistarinoita.

Yksi tällainen kertomus alkoi, kun aleppolainen 35-vuotias kokki Warif Hamido pakeni perheineen vuonna 2011 levinnyttä sisällissotaa. Turkkiin suuntautunut pakomatka jatkui Egyptin kautta Gazan kaistaleen palestiinalaisalueille.

”Palestiinalainen ystäväni ehdotti, että kokeilisin onneani Gazassa. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa, matkata Egyptistä tunneleita pitkin Gazaan, tai palata salakuljettajien matkassa takaisin Turkkiin perheeni luo. Merimatka oli kuitenkin liian vaarallinen, joten jatkoin Gazaan”, Hamido kertoo uutistoimisto Reutersille.

Hamido aloitti työskentelemällä palkollisena gazalaisessa ravintolassa, mutta Israelin pommitukset romahduttivat alueen talouden ja jättivät hänet työttömäksi. Hamido onnistui kuitenkin raapimaan kasaan riittävän rahasumman oman syyrialaisravintolan avaamiseksi. Syriana -ravintola löysi nopeasti asiakaskuntansa, joiden ansiosta se selvisi myös vuoden 2014 Gazan sodan 50 päivää kestäneistä taisteluista.

”Syyrialainen keittiö yhdistelee useita Lähi-idän ruokatyylejä, ja aleppolaiset kokit ovat kuuluja koko arabimaailmassa. Olemme parhaita savugrillauksessa ja kebabeissa”, kuvailee Hamido.

Nykyisin Hamodon ravintola työllistää hänen pakolaisiksi päätyneitä maanmiehiään.

”Unelmani on palata Syyriaan ja avata kotikaupungissani Aleppossa oma ravintola. Sen jälkeen haluaisin avata uusia toimipisteitä Gazassa ja Jerusalemissa”, Hamido kertoo.

Gazalaiset asiakkaat kiittelevät ravintolaa siistiksi ja palvelua hyväksi.

”Tämä on ensimmäinen syyrialainen ravintola Gazassa. Paikka on siisti ja henkilökunta ystävällistä. Ruoka on erinomaista, olen hyvin tyytyväinen”, kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelema Mahmudiksi esittäytynyt gazalaismies.

Syriana-ravintolasta on tullut Gazan syyrialaispakolaisten tapaamispaikka, johon keräännytään puimaan koti-ikävää.

”Olemme kaikki ystäviä ja keskustelemme kotikaupunkiemme asioista. Joskus asiakkaat jopa unohtavat tilata ruokaa keskittyessään vaihtamaan kuulumisia”, kertoo Hamidon ravintolassa työskentelevä Damaskoksesta kotoisin oleva Anas Abu Ajina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat