Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan kristillisdemokraatit tiukensivat turvallisuutta ja pakolaisia koskevaa julistustaan – Merkel puhui puolueen tuen taakseen

Liittokansleri sai puolueeltaan tuen poikkeuksellisen puheen jälkeen. Merkelin tulevaisuuden kannalta tuki oli ratkaisevan tärkeä.

Ulkomaat
 
RALPH ORLOWSKI / Reuters
Angela Merkel puhui Saksan kristillisdemokraattien puoluekokouksessa Karlsruhessa maanantaina.
Angela Merkel puhui Saksan kristillisdemokraattien puoluekokouksessa Karlsruhessa maanantaina. Kuva: RALPH ORLOWSKI / Reuters
Fakta

Miljoona turvapaikanhakijaa

  Saksaan on tullut turvapaikanhakijoita nyt jo yli miljoona.

  Kristillisdemokraattien puoluehallitus muokkasi puoluekokouksen terrorismia, turvallisuutta ja pakolaisia koskevaa julistustaan tiukempaan suuntaan.

  Saksan suurin puolue haluaa vähentää pakolaisten määrää ja saada turvapaikan saavien integraation toimimaan.

Karlsruhe

Päivän väri Karlsruhen messukeskuksessa oli maanantaina oranssi.

Saksan kristillisdemokraattien tunnusvärissä on nähtävillä kaikkea joulupalloista puoluekokouslavan viisimetrisiin lavasteisiin.

CDU:n puoluekokouksen aula-alue oli kuin teollisuuden vientimessuilta. Siellä Saksan siipikarjantuottajien osasto tarjosi eri osavaltioiden puoluekokousedustajille viiniä, Sparkasse-pankki kahvia ja lääkeyhtiö MSD logollaan merkittyjä omenoita.

”Meillä Saksassa menee hyvin.” Sen sanoi tummapukuinen puoluekokouspuhuja toisensa jälkeen ja se näkyi täällä Saksan toiseksi vauraimmassa Mercedeksen kotiosavaltiossa Baden-Württembergissa kaikessa.

Oranssi puoluerekvisiitta ja teollisuuden lobbauskojut olivat kuitenkin loppujen lopuksi sivuasia.

Karlsruhen messukeskuksessa oli maanantaina kyse kahdesta asiasta: siitä, miten Saksa selviää vaikeasta turvapaikanhakijatilanteesta ja miltä näyttää Euroopan vaikeuksiin joutuneen valtanaisen, liittokansleri Angela Merkelin poliittinen tulevaisuus.

Artikkeliin liittyvät

Tuoreimman tiedon mukaan turvapaikanhakijoita on tullut Saksaan nyt jo yli miljoona. Joulukuun alun kyselyn mukaan Angela Merkelin suosio on 54 prosenttia, mikä on lähes 10 prosenttiyksikköä alkusyksyä pienempi luku.

Sunnuntaina puoluekokouksen alla kristillisdemokraattien puoluehallitus muokkasi pitkien neuvottelujen takia puoluekokouksen terrorismia, turvallisuutta ja pakolaisia koskevaa julistustaan tiukempaan suuntaan.

Siinä sanotaan selvästi, että pakolaisten määrää täytyy saada Saksassa vähennettyä.

Jopa kovia muutoksia vaatinut puolueen nuorisojärjestö Junge Union oli valmis hyväksymään puoluekokouksen neuvotteleman linjan.

Se myös luopui vaatimuksestaan, jonka mukaan turvapaikanhakijoille olisi pitänyt määritellä maksimilukumäärä.

Kun Angela Merkel aloitti maanantaina puolilta päivin puheensa noin tuhannelle puoluekokousedustajalle valtavalla puoluekokouslavalla, pelissä oli omien tuki hänen tekemälleen pakolaispolitiikalle. Tosin nyt näyttää siltä, että Merkelkin on valmis kiristämään rajavalvontaa ja toimimaan turvapaikanhakijoiden määrän vähentämiseksi.

Merkel palasi puheessaan hetkeen elokuun viimeisenä päivänä, jolloin hän sanoi ensimmäistä kertaa tiedotustilaisuudessa Berliinissä sanat ”me pystymme tähän”.

Lauseesta on tullut Saksassa pakolaiskriisin lentävä lause. Sillä myös pilkataan Merkeliä.

”Minulta on yhä uudestaan kysytty, kuinka voit sanoa noin – kuinka pystymme siihen. Sanon niin, koska se kuuluu maamme identiteettiin. Kristillisdemokraatit pystyvät näyttämään, millaisia arvomme ovat”, Merkel sanoi.

Hän myönsi, että tehtävä on jättimäinen jopa Saksan kokoiselle talousmahdille.

”Olemme jo tehneet paljon: olemme tehneet listan turvallisista lähtömaista, meidän täytyy palauttaa nopeammin heidät, jotka eivät voi jäädä, myös osa afganistanilaisista. Meidän täytyy myös rajoittaa perheiden yhdistämistä”, Merkel sanoi.

Merkel korosti, että pakolaiskriisin ratkaisu ei Saksalta onnistu, jos muut Euroopan maat eivät osallistu.

”Jos Euroopalla menee hyvin, myös Saksalla menee hyvin”, hän sanoi.

Kun Merkelin tunnin mittainen puhe loppui, ei puoluekokousedustajien aplodeista ollut tulla loppua.

Eikä niistä olisi tullutkaan, ellei niiden kohde olisi puuttunut itse peliin – merkelmäiseen asialliseen tapaan.

”Meillä on vielä paljon töitä tehtävänä, jatketaan nyt niitä”, hän sanoi.

Saksan suurin puolue haluaa vähentää pakolaisten määrää ja saada turvapaikan saavien integraation toimimaan.

Pitkän puheiltapäivän jälkeen puoluekokous hyväksyi lopulta turvallisuus- ja pakolaispolitiikkaa linjanneen tärkeimmän julistuksen.

Merkelin pyyntö aplodeeraaville puoluekokousedustajille tulee tarpeeseen. Tehtävää saksalaisella hallituspuolueella on paljon, kun sen jäsenet suuntaavat oransseista lavasteista kotiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat