Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakimiehet tuomiolla Kiinassa

Ulkomaat
 
KIM KYUNG-HOON Reuters
Siviilipukuiset poliisit nostavat poliisin maahan tuuppimaa Pu Zhiqiangin kannattajaa Pekingissä lähellä oikeustaloa, jossa Pun oikeudenkäynti alkoi maanantaina.
Siviilipukuiset poliisit nostavat poliisin maahan tuuppimaa Pu Zhiqiangin kannattajaa Pekingissä lähellä oikeustaloa, jossa Pun oikeudenkäynti alkoi maanantaina. Kuva: KIM KYUNG-HOON Reuters

Peking

Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähetystön kakkosvirkamies Dan Biers seisoo kadulla ja lukee suurlähetystönsä lausuntoa toimittajille, jotka ovat kokoontuneet hänen ympärilleen. Äkkiä joukko poliiseja ja siviilipukuisia miehiä tuuppii ryhmän hajalle.

Biers joutuu keskeyttämään lausunnon lukemisen. Hän saa luettua sen hetkeä myöhemmin hieman sivummalla.

Tällaista on oikeudenkäynnin seuraaminen Kiinassa. Yleisöä, toimittajia tai edes ulkomaiden diplomaatteja ei päästetä sataa metriä lähemmäs oikeustaloa. Liikenne ruuhkautuu pysäköityjen poliisiautojen, parveilevan yleisön ja poliisipaljouden takia.

Pekingissä pidettiin maanantaina oikeudenkäynti, jossa oli syytettynä tunnettu lakimies ja sananvapausaktivisti Pu Zhiqiang.

Istuntoa seuraamaan pyrki kymmeniä toimittajia ja kymmenkunta diplomaattia esimerkiksi Yhdysvalloista, Euroopan unionin edustustosta ja Saksasta. Paikalla oli myös suuri joukko kiinalaisia aktivisteja, joista osa osoitti mieltään.

”Meille kerrottiin, että oikeussali on täynnä”, sanoi diplomaattiryhmän kanssa oikeudenkäyntiä seuraamaan pyrkinyt EU:n Kiina-delegaation edustaja Albert Grech HS:lle. Se on Kiinassa yleisin selitys, kun oikeudenkäyntejä halutaan pitää pimennossa.

Pu on syytettynä viestien julkaisemisesta internetissä. Häntä syytetään rikoksista nimeltä ”riidan haastaminen ja ongelmien lietsominen” sekä ”etniseen vihaan yllyttäminen”.

Syytteet koskevat seitsemää kommenttia, jotka Pu on julkaissut Twitteriä muistuttavassa kiinalaisessa yhteisöpalvelu Weibossa vuosien 2011 ja 2014 välillä. Niistä kolmessa arvosteltiin virkamiehiä. Neljä koski Kiinan politiikkaa vähemmistöalueilla Xinjiangissa ja Tiibetissä.

Maanantain oikeudenkäynti kesti vain kolme tuntia, kertoi Pun lakimies Mo Shaoping uutistoimisto Reutersille. Hänen mukaansa Pu on myöntänyt kirjoittaneensa nettikommentit, mutta kiistänyt riidan haastamisen ja vihan lietsonnan.

On todennäköistä, että Pu todetaan syylliseksi, sillä Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen hallitsema oikeuslaitos hylkää syytteitä hyvin harvoin.

Pu otettiin kiinni jo toukokuussa 2014, kun hän oli osallistunut tilaisuuteen, jossa puhuttiin Pekingin Tiananmenin aukion vuoden 1989 verilöylystä.

Pu on itsekin vuoden 1989 demokratiamielenosoitusten veteraaneja. Lakimiehenä hän on puolustanut esimerkiksi tunnettua taiteilijaa Ai Weiweitä sekä Uusi kansalaisliike -nimisen korruptiota vastustaneen verkoston jäseniä.

Kiina on presidentti Xi Jinpingin kaudella tiukentanut otettaan kansalaisyhteiskunnasta tuomitsemalla lukuisia aktivisteja ja toimittajia vankilaan. Usein käytetty rikosnimike on ”riidan haastaminen ja ongelmien lietsominen”.

Sitä on pidetty epämääräisenä pykälänä, jonka nojalla voi tuomita hyvin monenlaisista teoista. Näin antoi ymmärtää myös Biers oikeustalon lähistöllä.

”Yhdysvaltojen suurlähetystö on huolissaan siitä, että Pu Zhiqiangin oikeudenkäynti perustuu epämääräisiin syytteisiin etniseen vihaan yllyttämisestä sekä riidan haastamisesta ja ongelmien lietsonnasta”, Biers sanoi.

Tänä vuonna Kiina on vainonnut etenkin lakimiehiä, jotka ovat puolustaneet pidätettyjä kansalaisoikeus- ja sananvapausaktiiveja. Viime heinäkuussa otettiin kiinni yli 250 juristia ja aktivistia. Lakimehistä ainakin neljäkymmentä on yhä pidätettyinä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Kesäiset pidätykset liittyivät Fengrui-lakitoimistoa koskevaan tutkintaan. Kiina on väittänyt toimiston häirinneen yleistä järjestystä.

Viranomaisten tiukentuneesta linjasta huolimatta Kiinassa on yhä ihmisiä, jotka uskaltavat osoittaa mieltään. Oikeustalon lähistöllä oli maanantaina poliisien läsnäolosta huolimatta spontaaneja mielenosoituksia.

”Pu ei ole syyllinen”, yksi mielenosoittajajoukko huusi.

Paikalla oli myös ihmisiä, jotka puolustivat demokratiaa tai olivat huolissaan kansalaisoikeuksien yleisestä tilasta.

”Toivoisin, että ulkomainen media toisi enemmän esiin Kiinan ihmisoikeustilannetta”, sanoi oikeustalon lähistöllä tapahtumia seurannut mies Chen Dandong HS:lle.

”Yhdysvaltojen ja Euroopan hallitukset ovat viime aikoina kiinnittäneet paljon huomiota taloussuhteisiin Kiinan kanssa, eivätkä ne ole yhtä kiinnostuneita ihmisoikeuksista kuin ennen. Länsimaiden olisi parempi käydä kauppaa demokraattisen Kiinan kanssa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat