Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nationalismin tutkija Benedict Anderson on kuollut

Anderson kuoli nukkuessaan Malangissa Jaavan itäosissa, kertoo uutistoimistojen siteeraama Indonesian media. Kuolinsyystä ei vielä ole varmuutta.

Ulkomaat
 
Verso
Benedict Anderson
Benedict Anderson Kuva: Verso

Yksi maailman tunnetuimmista nationalismin tutkijoista Benedict Anderson kuoli sunnuntaina 79-vuotiaana.

Uutistoimistojen siteeraaman Indonesian median mukaan Anderson kuoli nukkuessaan Malangissa Jaavan itäosissa. Kuolinsyystä ei vielä ole varmuutta.

Cornellin yliopiston professori Anderson oli tunnettu Indonesian ja Kaakkois-Aasian tutkija, joka ei pitkään voinut käydä Indonesiassa Suharton diktatuurin aikana. Anderson puhui useita eurooppalaisten kielten lisäksi useita Kaakkois-Aasian kieliä ja kertoi joskus ajattelevansa indonesiksi.

Andersonin tunnetuimmat työt liittyvät kuitenkin nationalismiin. Maailmanmainetta toi vuonna 1983 ensimmäisen kerran julkaistu Imagined Communities, josta tuli nopeasti klassikko ja yksi alan vaikutusvaltaisimmista teoksista.

Kirja liittyi hänen tutkimuksiinsa Indonesiasta. Hän alkoi pohtia, miksi hyvinkin monista erilaisista etnisistä ryhmistä ja eri kieltä puhuvista joukoista koostuvat kansakunnat pysyvät kasassa.

Kirjan nimi tuli hänen keskeisestä teoriastaan, että kansat ja kansakunnat ovat kuviteltuja yhteisöjä, koska kaikki yhteisön jäsenet eivät voi tuntea toisiaan. Hän liittikin kansakuntien synnyn ja nationalismin kirjapainotekniikan syntyyn, sillä se mahdollisti laajemman julkisuuden.

Anderson näki nationalismissa myönteisiäkin puolia, sillä se esimerkiksi mahdollisti solidaarisuuden tuntemattomia kohtaan. Tämä tosin edellytti näiden ihmisten kuulumisen samaan kuviteltuun yhteisöön.

Benedict Anderson syntyi vuonna 1936 Kiinan Kunmingissa irlantilais-englantilaiseen perheeseen. Perhe pakeni Japanin Kiinan-miehitystä aluksi Irlantiin, mutta Anderson vietti nuoruutensa pääosin Kaliforniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat