Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK: Naiset tekevät yli puolet kaikesta työstä

UNDP:n raportissa työksi on laskettu myös vapaaehtoistyö, luova työ ja kotityöt sekä perheenjäsenten hoiva. Tällaisesta palkattomasta työstä naiset tekevät kolme neljännestä.

Ulkomaat
 
Darley Shen / Reuters
Naiset maalasivat Pokémon-hahmo Pikachulta näyttäviä säästölippaita dehualaisessa tehtaassa Kiinassa joulukuussa 2014.
Naiset maalasivat Pokémon-hahmo Pikachulta näyttäviä säästölippaita dehualaisessa tehtaassa Kiinassa joulukuussa 2014. Kuva: Darley Shen / Reuters

Naiset tekevät 52 prosenttia kaikesta työstä maailmassa, mutta vain kolmanneksen palkkatyöstä, YK:n kehitysohjelma UNDP arvioi maanantaina.

Tiedot ilmenevät UNDP:n Etiopian Addis Abebassa julkaisemasta Inhimillisen kehityksen raportista 2015.

Raportissa työksi on laskettu myös vapaaehtoistyö, luova työ ja kotityöt sekä perheenjäsenten hoiva. Tällaisesta palkattomasta työstä naiset tekevät kolme neljännestä.

Raportin mukaan työ – käytännössä palkkatyö – on keskeisessä roolissa valinnanmahdollisuuksien laajenemisessa, sillä työ mahdollistaa elannon ja tuo taloudellista turvaa.

Yhteys ei kuitenkaan ole automaattinen, sillä osa työstä estää inhimillistä kehitystä. Arvion mukaan 21 miljoonaa ihmistä on pakkotyössä.

Lapsityöläisiä taas on 168 miljoonaa eli 11 prosenttia maailman lapsista. Heistä puolet tekee vaarallista työtä. Työssäkäyviksi köyhiksi lasketaan 830 miljoonaa ihmistä. He elävät alle kahdella eurolla päivässä.

UNDP on arvioinut inhimillistä kehitystä vuodesta 1990. Mittareina ovat elinajanodote syntymähetkellä, koulutuksen pituus tai sen odotettu pituus ja bruttokansantuote henkeä kohden.

Yleisesti maailma on mennyt koko mittausajan parempaan suuntaan, eli ihmisillä on selvästi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa elämäänsä kuin aiemmin, UNDP toteaa. Ihmiset elävät pidempään, useampi lapsi käy koulua ja selvästi useamman ulottuvilla on puhdasta vettä kuin vuonna 1990.

Köyhyys on vähentynyt selvästi. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on laskenut 1,9 miljardista 836 miljoonaan. Myös lapsikuolleisuus on puolittunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat