Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonat nepalilaiset ajautumassa syvemmälle kurjuuteen – lakimuutos estää lääkkeiden ja polttoaineen tuonnin Intiasta

Protestit estävät elintärkeiden tarvikkeiden maahantuonnin. YK arvioi, että jopa kolme miljoonaa nepalilaislasta sairastuu talvikuukausien aikana.

Ulkomaat
 
NAVESH CHITRAKAR / Reuters
Nainen kuivatti pyykkiä hätämajansa edustalla Bhaktapurissa Nepalissa marraskuussa. Hänen talonsa tuhoutui maanjäristyksessä viime keväänä.
Nainen kuivatti pyykkiä hätämajansa edustalla Bhaktapurissa Nepalissa marraskuussa. Hänen talonsa tuhoutui maanjäristyksessä viime keväänä. Kuva: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Syyskuussa hyväksytty Nepalin ensimmäinen varsinainen perustuslaki on syventämässä miljoonien jo entuudestaan äärimmäisen köyhien nepalilaisten elämää.

Uudistuksesta kehkeytynyt kriisi on aiheuttanut vakavan pulan muun muassa polttoaineista sekä lääkkeistä. YK arvioi, että pulan vuoksi jopa kolme miljoonaa nepalilaislasta tulee sairastumaan talvikuukausien aikana. Nepalin keskuspankki puolestaan arvioi, että yksin polttoainepula sysää 800 000 nepalilaista köyhyysrajan alapuolelle, kertoo Thomson Reuters -säätiö.

Humanitaarisen hädän lisääntyminen on nepalilaisille kova paikka, sillä maa kärsii edelleenkin keväällä koetuista maanjäristyksistä. Tuhoissa kuoli noin 9 000 ihmistä ja satojatuhansia koteja tuhoutui.

”Ellei tämä kriisi lopu, tulee jälleenrakentaminen jäämään limboksi”, Nepalin hallituksen edustaja totesi BBC:n mukaan.

Ongelmat alkoivat kasautua perustuslain hyväksymisen jälkeen syyskuussa, kun madhesi-vähemmistöön kuuluvat kokivat lain syrjivän heitä. Madhesit aloittivat protestit Intian ja Nepalin rajalla ja estivät esimerkiksi polttoaineiden kuljetukset maahan. Yhteenotoissa on kuollut kymmeniä ihmisiä.

Nepal on syyttänyt Intiaa madhesien tukemisesta ja kauppasaarrosta. Vähemmistön edustajia asuu myös Intiassa.

”Tämä on kosto Intialta, joka ei ole tyytyväinen uuteen perustuslakiimme. Tämä on kauppasaarto, vaikka sitä ei ole virallisesti julistettukaan”, hallituksen edustaja Laxmi Prasad Dhakal totesi CNN:n mukaan.

Intia, jonka hyödykkeistä Nepal on riippuvainen, on kiistänyt syytteet kauppasaarrosta ja Nepalin ongelmista.

Kriisin vuoksi kolmen lapsen leskeksi jäänyt äiti, 35-vuotias Nirmala Bhandari lähtee joka päivä kahdeksi tunniksi etsimään polttopuita, sillä kaasua ei kriisin vuoksi enää saa.

”Vietimme lasteni kanssa kolme päivää kaasukaupan ulkopuolella, mutta emme saaneet mitään. Nyt tärkeintä minulle on se, että saan tehtyä ruokaa lapsilleni. Kaikki muu on toissijaista”, Bhandari kertoi Thomson Reutersille kylässä lähellä pääkaupunki Kathmandua.

Kriisi näkyy myös pääkaupungissa.

Tuhannet nepalilaiset jonottavat kaasua tyhjien kaasusäiliöiden kanssa vain kuullakseen, ettei kaasutoimituksia ole tullut Intiasta edelleenkään. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet mustassa pörssissä rajusti ja bensa-asemilla voi nähdä kahden kilometrin mittaisen jonon.

Myös lentoja on polttoainepulan vuoksi vähennetty ja maalle tulonlähteenä tärkeä turismi on kärsinyt pulasta. Ravintoloissakaan ei voi tehdä ruokaa, kun kaasua ei ole.

Nepal on saanut jonkin verran polttoainetta Kiinasta ja neuvottelee energiantoimituksista lisäksi Saudi-Arabian ja Bangladeshin kanssa.

Kova pula on myös lääkkeistä. Thomson Reutersin mukaan 60 prosenttia lääkkeistä tulee Intiasta, ja nyt lääkevarastot ovat huvenneet lähes tyhjiksi. Kathmandun sairaaloissa on siirretty leikkauksia lääkepulan vuoksi.

”Jos tätä jatkuu vielä muutaman viikon, potilaita saattaa alkaa kuolla”, Nepalin lääkärijärjestön edustaja Mukti Ram Shrestha totesi.

Lisäksi Nepalin talous kärsii kriisistä pahoin. Nepalin talousministeriön mukaan maan talouskasvu jää tänä vuonna kahteen prosenttiin, kun aiemmin kasvuvauhdin ennustettiin olevan kolminkertainen. Kaupankäynti on vähentynyt kolmanneksella, kertoo BBC.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat